• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    H στερλίνα έχει ακόμα μια ευχάριστη ημέρα αν και η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα σημειώσει νέα μεγάλη βουτιά (σχεδιαγράμματα)

    • NewsRoom


    Παρά την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Βρετανίας που δίνει ελπίδες για ήπιο Brexit και παρά την ισχυρή ανοδική αντίδραση της στερλίνας σε αυτές τις εξελίξεις, η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της επιμένει ότι το βρετανικό νόμισμα δεν είναι ακόμη φθηνό. Όπως σημειώνει, εδώ και καιρό αναλύει την πορεία της στερλίνας το επόμενο διάστημα με βάση δύο παράγοντες. (Βέβαια σήμερα στις διεθνείς αγορές η στερλίνα σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο.)

    Παρόλα ταυτα η Goldman Sachs σημειώνει ότι υπάρχει ζήτημα για το πού θα διαπραγματευόταν η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου στην περίπτωση ενός “σκληρού Brexit”. Τις τελευταίες εβδομάδες, η GS έχει χρησιμοποιήσει διάφορες προσεγγίσεις για να δείξει ότι η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει 20%-40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν το δημοψήφισμα, με βασικό σενάριο να παραμένει το ότι το βρετανικό νόμισμα θα αγγίξει το 1,10.

    H Ισοτιμία της Λίρας με το δολάριο στις 12.33 ώρα Ελλάδος
    H Ισοτιμία της Λίρας με το δολάριο στις 12.33 ώρα Ελλάδος
    H Ισοτιμία της Λίρας με το Ευρώ στις 12.33 ώρα Ελλάδος
    H Ισοτιμία της Λίρας με το Ευρώ στις 12.33 ώρα Ελλάδος

    Δεύτερον, υπάρχει το ερώτημα τι πιθανότητα να τοποθετηθεί στο “σκληρό Brexit”. Στο… μυαλό της GS, αυτή ακριβώς η πιθανότητα ήταν που επηρέασε την πορεία της στερλίνας τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικότερα, το πολιτικό κενό μετά το δημοψήφισμα σήμαινε ότι υπήρχε κάποια πιθανότητα ότι το Αρθρο 50 μπορούσε να μην ενεργοποιηθεί. Με την αύξηση των short θέσεων, αυτό κράτησε την στήριξη της στερλίνας μετά την αρχική πτώση της μετά το δημοψήφισμα.

    Αλλά το συνέδριο των Συντηρητικών το άλλαξε αυτό, με την πρωθυπουργό να δεσμεύεται στην ενεργοποίηση του Αρθρου 50 τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την GS, η αγορά θα έθετε μεγαλύτερη πιθανότητα για “σκληρό Brexit”, ως αποτέλεσμα, και έτσι επανέλαβε τον βραχυπρόθεσμο στόχο της για τη στερλίνα, στο 1,20 έναντι του δολαρίου, κατά τις ημέρες αμέσως μετά το συνέδριο.

    Η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου είναι μια κίνηση πίσω προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μειώνει τις πιθανότητες για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τον Μάρτιο και, πιο ουσιαστικά, μπορεί να περιορίσει το πόσο επιθετική μπορεί να είναι η κυβέρνηση στη διαπραγματευτική της θέση.

    Η πιθανότητα του “σκληρού Brexit” έχει συρρικνωθεί και θα μπορούσε να ωθήσει την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου στο 1,26 στο αμέσως επόμενο διάστημα , περίπου στη μέση δηλαδή των επιπέδων που βρέθηκε μετά το συνέδριο των Συντηρητικών (1,30) και μετά το flash crash (1,22).

    Ωστόσο, η GS εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι και πάλι πτωτικοί για τη στερλίνα στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Όπως τονίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το βρετανικό νόμισμα θα πρέπει να αποδυναμωθεί πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι και η πτώση στον εμπορικά σταθμισμένο δείκτη της είναι μόνο στο 14%, αντί του 20%-40% που εκτιμά η GS. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι – ακόμη και μετά την μεγάλη πτώση από τον Ιούνιο – η στερλίνα δεν είναι ακόμη φθηνή και ότι έρχονται μεγαλύτερες βουτιές”, όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit: Η μεγάλη ήττα για την Theresa May. Τα επόμενα κρίσιμα βήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Brexit θα κάνει τις βρετανικές οικογένειες φτωχότερες το 2017

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Η μυστική ομιλία της T. May στους τραπεζίτες της Goldman δείχνει ότι ήξερε ακριβώς τι σημαίνει Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ