ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε περίπτωση συμφωνίας στο τέλος των έμμεσων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες στη Βιέννη, οι οποίες πρόκειται να ξαναρχίσουν στο τέλος της εβδομάδας, «δική μας ευθύνη θα είναι να αρθούν οι κυρώσεις που έρχονται σε αντίθεση» με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θα «διατηρήσει σταθερά τις κυρώσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτήν, οι οποίες αφορούν πολυάριθμες επιβλαβείς συμπεριφορές του Ιράν σε μια ολόκληρη σειρά τομέων», πρόσθεσε.
«Προβλέπω ότι, ακόμη και αν υπάρξει επιστροφή στη συμμόρφωση στη συμφωνία, εκατοντάδες κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, εάν δεν έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία. Θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ιράν αλλάξει τη συμπεριφορά του», επέμεινε.
Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τιμωρητικά μέτρα που στοχεύουν την κεντρική τράπεζα του Ιράν και τον πετρελαϊκό τομέα του, όπως ζήτησε ένας γερουσιαστής.
Χάρη στη συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Τεχεράνη απέσπασε την άρση διεθνών οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της, υπό αυστηρή επιτήρηση, να μην αποκτήσει ατομική βόμβα.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018 από αυτή τη διεθνή συμφωνία, κρίνοντας την ανεπαρκή. Επανέφερε και αυστηροποίησε τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης. Σε απάντηση, οι ιρανικές αρχές αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιστρέψει στην τήρηση των περιορισμών του πυρηνικού του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του 2015.
Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης, που διεξάγονται μέσω των άλλων υπογραφόντων της συμφωνίας, αποσκοπούν να καθορίσουν ποιες κυρώσεις πρέπει να άρουν οι Αμερικανοί, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.
Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησε έναν ιστό κυρώσεων που είναι δύσκολο να αποξηλωθεί καθώς ορισμένοι Ιρανοί υπήκοοι και ιρανικές οντότητες είναι στόχος κυρώσεων για διάφορους λόγους (πυρηνικό πρόγραμμα, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων…). Με άλλα λόγια, η άρση των κυρώσεων μόνο με βάση τα πυρηνικά, θα κινδύνευε να μην προσφέρει στην ιρανική οικονομία το οξυγόνο που θέλει για να αναπνεύσει.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν το δολάριο ως εργαλείο οικονομικού και πολιτικού πολέμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία