ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την πλευρά της η Katja Wünschel, COO Wind Onshore & Solar Europe & APAC, Member of the Board, RWE Renewables τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου στις ΑΠΕ. Όπως είπε το θεσμικό πλαίσιο είναι υποστηρικτικό στην Ελλάδα και ότι η RWE, μπαίνοντας σε μια αγορά, επιδιώκει στρατηγικές συνεργασίες με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Τόνισε τη σημασία που έχει η ΔΕΗ ως εταίρος ώστε να αποκτήσει η RWE γνώση για την ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα αλλά και τις ιδιαιτερότητές της. Πρόκειται για μια συνεργασία win win είπε, και αναφέρθηκε στην εμπειρία της Γερμανίας στα μεγάλα φωτοβολταϊκά και την πρόθεση της RWE να ενισχύσει και να στηρίξει την ενεργειακή στροφή της Ελλάδας.
Το κοινό project της κοινοπραξίας, σημείωσε, αφορά τα φωτοβολταϊκά ισχύος 2 GW που στοχεύουν να αναπτύξουν, είπε, αλλά εκδήλωσε ενδιαφέρον και για άλλες τεχνολογίες Onshore και Ofshore και αποθήκευση ενέργειας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος είπε, οι δύο πλευρές εργάζονται συστηματικά και αναμένεται σύντομα η σύσταση της κοινής εταιρείας, με σκοπό την έναρξη εργασιών εντός του 2022 για τα πρώτα αρχικά έργα. Αυτή η συνεργασία, είπε είναι και σημαντική και πολύ καλή όπως εξελίσσεται και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματά της.
Η σύμπραξη με την RWE, όπως είπε είναι μεγίστης σημασίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου και του στόλου των έργων του ομίλου.
Και τόνισε ότι η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της ΔΕΗ καθώς επιταχύνει και διευκολύνει την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ.
Σχετικά με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σημείωσε ότι αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά των ΑΠΕ, αφού σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων, ισχύος άνω των 7 GW, το οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ταυτόχρονα, είναι από τους πιο σημαντικούς developpers στην ελληνική αγορά. Όπως είπε είναι η μοναδική εταιρεία που έχει παρουσία και στις 5 μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, τόσο σε εγκατεστημένη ισχύ όσο και με έργα που είναι σε ανάπτυξη.
Η ΔΕΗ τόνισε με τη στρατηγική της, αποδεικνύει ότι είναι και θα είναι πρωταγωνιστής στον κλάδο της ενέργειας, ενώ επεσήμανε ότι πλέον οι επενδύσεις της συμβαδίζουν με τα κριτήρια ESG.
Αναφερόμενος στις θεσμικές εξελίξεις που αναμένονται, με το ενεργειακό νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι η σύναψη διμερών συμβολαίων θα αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές, αν όχι μονόδρομο, λόγω της δυνατότητας που θα παρέχεται στο ιδιωτικό σκέλος των έργων, να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αποζημίωσης της ενέργειάς τους.
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, και τις αλλαγές που συντελούνται αναφέρθηκε στο στόχο μείωσης των ρύπων κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 και κλιματικής ουδετερότητας το 2050. “Η ενεργειακή μετάβαση που είναι σε εξέλιξη”, είπε, “αποτελεί το μοχλό εκκίνησης επενδύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των ρύπων, ενισχύονται σημαντικά οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, που γίνονται ο πρωταγωνιστής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας”.
Διαβάστε επίσης
Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ επιστρέφει και ανοίγει το δρόμο στον κλάδο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ