Μνήμη Κικής Δημουλά που γεννήθηκε σαν σήμερα 6 Ιουνίου πριν από 90 χρόνια και το υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε ένα μικρό βίντεο-αφιέρωμα με στίχους αγαπημένους από το έργο της.

Γιατί η ποιήτρια που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2020 παραμένει πάντα επίκαιρη, καθώς ολόκληρα ποιήματα και μεμονωμένοι στίχοι της διακινούνται συνεχώς μέσω των κοινωνικών δικτύων, αφού «η ποίηση ωφελεί όσο μια παυσίπονη σταγόνα σε έναν ωκεανό λύπης», όπως είχε πει. Αναρτήσεις, προσωπικά μηνύματα, αφιερώσεις σε «τοίχους» και «σελίδες» λειτουργούν έτσι, ως καθημερινή υπόμνηση του μεγάλου ποιητικού της έργου, αλλά και της διείσδυσης που έχει στους νέους η κοφτερή γραφή της.

Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου, αλλά καθώς παντρεύτηκε νωρίς τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με το δικό του έγινε γνωστή.

Επί 25 χρόνια εργάσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά παράλληλα έγραφε. Στην αρχή μόνο για τον εαυτό της, ευτυχώς όμως κάποια στιγμή δημοσιοποιώντας τα ποιήματά της, που γρήγορα διακρίθηκαν.

Η αναγνώριση ήταν μονόδρομος, καθώς το 1964 απέσπασε εύφημη μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα για τη συλλογή «Επί τα ίχνη», το 1972 τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης».

Ακολούθησαν το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Επίσης το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας αλλά και ευρωπαϊκά βραβεία ενώ το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και βέβαια από το 2002 υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματά της άλλωστε έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

«Το βιογραφικό της ποίησής μου αναπτύσσεται μέσω των συλλογών που εξέδωσα. Αν ερωτηθώ πώς γεννιέται η ποίηση, θα απαντήσω «με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε κι εμείς: εν αγνοία μας», είχε πει η ίδια.

Δείτε το βίντεο παραγωγής του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ:

Διαβάστε επίσης:

Και οι ακαδημαϊκοί… άνθρωποι είναι: Φιλοδοξίες, ίντριγκες και τα βραβεία που χάθηκαν

Ποιήματα της Κικής Δημουλά από την κόρη της. Στην ημέρα των γενεθλίων της

Κική Δημουλά: Θλίψη στην κηδεία της ποιήτριας