ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρατηρητήριο δανεισμού ετοιμάζει η Ελληνική Κυβέρνηση και σε αυτό ζήτησε τη σύμπλευση και συνεισφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων, σε μια ευρύτατη σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες με στόχο να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα στο προσεχές διάστημα των δύο μηνών το Δημόσιο και οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν χαρτογραφήσει το τοπίο.
Η χαρτογράφηση αυτή περιλαμβάνει:
-Ποιες επιχειρήσεις δανείστηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας με κρατικές εγγυήσεις. Τι είδους επιχειρήσεις είναι αυτές;
-Πόσες από τις παραπάνω επιχειρήσεις έλαβαν περισσότερο της μίας ενίσχυσης και με ποια κριτήρια; Οι χορηγήσεις αφορούσαν τις ίδιες επιχειρήσεις;
-Ποιες βιώσιμες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να δανειστούν;
-Σε ποιους κλάδους ανήκουν οι επιχειρήσεις που δανείστηκαν και σε ποιες αυτές που δεν δανείστηκαν.
-Πώς τα δάνεια αυτά βοηθούν στο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αυτά θα επιτρέψουν ανακατανομή των πόρων και των κρατικών εγγυήσεων στο βαθμό που αυτές ακόμη υπάρχουν αλλά θα αποτελέσουν και έναν καλό μπούσουλα για τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να ανακατανείμουν τα κονδύλια σε βιώσιμες επιχειρήσεις διευρύνοντας τον αριθμό τους.
Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς 8 δισ. ευρώ δάνεια μοιράστηκαν σε περίπου 33.000 επιχειρήσεις μόνον από 600.000 επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.
Μικροπιστώσεις
Στη χθεσινή σύσκεψη το δεύτερο σημαντικό θέμα που αναλύθηκε ήταν αυτό των μικροπιστώσεων θεσμός ο οποίος δεν προχωράει παρά την αρχική ζήτηση από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι δείχνουν να κοιτάζουν από απόσταση.
Εντός των προσεχών ημερών θα μελετηθεί η δυνατότητα μεταβολής της νομοθεσίας ώστε αυτή να γίνει φιλικότερη σε όλους όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν φορείς μικροπιστώσεων.
Συγχρόνως θα τεθούν ερωτήσεις στους παραγωγικούς φορείς για τους λόγους για τους οποίους δεν αγκάλιασαν τον συγκεκριμένο θεσμό.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστούν όλα τα σχήματα εκείνα που θα επιτρέψουν τη διασφάλιση εγγυήσεων για τους φορείς που θα πραγματοποιήσουν αίτηση ώστε να χορηγούν μικροπιστώσεις.
Εκτιμάται πως υπάρχουν φόβοι σε ότι αφορά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών σε μια τέτοια περίοδο και αυτό αποτελεί μία από τις αιτίες που το ενδιαφέρον είναι από πολύ έως πάρα πολύ περιορισμένο.