• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Με στάσεις προς τις 900 μονάδες

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Με μικρές διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινούμενος κυρίως από τα ΕΛΠΕ, την Eurobank και την Πειραιώς κάνει στο ξεκίνημα το βήμα για τις 897 μονάδες και εν συνεχεία για ανακατάληψη προς τις 900 μονάδες.

    Alpha, Jumbo, Aegean και Ελλάκτωρ, αλλά και η μικρή εύρους αντίδραση στην Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 που ενισχύεται στα 2,59 ευρώ με άνοδο μόλις 0,2% (καμία σχέση με το χθεσινό +4%), αποτελούν το φρένο της αγοράς.

    Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά για μία ακόμα συνεδρίαση, ευρισκόμενες σε απόσταση ασφαλείας από τα ιστορικά τους υψηλά που απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία διάθεση να τα απωλέσουν, τώρα που οι προσδοκίες κορυφώνονται από τις προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος και ειδικά στους επόμενους μήνες, όσο οι εμβολιασμοί θα προχωρούν.

    Στο ταμπλό, η επιφυλακτικότητα περισσεύει, ειδικά ως προς τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Οι οποίοι, όπως έδειξαν τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου από περίπου 57% που συμμετείχαν στον τζίρο περιόρισαν τη θέση τους κοντά στο 51%, με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει καθαρά σε Έλληνες συναλλασσόμενους. Είναι προφανές ότι το ζωτικό στοιχείο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, οι ιδιώτες επενδυτές επιστρέφουν. Τα επιτόκια βρίσκονται στα όρια του μηδενός ή… υπό του μηδενός και οι εταιρείες παρά την κρίση έχουν πείσει ότι μπορούν να εξασφαλίσουν πέραν του ικανοποιητικού, μερισματικές αποδόσεις, που για το Χ.Α. ξεπερνούν το 8%.

    Υπό τα δεδομένα αυτά και με την προσδοκία έλευσης των κεφαλαίων από την Ευρώπη, 7,8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος έναντι 32 δισ. ευρώ συνολικά, αλλάζουν τα δεδομένα. Οι τράπεζες εμφανίζονται περισσότερο έτοιμες να μοχλεύσουν τα κεφάλαια αυτά 2 και 3 φορές και προς τούτο συντείνουν οι κινήσεις αυξήσεων κεφαλαίου.

    Μέσα στο πρόγραμμα είναι το να βγουν ρευστοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι η Alpha για έξι συνεδριάσεις δεν έχει διορθώσει ούτε μία φορά…

    Η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 στα όρια των 9 ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της διοίκησης, να προχωρεί μεθοδικά το σχέδιό της για την επόμενη μέρα της επιχείρησης, χωρίς να βιάζεται να δικαιολογήσει ένα πάρτι αποτιμήσεων που ήδη έχει φέρει τη ΔΕΗ σε κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.

    Αντιθέτως υπάρχουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω από το πρόσφατο ράλι, όπως η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 κάτω από τα 10 ευρώ ή η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 στα 11,72.

    Διαβάστε επίσης:

    Στερλίνα: Σε υψηλό τριών ετών – Εκτιμήσεις για άνοδο στα 1,45 δολάρια

    Άνοδο στα επιτόκια και πίεση στις τιμές «βλέπει» η Ebury

    Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου στο mononews: Τρελό, αλλά και λυπηρό που η Αριστερά στέρησε την φωνή σε χιλιάδες απόδημους



    ΣΧΟΛΙΑ