ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,1%, το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,3%,το ΜέΡΑ25 με 4,7% και η Ελληνική Λύση με 4%. Μάλιστα η αύξηση είναι μεγαλύτερη για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας βρισκόταν στο 2,8%. Ποσοστό 1,4% συγκεντρώνουν οι Έλληνες για την Πατρίδα, του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%.
Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% κι ότι θα ψήφιζε το 42%. Έξι στους 10 (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση.
Για τη ΝΔ η συσπείρωση στους κεντρώους είναι στο 74%, στους κεντροδεξιούς στο 88%, στους δεξιούς στο 92%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους Αριστερούς είναι στο 80%, στους κεντροαριστερούς στο 69% και στους κεντρώους στο 60%, σημάδι ότι έχει χάσει τη μάχη από τη ΝΔ στο κεντροαριστερό κομμάτι της κοινωνίας.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%. Κανένας από τους δύο λέει το 24%.
Οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες. Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος.
Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ το 35% (1 στους 3) λέει σε χειρότερο και μόλις 1 στους 5 (20%) σε καλύτερη.
Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.
Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία, στην τσέπη του. Πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% και εξωτερική πολιτική με 3% ακολουθούν σε σημαντικότητα προβλημάτων.
Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά. Όμως, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει 4 μονάδες από τον Ιανουάριο. Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 49%.
Μόλις στο 15% είναι η θετική αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει και 72% ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται θετικά από το 21% και αρνητικά από το 70%, δείγμα του ότι ο πρωθυπουργός έχει κυριαρχήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επανακάμψει ως προς την κοινωνική αποδοχή που είχε άλλοτε.
Σχετικά με τις εντυπώσεις της κυβέρνηση στην αντιμετώπισης της πανδημίας, το 50% λέει μάλλον θετικές και το 45% μάλλον αρνητικές. Βεβαίως οι θετικές γνώμες τον Ιανουάριο ήταν πέντε μονάδες πάνω.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) βρίσκεται στο -15 ενώ είχε πέσει στο -41 τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σχετικά αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για την πορεία της πανδημίας, αφού το 63% λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 29% ότι είναι μπροστά μας.
Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34. Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω.
Δύο στους 3, το 67% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.
Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.
Επτά στους 10 πολίτες, και συγκεκριμένα το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες.
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Τέλος, ως προς τις δημοτικότητες ξένων ηγετών, στην Ελλάδα έχουν θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για τον Ε. Μακρόν σε ποσοστό 79% και αρνητικές στο 16%. Τον Τζο Μπάιντεν θέλει το 75% ενώ θετικοί προς τον Πούτιν είναι το 53% και αρνητικοί το 45%. Το 75% έχει αρνητική εικόνα για την Ανγκελα Μέρκελ και μόλις 23% έχει θετική γνώμη.