ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το deal της εξαγοράς της εταιρείας του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι η Chipita πουλήθηκε έναντι ποσού που αντιστοιχεί σχεδόν σε 3 φορές τον τζίρο της και… 20 φορές τα κέρδη προ φόρων της (στοιχεία ισολογισμού 2019), που ήταν 83,3 εκατ. ευρώ!
Το αν το Χρηματιστήριο Αθηνών γύρισε στο τέλος θετικά συνδέεται με το γεγονός ότι οι ξένοι διαχειριστές που βλέπουν Ελλάδα δεν γίνεται να κλείνουν τα μάτια σε μία ιστορική συμφωνία που παραπέμπει σε τίμημα 20 φορές τα EBITDA της εξαγορασθείσας Chipita. Το ίδιο το deal αυτό καθ’ αυτό αποτελεί ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα στην πράξη στα ελληνικά assets, στην οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν, σχολίαζαν νωρίτερα τραπεζικές πηγές που αναμένουν ότι το καλό αυτό κλίμα θα μεταφραστεί σε εισροές κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Nα σημειωθεί ότι η… τρίτη φορά πώλησης της Chipita έγινε σχεδόν 2,5 φορές πάνω από τη… δεύτερη, όταν η MIG είχε πουλήσει το 2010 την εταιρεία με τίμημα 730 εκατ. ευρώ!
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 0,63%, στις 873,61 μονάδες, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πιο ψηλά στις 878 και με κέρδη λίγο πάνω από 1%. Οι δε συναλλαγές μειώθηκαν στα 71,87 εκατ. ευρώ, με 7 εκατ. ευρώ πακέτα (σε ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha και OTE).
H αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ρυθμού και συγκεκριμένα κάτω από την στήριξη που παρέχει ο Κινητός Μέσος Όρος 30 ημερών, που είναι μεταξύ των 886-890 μονάδων. Το ανησυχητικό είναι ότι η συσσώρευση που συνεχίζεται κάτω από τα επίπεδα αυτά, μπορεί να ενεργοποιήσει κινήσεις short, δεδομένου ότι τις προηγούμενες μέρες άνοιξαν τέτοιου είδους θέσεις σε τραπεζικές μετοχές. Το κλίμα από το εξωτερικό δεν είναι υποστηρικτικό, όσο οι αγορές αφήνονται στο έλεος φημών για άνοδο των επιτοκίων, παρά τις σε καθημερινή βάση διαψεύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Τα αρχικά κέρδη, άνω του 2%, στο ξεκίνημα περιορίστηκαν στην Εθνική σε κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, με το «χαρτί» στα 2,37 ευρώ.
Τρίτη μέρα ανόδου για την Alpha και άνοδος περί το 2,8%, στα 1,03 ευρώ και 11,1 εκατ. τεμάχια.
Πάνω από 2% τα κέρδη που κατέγραψε η Ελλάκτωρ και πάνω από 3% ο Μυτιληναίος, που επανήλθε πιο κοντά στα 15 ευρώ (κλείσιμο στα 14,90 ευρώ) μετά την έκθεση της Citigroup που ανεβάζει την τιμή στόχο στα 20 ευρώ.
Αντίδραση στα 11,80 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή, την ΕΥΔΑΠ, στα 8,56 ευρώ (αμφότερες με άνοδο 1,7%).
Στα 12,31 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ και στα 14,55 ευρώ ο ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά και σήμερα η Eurobank, ενώ με απώλειες η μετοχή της Πειραιώς λόγω αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, στα επίπεδα του 1,48 ευρώ.
Πιέσεις από την άλλη βγήκαν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,50 ευρώ, την ΕΧΑΕ που βρέθηκε κάτω από τα 4,20, την Μότορ Όιλ στα 13,35 ευρώ και την Jumbo στα 14,70.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τα παλαιότερης κατασκευής bulkers τους
- Σε νέες περιπέτειες η οικογένεια Γιαννίρη- Στο σφυρί η μονοκατοικία στην Κηφισιά
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί τώρα όλοι σιωπούν, η «βόλτα» της Πειραιώς, η ρελάνς των Ιταλών στον Σιάμισιη, η κίνηση Στάσση, το μετρό και οι «τσακωμένοι» και ο Κινέζος στο Amirandes
- Τράπεζες: Μπρα ντε φερ ανάμεσα στους επενδυτικούς οίκους και τις χρηματιστηριακές για τις τιμές στόχους