• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια κέρδη στο άνοιγμα της Τρίτης, με στήριξη από τις διαβεβαιώσεις για τον πληθωρισμό

    Wall Street


    Ήπια ανοδικά κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά από το άνοιγμα της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον κλάδο της τεχνολογίας να συνεχίζει να τραβά προς θετικό έδαφος την αγορά, χάρη και στην σταθεροποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

    Η αγορά βρίσκει στήριγμα στις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε έναν ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό. Διαβεβαίωσε επίσης πως οι υποστηρικτικές πολιτικές που τέθηκαν σε ισχύ με αφορμή την πανδημία θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη.

    Υπενθυμίζεται ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως υπάρχει ένας πρώτος προβληματισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε έναρξη των συζητήσεων για περιορισμό του προγράμματος μηνιαίας αγοράς ομολόγων, ωστόσο σύμφωνα με τους περισσότερους, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να φτάσει η αμερικανική οικονομία στους στόχους που έχει θέσει η FED. Παράλληλα, επαναλαμβάνουν πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που σχετίζεται με την επανέναρξη της οικονομίας μετά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

    Πάντως, τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν αύξηση των τιμών των αμερικανικών κατοικιών τον Μάρτιο κατά 13,2% τον Μάρτιο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    Στο μέτωπο της πανδημίας, θετικά είναι τα σημάδια ότι οι εμβολιασμοί επιβραδύνουν την εξάπλωση νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ανακοίνωσαν ότι όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν διά ζώσης στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

    Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Moderna, σε νέα κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών και δεν παρουσίασε νέα ή σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική την Τρίτη, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για ένα δεύτερο εμβόλιο για παιδιά το οποίο θα εγκριθεί τον Ιούλιο. Η Moderna της οποίας το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο στις ηλικίες άνω των 18 ετών, δήλωσε ότι θα υποβάλει τα ευρήματα της συγκεκριμένη μελέτης της στην FDA αλλά και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, ώστε να εγκριθεί η χρήση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Ιουνίου. Η μετοχή της Moderna κινείται στο +1,91%.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η Amazon είναι επίσης πιθανό να είναι στο προσκήνιο μετά από αναφορές ότι ο γίγαντας λιανικής είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά MGM Studios έναντι 8,5 ή 9 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εξαγορά της Amazon από τότε που αγόρασε την Whole Foods το 2017 έναντι 13,7 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Amazon κινείται στο +0,49%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κινείται, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της Νέας Υόρκης, στις 34.422,81 μονάδες, με άνοδο 0,08%, ο S&P 500 στις 4.200,86  μονάδες, με άνοδο  0,09% και ο Nasdaq στις 13.693,23 μονάδες με άνοδο 0,23%



    ΣΧΟΛΙΑ