Η επανεκκίνηση της εστίασης έφερε ικανοποίηση και χαμόγελα στον κλάδο. Ύστερα από περίπου πέντε μήνες, οι εστιάτορες έστρωσαν και πάλι τραπέζια και υποδέχθηκαν τους πελάτες τους, οι οποίοι ανυπομονούσαν να γευθούν ξανά τους μεζέδες και τα φαγητά που «στερήθηκαν» στη διάρκεια του παρατεταμένου lockdown.
Η προσέλευση του κόσμου κατά τις πρώτες ημέρες ήταν μαζική, γεννώντας προσδοκίες για τη συνέχεια. Τρεις εβδομάδες μετά, με τον αρχικό ενθουσιασμό να έχει «κοπάσει», η κίνηση αρχίζει και επιστρέφει σε πιο ορθολογικά επίπεδα. Μαζί όμως επιστρέφει και ο προβληματισμός… για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι οικογενειακές.
Φορείς που εκπροσωπούν τον χώρο δεν σταματούν στιγμή να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξουν μαζικές απολύσεις, αλλά και εκατοντάδες λουκέτα, όταν η κυβέρνηση αποσύρει το «δίχτυ προστασίας» που έχει απλώσει πάνω από τον κλάδο. Ένα δίχτυ προστασίας που κατά γενική ομολογία κράτησε όρθιο τον κλάδο και -μέχρι στιγμής- απέτρεψε τα χειρότερα.
Είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, ακόμη και οι πιο αυστηροί επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής. Τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας (επιστρεπτέες προκαταβολές) και την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων λειτούργησαν ευεργετικά ενώ το επιπλέον πακέτο ύψους 330 εκατ. ευρώ για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης αναμένεται να δώσει πολύτιμες «ανάσες».
«Δεν θα μείνει κανείς πίσω…»
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φωνές που θεωρούν απαραίτητη την περαιτέρω στήριξη του κλάδου, μέσα από ριζοσπαστικές αποφάσεις. Το κάτι παραπάνω, ώστε να περάσει απέναντι ολόκληρος ο κλάδος, χωρίς απώλειες. Εξάλλου, και ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψιν ξεκαθαρίσει πως «κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη…».
Το δραστικό «κούρεμα» των οφειλών που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας θα συνιστούσε μια «γενναία» όσο και τολμηρή κίνηση. Κανείς δεν τάσσεται υπέρ της «άφεσης αμαρτιών». Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν βαθιά άδικο και αντιδημοκρατικό. Πρόκειται για υποχρεώσεις που γιγαντώθηκαν χωρίς την ευθύνη των επαγγελματιών, αφού έμειναν για πολλούς μήνες με κλειστές επιχειρήσεις. Ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν με περιορισμούς (πχ. μειωμένη δυναμικότητα και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους).
Μια άλλη λύση, η οποία συγκεντρώνει και τις περισσότερες προτιμήσεις είναι η απαλλαγή από την υποχρεώσει επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Με άλλα λόγια, «οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες στο σύνολό τους». Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, ωστόσο θεωρείται πως θα «χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του», μετριάζοντας κατά πολύ την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στα οικονομικά τους. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συζητήσει για τον τρόπο που μπορεί να ρυθμιστεί…
Ερώτημα ο τουρισμός
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης στις τουριστικές περιοχές της χώρας που δεν είχαν καθόλου έσοδα (!) τους τελευταίους 8 μήνες, αφού εξαρτώνται πλήρως από τον εισερχόμενο τουρισμό ενώ δεν είχαν την επιλογή να στραφούν στο take away και στο delivery. Εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων κλήθηκαν «να τα βγάλουν πέρα» με μηδενικά εισοδήματα (!) από την επιχείρησή τους.
Είναι αναγκαίο λοιπόν, με δεδομένα πως κανείς ακόμη δεν ξέρει πως θα κυλήσει η φετινή τουριστική σεζόν, η μέριμνα που μέχρι στιγμής έδειξε η Πολιτεία να έχει και συνέχεια. Για το καλό του κλάδου αλλά και της εθνικής οικονομίας, αφού η εστίαση απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και συνεισφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.