• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μαζικές αγορές στην Alpha, νευρικότητα στο ταμπλό

    Χρηματιστήριο


    Από την Παρασκευή που πρώτο το  mononews.gr είχε γράψει ότι η στην ανακοίνωση που θα εξέδιδε η Alpha θα ξεκαθάριζε ότι πρόκειται για την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας από το 2009, τονιζόταν ότι οι πωλητές εκείνης της μέρας, που οδήγησαν τη μετοχή στο -30%, θα έβλεπαν το χαρτί να εμφανίζει την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά τις επόμενες μέρες.

    Η αρχή έγινε σήμερα που, στο άνοιγμα, η μετοχή της Alpha κάθε λεπτό δυνάμωνε, με τα κέρδη αυτή την ώρα να αγγίζουν το 12%, με το «χαρτί» να κάνει πράξεις στο 1 ευρώ, με όγκο που ξεπερνάει τα 2 εκατ. τεμάχια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την Παρασκευή η μετοχή δεν κλείδωσε στο  limit down, αλλά στο -27%, που σημαίνει ότι «άνοιξε» και δεχόταν πράξεις, απορροφώντας μέρος της προσφοράς που έβγαινε (έγινε όγκος πάνω από 80 εκατ. τεμάχια).

    Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ενισχύεται σχεδόν κατά 0,5%, στις 872 μονάδες, επιστρέφοντας γρήγορα πάνω από τη στήριξη των 870 μονάδων.

    Ακόμα και στην Ευρώπη, το κλίμα είναι και σήμερα ανοδικό, λειτουργώντας βοηθητικά στο θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Διαφορετικό πρόσωπο για τις τράπεζες

    Οι τράπεζες εμφανίζουν διαφορετικό πρόσωπο την Δευτέρα, αφού στο ξεκίνημα της εβδομάδας ξεκαθαρίστηκε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου πλέον δεν θα γίνονται για να χρηματοδοτήσουν τις ζημιές του παρελθόντος και για να κλείσουν τις τρύπες των κόκκινων δανείων, αλλά για αναπτυξιακούς σκοπούς.

    Από την περασμένη Δευτέρα έχει τονιστεί ότι οι τράπεζες από το β’ εξάμηνο θα προβούν σε αυξήσεις μόνο και μόνο για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία εξαιτίας των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από την Ευρώπη. Μόνο για φέτος, το ποσό που θα έρθει στην Ελλάδα ανέρχεται στα 7,8 δισ. ευρώ.

    Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 4,71%, με τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 2,6% και την ΕΤΕ 2,43%.

    Κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για τον ΟΤΕ και την Ελλάκτωρ, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως την Ιντερλάιφ που σημειώνει κέρδη πάνω από 5%, τα Πλαστικά Θράκης που θα μοιράσουν μέρισμα 16 λεπτών και το Πλαίσιο που σημειώνει κέρδη πάνω από 3%.

    Βιοχάλκο, Aegean φρενάρουν την αγορά. Πάνω από 5,9% οι απώλειες στην Aegean, η οποία έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Μονόδρομος φαντάζει η σημερινή ανοδική αντίδραση για την τιμή της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ