• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι χρηματιστές βλέπουν τη διόρθωση της Παρασκευής ως ευκαιρία εισόδου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Για ευκαιρία τοποθετήσεων κάνουν λόγο οι χρηματιστές μετά το sell off της Παρασκευής στις τράπεζες που παρέσυρε στην πτώση και το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Κατ’ αρχήν στα «θετικά» μιάς συνεδρίασης που είχε έντονο το «κόκκινο», το χρώμα που συνδέεται με τις διαθέσεις των πωλητών και των ρευστοποιήσεων, είναι ότι η μετοχή της Alpha Bank δεν έκλεισε στο απόλυτο limit down. Ξεκλείδωσε. Δεν ήταν ευκαιρία για να βγουν πωλητές με την πρώτη ευκαιρία. Οι πωλήσεις που βγήκαν απορροφήθηκαν. Στον τίτλο έγιναν 81 εκατ. τεμάχια, τα περισσότερα που έχουν γίνει ποτέ στη μετοχή. Μόνη της, αποδείχθηκε ολόκληρο χρηματιστήριο με περισσότερα από 76 εκατ. ευρώ (σχεδόν ο τζίρος μίας συνεδρίασης).

    Ταυτόχρονα, περιορίστηκαν οι απώλειες και στην μετοχή της Εθνικής. Από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 2,04 ευρώ της Παρασκευής, έκλεισε στα 2,35 ευρώ. Ίδια εικόνα και στην Πειραιώς, που από το 1,46 ευρώ έκλεισε στο 1,49 και η Eurobank από τα 0,70 χαμηλό, στα 0,743.

    Το ταμπλό κατέγραψε χθες μια γρήγορη πτώση 60 μονάδων από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας η οποία σε επιμέρους μετοχές αρχίζει να διαμορφώνει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου (ΔΕΗ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος κλπ), παρατηρεί στην εβδομαδιαία ανάλυσή της Beta ΑΧΕΠΕΥ . Δεδομένης της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών χρονικά αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020 η έντονα φορτισμένη πωλησιακά εικόνα κάποιων αποτιμήσεων μάλλον θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία τοποθετήσεων και λιγότερο σαν κάποιο ρίσκο εγκλωβισμού.

    Η χρηματιστηριακή σημειώνει  ότι, οι μετοχές που έχουν μπροστά τους μερίσματα και θετική προοπτική για την τρέχουσα χρήση θα έχουν και τον πρώτο λόγο στην άνοδο μετά την παύση των ισχυρών ταλαντώσεων και την επιστροφή της αγοράς σε ροή κανονικότητας.

    Τεχνικά, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη εκτροχιάστηκε από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης με ένα ισχυρό σε ένταση και τζίρο ημερήσιο σώμα το οποίο θα χρειαστεί αρκετή δουλειά από τους αγοραστές για να αναιρεθεί. Συνήθως ημερήσιες κινήσεις ανάλογης έντασης ακολουθούνται από αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι ταλαντωτές οδεύουν μετά από αρκετούς μήνες σε υποτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας πλέον απωλέσει την ανοδική τους τάση.

    Ωστόσο ισχυρές στηρίξεις βρίσκονται στις 825 μονάδες ενώ η ανοδική τάση της Αγοράς θα αναιρεθεί πλήρως στο ακραίο σενάριο υποχώρησης κάτω από τις 785 μονάδες. Στις ανακοινώσεις της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς είχαν παρατηρηθεί δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις που ακολουθήθηκαν από δύο σταθεροποιητικού χαρακτήρα ημέρες. Πιθανόν αυτό να είναι και το βραχυπρόθεσμο σενάριο των επόμενων ημερών με τις ημέρες σταθεροποίησης να προσδιορίζονται από την αποκλιμάκωση του τζίρου ως αποτέλεσμα της μείωσης της προσφοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ