ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για μια κεφαλαιακή αύξηση που στοχεύει αποκλειστικά στο να διασφαλίσει ότι η Alpha Bank θα είναι βασίμως σε θέση να πετύχει υψηλότερα επίπεδα διψήφιας κερδοφορίας. Γεγονός που θα της παρέχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, μέσω της διαχείρισης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Έτσι, εκ των πραγμάτων , η ΑΜΚ θα είναι η πρώτη που γίνεται τα τελευταία χρόνια στις τράπεζες, με ξεκάθαρα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Και μάλιστα υπολογισμένη με βάση τις εκτιμώμενες απαιτήσεις δανειοδοτήσεων που θα προέλθουν από την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όλα αυτά, έρχονται να δικαιολογήσουν σύμφωνα με πηγές της αγοράς, την ορθολογική αποτίμηση που αναμένεται να έχει η διάθεση των νέων μετοχών της Alpha. Άλλωστε η τράπεζα διαθέτει το κεφαλαιακό υπόβαθρο για να υλοποιήσει το στρατηγικό πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια επίπεδα. Με την έννοια αυτή, η ΑΜΚ της τράπεζας δεν συγκρίνεται με εκείνη της Πειραιώς, η οποία προηγήθηκε.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δημοσιοποιήσει η Alpha Bank, μετά από την αποτίμηση της ζημιάς του project Galaxy ( που αφορά την τιτλοποίηση δανείων 10,8 δισ. ) τα καθαρά ενσώματα ίδια κεφάλαιά της, θα διαμορφωθούν- από τα 7,7 δισ.- στα 5,7 δισ. ευρώ. Και μαζί με την κεφαλαιακή αύξηση των 800 εκατ. ευρώ, θα πάνε στα 6,5 δισ..
Με ΑΜΚ στο 1 ευρώ, η αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των υφιστάμενων μετοχών υπολογίζεται στα 1,545 δισ. και με την προσθήκη των νέων που θα είναι αξίας 800 εκατ. ευρώ, η συνολική κεφαλαιοποίηση θα είναι στα 2,345 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο δείκτης της τιμής της μετοχής σε σχέση με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/Tbv) θα είναι στο 0,36 ( 2,345/6,5 δισ.).
Όταν με βάση τα χθεσινά χρηματιστηριακά κλεισίματα το P/Tbv της Πειραιώς ήταν στο 0,33 της Εθνικής στο 0,40 και της Eurobank στο 0,52.
Η «δίκαιη» αποτίμηση και τα περιθώρια υπεραξιών
Κρίνοντας με βάση αυτό που η αγορά θεωρεί ως «δίκαιη» αποτίμηση για την ΑΜΚ της Alpha Bank, φαίνεται ότι χθες υπήρξαν αντιδράσεις «εν θερμώ» από πλευράς ορισμένων επενδυτών. Καθώς υπό το κράτος των βιαστικών επιλογών, η μετοχή οδηγήθηκε στο 0,9026 ευρώ, με απώλειες 27,2%. Τιμή η οποία βρίσκεται 9,7% πιο κάτω από το 1 ευρώ, που θεωρείται ότι θα είναι το ελάχιστο όριο υλοποίησης της ΑΜΚ. Μένει να αποδειχθεί αν από τη νέα εβδομάδα, η αγορά θα αρχίσει να διορθώνει ανοδικά της μέχρι τώρα διαφαινόμενες ανορθογραφίες.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι αρχής γενομένης από της 27 Μαΐου, η τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις ενός στιβαρού αναπτυξιακού σχεδιασμού τριετίας ( 2021-2023). Ικανού να προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στους μετόχους της. Εκτιμάται μάλιστα ότι το εν γένει ισχυρό και πολυεπίπεδα αναπτυξιακό story της τράπεζας, θα είναι σε θέση να δικαιολογήσει δείκτη P/Tbv στο 0,60 άμεσα. Κάτι που σημαίνει κεφαλαιοποίηση 3,9 δισ. μετά από την ΑΜΚ ( 3,9/ 6,5 δισ. της ενσώματης καθαρής θέσης).
Στην περίπτωση αυτή, το περιθώριο υπεραξιών είναι της τάξεως του 66%, λαμβανομένου υπόψη ότι η ΑΜΚ θα γίνει όντως στο 1 ευρώ.
Η ημερομηνία της συνέλευσης και οι μέτοχοι
Όπως όλα δείχνουν οι κρίσιμες εγκριτικές αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου, θα ληφθούν από έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που θα γίνει ανάμεσα στις 15 και τις 17 Ιουνίου, αν δεν αλλάξει κάτι στον μέχρι τώρα σχεδιασμό. Για να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» από το 66,7% των παρισταμένων μετόχων. Από τη στιγμή που οι παριστάμενοι θα «εκφράζουν» τουλάχιστον το 50% των μετόχων της Alpha Bank.
Ήδη και όπως λένε οι πληροφορίες ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης έχει τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων μετόχων της τράπεζας. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του μετοχολογίου, το 65% ελέγχεται από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ανάμεσα στα οποία είναι αυτό του Τζόν Πόλσον ( με 6,48%) και άλλων ισχυρών ξένων «παικτών» όπως τα fund Black Rock ( λίγο κάτω από το 5%) Capital ( περί το 4%) , Norges ( με 3,2%) και Vanguard με περίπου 3%.
Πέραν τούτων τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν το 15%, οι Έλληνες θεσμικοί το 9% και το Τ.Χ.Σ το υπόλοιπο 11%.
Σε αδρές γραμμές από τους συνολικά 114.000 μετόχους της τράπεζας, οι 138 ελέγχουν το 76%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περίπου 110.000 επενδυτές που έχουν μέχρι 1.000 μετοχές της Alpha Bank, κατέχουν αθροιστικά το 3,7% της τράπεζας.
Στην επικείμενη ΑΜΚ οι υφιστάμενοι μέτοχοι και ειδικά οι ιδιώτες Έλληνες θα έχουν το προτιμησιακό δικαίωμα να διατηρήσουν τα ποσοστά συμμετοχής τους. Γεγονός που όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της τράπεζας, καθώς θα υπάρξει «προάσπιση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων». Χωρίς δηλαδή να τίθενται ζητήματα Dilution ( απίσχναση συμμετοχής) ή split στη μετοχή.
Με άλλα λόγια εκείνο που σαφέστατα υπονοείται είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «μεταφορά» των δυνητικών υπεραξιών στους νέους μετόχους…
Εν γένει όμως το «μοντέλο» της ΑΜΚ θα είναι τέτοιο που δεν θα ξεπερνά τις χρονοβόρες διαδικασίες μιας κλασικής κεφαλαιακής με δικαιώματα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους.
Προφανώς, με τη σχεδιαζόμενης «αρχιτεκτονική» της, το βιβλίο προσφορών θα δίνει την ευχέρεια κάλυψης τυχόν υπολοίπων, από όσους δεν ασκήσουν την προνομιακή συμμετοχή τους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και το Τ.Χ.Σ που θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις διαμορφωθεί η πρόταση του διοικητικού της τράπεζας.
Εκείνο που φαίνεται πάντως ,είναι ότι μετοχικός κορμός της τράπεζας δεν θα μεταβληθεί σημαντικά σε ότι αφορά τα ξένα fands. Ίσως μόνο από μια συγκριτικά μικρή είσοδο νέων «παικτών».
Διαβάστε επίσης:
Alpha Bank: Στα 800 εκατ. ευρώ η εξεταζόμενη αναπτυξιακή ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews
Πηγές Μεγάρου Μαξίμου αποκλειστικά στο mononews.gr: «H κυβέρνηση στηρίζει την AMK της Alpha Bank»
Το ΤΧΣ διερευνά τις δυνατότητες εισαγωγής του στην αύξηση της Alpha Bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας
- Τα 4+1 νέα «υπερόπλα» της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή το 2025 – Έρχεται η ειδική ομάδα «ΔΕΟΣ» για τις μεγάλες υποθέσεις