Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν μια ακόμα αρνητική εβδομάδα που κινήθηκε στους ρυθμούς που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού και ο προβληματισμός για την ανταπόκριση της FED.

Οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI για υπηρεσίες και μεταποίηση να εκτοξεύεται τον Μάιο στις 68,1 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 61,5 μονάδες ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 70,1 μονάδες. Και οι δύο τιμές αποτελούν ιστορικά υψηλά. Παράληλλα, ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου ενισχύθηκε στις 58,1 μονάδες, σε υψηλό τεσσάρων μηνών .

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τα συνεχή σκαμπανευάσματα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών επιθυμούν να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο δραστηριοτήτων γύρω από τα crypto. Τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τον κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανέφερε πως θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο γύρω από το mining. Η ανακοίνωσε προκάλεσε νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα με το bitcoin να υποχωρεί κατά 12%, το Ether κατά 20% και το XRP κατά 20%.

H αγορά πάντως συνεχίζει να προβληματίζεται γύρω από το ζήτημα της αύξησης του πληθωρισμού. Οι επενδυτές διάβασαν στα πρακτικά από την συνεδρίαση της FED του Απριλίου ορισμένους αξιωματούχους να μιλούν ήδη για μια πιθανή μελλοντική έναρξη συζήτησης για μια παρέμβαση στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, αρκετοί από τους αξιωματούχους ανέφεραν πως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αλλαγή στρατηγικής της FED.

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι αναμένει σήμερα.

Πάντως, οι επενδυτές άκουσαν την Παρασκευή την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει τον περιορισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 34.207,84 μονάδες, με άνοδο  0,36%, χάρη κυρίως στο +3,15% της Boeing, έπειτα από δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει την μηνιαία παραγωγή  737 MAX έως 22 jets/μήνα, μέχρι το τέλος του 2022. Από εκεί και πέρα άνοδο 1,8% σημείωσε η μετοχή της Goldman Sachs ενώ στο +1,14% έκλεισε η μετοχή τη JPMorgan Chase.  Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Apple -1,48%.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.155,86 μονάδες, με απώλειες -0,08% ενώ ο Nasdaq στις 13.470,99 μονάδες με πτώση -0,48%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε στο -0,51%, ο S&P 500 στο -0,43% ενώ ο Nasdaq επέστρεψε σε θετικό έδαφος σπάζοντας το αρνητικό του σερί, με άνοδο 0,31%.