• Σχόλιο Αγοράς

    Συνεχίζει σε ανοδικό έδαφος η Wall Street και στο άνοιγμα της Παρασκευής

    Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Wall Street, με τους επενδυτές να επιχειρούν να περιορίσουν την αρνητική εικόνα της εβδομάδας, παρά την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της FED.

    Οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI για υπηρεσίες και μεταποίηση να εκτοξεύεται τον Μάιο στις 68,1 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 61,5 μονάδες ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 70,1 μονάδες. Και οι δύο τιμές αποτελούν ιστορικά υψηλά.  Παράληλλα, ο  δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου ενισχύθηκε στις 58,1 μονάδες, σε υψηλό τεσσάρων μηνών .

    H αγορά πάντως συνεχίζει να προβληματίζεται γύρω από το ζήτημα της αύξησης του πληθωρισμού. Οι επενδυτές διάβασαν στα πρακτικά από την συνεδρίαση της FED του Απριλίου  ορισμένους αξιωματούχους να μιλούν ήδη για μια πιθανή μελλοντική έναρξη συζήτησης για μια παρέμβαση στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, αρκετοί από τους αξιωματούχους ανέφεραν πως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αλλαγή στρατηγικής της FED.

    Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι αναμένει σήμερα.

    Πάντως, οι επενδυτές άκουσαν την Παρασκευή την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει τον περιορισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

    Από εκεί και πέρα, στο ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκονται και οι κινήσεις του CEO της Morgan Stanley, James Gorman, ο οποίος τοποθέτησε τους Ted Pick και Andy Saperstein ως συν-πρόεδρους, κάνοντάς τους έτσι τους  πιο πιθανούς διαδόχους του.

    Λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της Walι Street, o Dow Jones κινείται στις 34.311,93 μονάδες, με άνοδο 0,67%, ο S&P 500 στις 4.176,34 μονάδες με άνοδο 0,41% και ο  Nasdaq στις 13.560,31 μονάδες με άνοδο 0,18%.

    O Nasdaq βρίσκεται κοντά στο να σπάσει το σερί 4 αρνητικών εβδομάδων. Αντίθετα, λιγότερες πιθανότητες για μια θετική εβδομαδιαία επίδοση έχε ο δείκτης Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ