ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Επένδυση 850 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται στη Viva Wallet, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ θα γίνουν στο SPV που θα επενδύσει στη δραστηριότητα των δανείων και τα 350 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο.
Αυτό είπε ξεκινώντας χθες την παρουσίαση που πραγματοποίησε στο clubhouse, ο ιδρυτής της Viva Wallet Χάρης Καρώνης, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους είχαν κατεβάσει την εφαρμογή (σε android και iphone) να ακούσουν τη στρατηγική και τα σχέδια του. Δεν παρέλειψε να μιλήσει επιθετικά για τις συστημικές τράπεζες, ομολογώντας επίσης …ότι η μαχητικότητα της Viva Wallet την κάνει ελκυστική στους επενδυτές της.
Προανήγγειλε μεγάλη συνεργασία με την Paypal και είπε το 2021 είναι η χρονιά που η στρατηγική ανάπτυξης της Viva Wallet στις 23 χώρες της Ευρώπης, θα αποδώσει καρπούς και αναμένει τριπλάσια έσοδα το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ εκτιμά ότι το Δεκέμβριο του 2021 το 90% των εσόδων της θα προέρχονται από το εξωτερικό”.
Όσον αφορά την προοπτική της, είπε ότι το να χαρακτηρίσουμε την Viva Wallet μονόκερο είναι λίγο, αφού όπως είπε “δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μια εταιρεία αποτίμησης 1 δισ. αλλά πολύ μεγαλύτερη”.
“Δεν έχει το μονοπώλιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πετάει πέτρες”
Όσο για τον ανταγωνισμό, τόνισε, ότι ούτε στο εξωτερικό τα τοπικά τραπεζικά συστήματα, τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες..” “Δεν έχει το μονοπώλιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πετάει πέτρες, μπορούν να το κάνουν και στις άλλες χώρες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις “πέτρες” που πετάνε οι τράπεζες σημείωσε: “Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ένα πολύπλευρο πρόβλημα, αφού έχουν μείνει με τριτοτέταρτα στελέχη και δεν έχουν προσελκύσει νέα ταλέντα γιατί σταμάτησαν τα κίνητρα, τα bonus και οι μισθοί και ο κλάδος δεν ανανεώθηκε. Έφυγαν στελέχη άξια και δεν ήρθε αντίστοιχος αριθμός από άξια στελέχη.
Και το όποιο καλό στέλεχος έχει μείνει ασχολείται με το να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους δημιουργούν frustration και έχουν αναγάγει σε επιστήμη το πώς θα περιφράξουν τη δραστηριότητά τους και γι αυτό “πετάνε πέτρες”.
Πλέον όμως καθώς αγοράζουμε τραπεζικές άδειες μιλάμε επί ίσοις όροις και η μάχη πια είναι μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων”.
Για τη σύγκρουση με τις συστημικές τράπεζες
“Θεωρώ ότι έχουμε αποτύχει να περάσουμε τους φραγμούς εισόδου στην ελληνική αγορά και επίσης απέτυχε όλο το fintech αφού για να μπει στην αγορά χρειάζεται μια τράπεζα και γι αυτό έγιναν οι neobank”, σημείωσε ο κ. Καρώνης.
“Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι στημένο με ροδοπέταλα και δεν περιμένει τα Neobank και τα fintech. H Viva είναι από τους λίγους που κατάφεραν να πηδήξουν το μαντράκι, να μπουν στην άλλη πλευρά. Το footprint σε 23 χώρες και η τραπεζική άδεια κάνει τη Viva Wallet πολύ ελκυστική στους επενδυτές”.
“Οι neobank θα πάρουν μερίδιο αγοράς από τις τράπεζες αλλά τα fintech θα γίνουν προμηθευτές των τραπεζών, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και δεν μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές”, σημείωσε.
Σχετικά με την κόντρα που έχει προκύψει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, είπε ότι έχει αντίστοιχο θέμα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Πορτογαλία. “Το ότι η Viva Wallet διεκδικεί τη θέση της είναι μέρος της αξίας της Viva για τους επενδυτές.
Σε σχέση με την Ένωση Τραπεζών έχουμε την εξής λογική: Δεν μπορείς να φτιάξεις με τα ίδια χαλασμένα φαγητά ένα διαφορετικό φαγητό. Θα πρέπει να είναι μια Ένωση όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων και όχι μόνο των συστημικών τραπεζών”.
Σε σχέση με τις εξελίξεις που έρχονται στην ελληνική αγορά σημείωσε: “Έρχεται πλέον ο χρόνος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να φέρει ένα αποτέλεσμα σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο. Ταυτόχρονα εμείς έχουμε καταθέσει μηνύσεις επί προσώπων γιατί ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι ποινικό αδίκημα και η Viva έχει τα πρακτικά της Ένωσης Τραπεζών ως μέλος της. Κάποιος εισαγγελέας θα έχει τις υποθέσεις και θα περιμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού”.
“Τα περιθώρια στενεύουν και οι διαθέσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τα περιθώρια που έχεις. Το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί μπροστά σε καινούργιες αλλαγές που θα το κάνουν να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα. Είμαστε τυχεροί που είμαστε Ευρωπαίοι και το 2025 οι αλλαγές που συμβαίνουν θα φέρουν μια διαφορετική Ευρώπη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι είναι Neobank
Εξήγησε ότι η Viva Bank είναι μια Neobank, δηλαδή ένας πάροχος υπηρεσιών πληρωμών που έχει και την τεχνολογία αλλά και την τραπεζική άδεια που απαιτείται για να μπορεί να δώσει υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη.
“Ο κύκλος των fintech αρχίζει σιγά σιγά να κλείνει, καθώς τα fintech που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία δεν μπορούν να βγουν έξω από τα σύνορά τους και χρειάζονται μια τραπεζική άδεια για να μπορούν πανευρωπαϊκά να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Viva Wallet Γιάννης Λάριος.
“Γι αυτό και χρειάζεται να γίνεις μια νέου τύπου τράπεζα για να βγεις στην Ευρώπη. Δηλαδή neobank είναι οι fintech που έγιναν τράπεζες γιατί αν έμεναν fintech θα πέθαιναν”, συμπλήρωσε ο κ. Χάρης Καρώνης.
Γιατί έχει φυσική παρουσία μια fintech
Σχετικά με τα σχέδια της Viva Wallet να έχει φυσική παρουσία στις χώρες της Ευρώπης, η διοίκηση της εταιρείας ερωτήθηκε, με ποιο σκεπτικό μια εταιρεία τεχνολογίας χρειάζεται τελικά να έχει και φυσική παρουσία.
Όπως εξήγησε ο Γιάννης Λάριος, πελάτες της εταιρείας είναι μόνο επιχειρήσεις και σκοπός της φυσικής παρουσίας δεν είναι να έχει ένα γραφείο σε κάθε χώρα, αλλά να έχει παρουσία για να είναι μέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος κάθε χώρας.
Στην Ευρώπη, συνέχισε, κάθε χώρα έχει τα δικά της συστήματα πληρωμών, άλλα νομίσματα, γλώσσα και κουλτούρα, αλλά και άλλες μεθόδους πληρωμών. Εκτός από τη Visa και Mastercard σε κάποιες χώρες κυριαρχούν, άλλες, όπως στο Βέλγιο η τοπική κάρτα που λέγεται Bancontact, έχει το 80% των συναλλαγών.
“Σε κάθε χώρα φτιάχνουμε τοπικό υποκατάστημα συνδεόμαστε με το σύστημα πληρωμών της κάθε χώρας, μπορούμε και υποστηρίζουμε εκκαθάριση στο νόμισμα της κάθε χώρας, συνδεόμαστε με το τοπικό σχήμα πληρωμών, την κάρτα που είναι πιο διαδεδομένη εκεί, δίνουμε τοπικό IBAN, για να κάνει ο πελάτης όλες τις συναλλαγές του. Με το τοπικό ΙΒΑΝ ή το τοπικό σχήμα πληρωμών, ο πελάτης παίρνει υπηρεσίες στα μέτρα του.
Χτίζουμε μια πανευρωπαϊκή Viva που είναι όμως στα μέτρα της κάθε χώρας” σημείωσε. “Οι υπηρεσίες με passporting, απομακρυσμένα που επιλέγουν κάποια fintech, δεν δίνουν αυτό που έχουν ανάγκη οι πελάτες”.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Viva Wallet
Όσον αφορά το business model της Viva Wallet σημείωσε ότι οι πληρωμές γίνονται προσοδοφόρες αν συνδυαστούν με πάρα πολλές υπηρεσίες. “Το acquiring (αποδοχή καρτών) δίνει ένα μόνο έσοδο, όμως το business model της Viva Wallet εξασφαλίζει έσοδα από τη χρήση του λογαριασμού ΙΒΑΝ από την έκδοση καρτών, από την έκδοση δανείων για μικροκεφάλαια κίνησης. Το κεντρικό σημείο πλέον είναι ο λογαριασμός ΙΒΑΝ και όχι η αποδοχή καρτών, γιατί αυτό εξασφαλίζει πολλαπλά έσοδα”.
Στο εξωτερικό η Viva Wallet αναπτύσσεται με πελάτες αποκλειστικά επιχειρήσεις και μόνο στην Ελλάδα απευθύνεται και σε καταναλωτές.
Δάνεια μέσω SPV
Μια νέα φιλοσοφία στη δανειοδότηση φέρνει επίσης το επιχειρηματικό μοντέλο της Viva Wallet. Ενώ παραδοσιακά τα τραπεζικά ιδρύματα, δίνουν δάνεια από τα κεφάλαια που διαθέτουν από τις καταθέσεις, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί για δάνεια, τα κεφάλαια των επενδυτών του SPV.
Στο νέο μοντέλο η τράπεζα παίζει το ρόλο του ενδιάμεσου. Η τράπεζα εντοπίζει τον πελάτη, του διαθέτει το κεφάλαιο που χρειάζεται και μετά το πουλάει back to back στο SPV και έτσι δεν το κουβαλάει στον ισολογισμό της.
Έτσι μπορεί πολύ γρήγορα να βγάζει τέτοια δάνεια και να τα πουλάει σε πολλαπλά SPV με τα οποία συνεργάζεται.
Ανάλογα με τις κατηγορίες επιχειρήσεων που επιλέγει να δώσει τα δάνεια και τις περιοχές μπορεί να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό κάνει τη διαδικασία των δανείων πολύ πιο γρήγορη για τις επιχειρήσεις από την εναλλακτική που προσφέρει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.
“Για αρχή θα μοχλεύσουμε 500 εκατ. ευρώ για το SPV, που προορίζονται σε δάνεια για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη”, σημείωσε ο κ. Γιάννης Λάριος.
Όπως εξήγησε ο κ. Καρώνης το ρίσκο για τους επενδυτές που επιλέγουν να επενδύσουν σε δάνεια μέσω του SPV, είναι μετριασμένο, γιατί το όχημα αυτό δεν επενδύει σε μια χώρα αλλά σε επιχειρήσεις σε όλες της χώρας βελτιώνοντας πολύ το προφίλ κινδύνου τους.
“Δίνουμε τη δυνατότητα στους επενδυτές να δίνουν δάνεια μέσω των SPV όχι σε μια αλλά σε όλες τις χώρες. Με αυτό το πλάνο αγοράσαμε την Praxia και φτιάξαμε την Viva Bank. Έχουμε εγκεκριμένο ένα τέτοιο πλάνο από την ΕΚΤ από την εξαγορά της Praxia”.
Οικονομικά μεγέθη
Η Viva ξεκίνησε την ανάπτυξη στο εξωτερικό από το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σημείωσε ο κ. Καρώνη, και μέχρι και το 2020 ήταν χρονιές δημιουργίας υποδομών. “Από το 2021 θα θερίσουμε τους καρπούς των προηγούμενων ετών” τόνισε.
Αυτή τη στιγμή η Viva έχει 2,5 φορές παραπάνω έσοδα σε σχέση με πέρσι, παρά το lockdown. Το 2021 θα έχουμε τριπλάσιο τζίρο από το 2020. Έχουμε ενεργοποιήσει υπηρεσίες σε 19 από τις 23 χώρες, ενώ σε κάποιες χώρες ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. “Δεν έχει το μονοπώλιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πετάει πέτρες, μπορούν να το κάνουν και στις άλλες χώρες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης,
Η Viva Wallet απασχολεί 544 εργαζόμενους και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πλησιάσει τα 1000 άτομα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Viva είναι 15% το μήνα στο εξωτερικό, φέτος, και το 62% των εσόδων της το Μάιο προέρχεται από το εξωτερικό και το Δεκέμβριο τα έσοδα του εξωτερικού θα αντιστοιχούν στο 90% του τζίρου της.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι φραγμοί των τραπεζών
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ρυθμιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια neobank, o κ. Καρώνης σημείωσε: “Το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κάθε χώρα προϋπήρχε της όποιας προσπάθειας ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει τρία βασικά συστατικά με τα οποία λειτουργεί.
Ένα τοπικό σύστημα πληρωμών, ένα τοπικό σχήμα πληρωμών και έναν issuer processor ή acquirer. Αλλά για να μπορέσεις να μπεις σε αυτά έπρεπε, όλως τυχαίως, πάντα να ήσουν τράπεζα.
Αυτό το πρόβλημα δεν το έχουν λύσει μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές Οδηγίες PSD1 και PSD2 ενώ είχαν καλές προθέσεις τελικά δεν έλυναν το πρόβλημα. Η ενοποίηση έχει διάφορα στάδια και προχωράει πολύ αργά. Την PSD2 την περιμέναμε το 2010 και ήρθε με καθυστέρηση 8 ετών.
Τα τραπεζικά συστήματα της κάθε χώρας έχει διαφορετικές άμυνες. Βγάλαμε IBAN στη Αγγλία πριν βγάλουμε στην Ελλάδα και αυτό μας βοήθησε στο ελληνικό περιβάλλον. Η επέκταση εκτός Ελλάδας μας βοήθησε και μας έχει εκπαιδεύσει.
Θεωρώ ότι έχουμε αποτύχει να περάσουμε τους φραγμούς εισόδου στην ελληνική αγορά – και επίσης απέτυχε όλο το fintech αφού για να μπει στην αγορά χρειάζεται μια τράπεζα. Η αποτυχία του fintech μετονομάζεται σε αυτό έγιναν οι neobank.
Και μιλάω για αποτυχία, γιατί τα fintech δεν μπορούν να πάρουν μερίδιο στην αγορά αν δεν μοιραστούν τον πελάτη με μια τράπεζα. Πριν αγοράσουμε την Praxia ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε μια γαλλική τράπεζα και μια τράπεζα στις Βρυξέλλες, αλλά τελικά βρέθηκε η ευκαιρία της Praxia”.
Διαβάστε επίσης
«Πόλεμος» Viva Wallet με Ένωση Τραπεζών για τις χρεώσεις
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ