ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε να κηρύξει ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα τον να κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο στις ΗΠΑ τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ τόσο του Μπερίσα, αλλά και της οικογένειάς του, επικοινώνησε ο ίδιος, επικαλούμενος πληροφορίες και στοιχεία περί ανάμειξής τους σε υποθέσεις διαφθοράς, παρεμβάσεις σε δημόσιες υποθέσεις, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθώς και παρεμπόδιση των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα.
Από τη μεριά του ο Μπερίσια απέρριψε σε υψηλούς τόνους τις κατηγορίες, αξιώνοντας από το Στέητ Ντιπάρτμεντ να τις αποδείξει δημόσια. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε “ο φλογερός Αλβανός φιλοαμερικανός πολιτικός που εφάρμοσε καθετί που του ζήτησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις” ενώ, πρόσθεσε, πως ήταν αυτός που αποκάλυψε τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο που, όπως ισχυρίστηκε, ετοίμαζε στο Βελιγράδι ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διάδοχος στο Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε Μπερίσα, Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος, πάντως, βάλλεται στη χώρα του ότι είναι πολιτικό υποχείριο του προκατόχου του.
Το θέμα μεταφέρθηκε σήμερα στην αλβανική Βουλή, όπου η υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή, Ελίσα Σπυροπάλι, ισχυρίστηκε ότι ο μετωπικός αγώνας για να μπει τέρμα στην ατιμωρησία των πολιτικών δεν έχει πισωγύρισμα και κατηγόρησε τον “ξοφλημένο” όπως τον χαρακτήρισε, Μπερίσα, ότι καλλιέργησε στη χώρα καταστροφικά φαινόμενα, προσθέτοντας πω “η Αλβανία δεν του έχει καμιά υποχρέωση”.
Εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία ο Σαλί Μπερίσα κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας τα τριάντα τελευταία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας, και άλλες δύο πρωθυπουργός, ενώ ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μέχρι την παραίτησή του, το 2013.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις και στην αλβανική κοινή γνώμη. Δεκάδες πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια παραθέτουν στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την απόφαση των αμερικανικών αρχών και άλλα εγείρουν ερωτήματα για την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης ενός τέτοιου θέματος.
Τον τελευταίο καιρό η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κίμ, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης της δημόσιας ζωής από πρόσωπα με εμπλοκή στην διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, παρενέβη και ανάγκασε τα κόμματα να αφαιρέσουν από τα ψηφοδέλτιά τους στις πρόσφατες εκλογές, υποψήφιους αναμεμειγμένους σε έκνομες δραστηριότητες.
Διαβάστε ακόμα:
Άντονι Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ ασκούν εντατική αλλά διακριτική διπλωματία στη Μέση Ανατολή
Άντονι Μπλίνκεν για Μεσανατολικο: «Να προστατευτούν τα παιδιά και οι άμαχοι»
Άντονι Μπλίνκεν: Θέλουμε πιο σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται από τη Μόσχα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας