Ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο αυξάνει δραματικά την παραγωγή και αποδυναμώνει τους ανταγωνιστές σε μια προσπάθεια να τους θέσει εκτός αγοράς.

Το Κατάρ μειώνει τις τιμές και προχωρά με ένα σχέδιο 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να δώσει ώθηση άνω του 50% στις εξαγωγές του καυσίμου, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τις προοπτικές δημιουργίας νέων εργοστασίων αλλού.

Έχει επίσης δημιουργήσει μια ομάδα εμπορικών συναλλαγών για να είναι ανταγωνιστική στη spot αγορά και κάνει πιο επιθετική είσοδο στην Ασία, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η στρατηγική αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης του Κατάρ, το οποίο είχε αυξήσει ελάχιστα την παραγωγή τα τελευταία πέντε χρόνια και παραδοσιακά έδινε προτεραιότητα στις τιμές έναντι του μεριδίου αγοράς. Ο αυξημένος ανταγωνισμός, ειδικά από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ανάγκασε το κράτος του Περσικού Κόλπου να γίνει πιο ευέλικτο και να προσελκύσει αγοραστές στην Ασία, ένα hot σημείο ζήτησης φυσικού αερίου.

Η παγκόσμια μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνει την αίσθηση του επείγοντος για την χώρα. Ενώ το LNG μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν ως γέφυρα από τον άνθρακα και το πετρέλαιο προς την ηλιακή και αιολική ενέργεια, είναι πλέον εκτός των επιλογών ορισμένων κυβερνήσεων που εντείνουν τις προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Gas King

Σύμφωνα με τον Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής επιχείρησης Engie SA, «το Κατάρ είναι ακόμα το νούμερο ένα, αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά, οπότε έπρεπε να κινητοποιηθεί αν ήθελε να διατηρήσει την ηγετική του θέση».

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις μηνιαίες εξαγωγές του Κατάρ για πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ η Αυστραλία βρέθηκε επίσης στήθος με στήθος το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν φέρει το Κατάρ στην πρώτη θέση στις εξαγωγές LNG αλλά το κύριο πλεονέκτημα του είναι ότι ότι έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στον κόσμο χάρη στην αφθονία αερίου που εξάγεται εύκολα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στο γιγαντιαίο Βόρειο Πεδίο που εκτείνεται στο Ιράν.

Έρχονται τα ομόλογα

Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Κατάρ, η οποία ενδέχεται να πουλήσει σύντομα ομόλογα αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φυσικού της αερίου, δήλωσε ότι το έργο θα είναι βιώσιμο ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή 70% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Τα συμβόλαια του LNG συνήθως συνδέονται με το πετρέλαιο.

Αυτό επιτρέπει στην Qatar Petroleum να καθορίζει τιμές κάτω από αυτές που μπορούν να διαχειριστούν άλλοι εξαγωγείς, σύμφωνα με τους εμπόρους. Η εταιρεία έχει πουλήσει το LNG τους τελευταίους μήνες περίπου στο 10% των τιμών του Brent, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Πακιστάν.

«Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κόστος του Κατάρ», δήλωσε ο Jonathan Stern, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Οξφόρδης. «Μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν και όλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με τον τρόπο που μπορούν. Και, ειδικά όταν η αγορά είναι πλεονασματική και οι τιμές είναι χαμηλές, αυτό θα επηρεάσει τα κέρδη του ανταγωνισμού”.

The break-even price for Qatar's LNG expansion is below historic spot rates

Πριν από λίγα χρόνια, η ζήτηση για LNG αναμενόταν να αυξηθεί απότομα τις επόμενες δεκαετίες. Το αέριο εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα περισσότερα άλλα ορυκτά καύσιμα όταν καίγεται, ενώ τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν ακόμη πολύ ακριβά για την τροφοδοσία ηλεκτρικών δικτύων, εργοστασίων και μεταφορών σε μαζική κλίμακα.

Όμως, η τεχνολογία της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, εν μέρει με τη βοήθεια μαζικών κυβερνητικών προγραμμάτων πράσινων δαπανών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Δεν φοβόμαστε

Παρά το γεγονός ότι το Κατάρ επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα περιουσιακά του στοιχεία, υπάρχουν εμπόδια για να φτάσει στην πλήρη κυριαρχία. Πολλοί αγοραστές θέλουν μια διαφορετική ομάδα προμηθευτών. Το έργο Yamal LNG της Ρωσίας και το προγραμματισμένο εργοστάσιο Arctic LNG 2, με επικεφαλής την Novatek PJSC, είναι μεταξύ αυτών που θα παραμείνουν ανταγωνιστικά καθώς το Κατάρ αυξάνει τις εξαγωγές, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, η Cheniere Energy, δήλωσε ότι δεν ενοχλείται από τις κινήσεις του Κατάρ. Ορισμένοι εισαγωγείς προτιμούν τις αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν πιο ευέλικτους όρους παράδοσης και τιμές που δεν συνδέονται με το πετρέλαιο, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν 30% φέτος.

«Δεν φοβόμαστε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cheniere, Anatol Feygin, στους επενδυτές αυτό το μήνα. «Είμαστε μέρος ενός είδους διαφοροποίησης της δομής των προμηθειών και των συμβάσεων μαζί με την Qatar Petroleum και τους φίλους μας στη Novatek.»

Ωστόσο, το κόστος της πρώτης ύλης αποτελεί μέρος του προβλήματος. Οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αγοράσουν φυσικό αέριο περίπου 2,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, πολύ υψηλότερα από τις τιμές του Κατάρ, 0,30 δολάρια ή  και χαμηλότερα.

Projects At Risk

«Η στρατηγική του Κατάρ φαίνεται να τη βοηθά να διατηρήσει το μερίδιο που κατέχει στην παγκόσμια αγορά και να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις της προτού η αγορά φυσικού αερίου αρχίσει να συρρικνώνεται”, δήλωσε ο ο Jonathan Stern, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση