Προσπάθεια να επωφεληθεί από τα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, επιχειρεί η Τουρκία, η οποία υπέβαλε αίτημα για συμμετοχή της στη συνεργασία

Εκμεταλλευόμενη την απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει τη συμμετοχή της PESCO σε τρίτες χώρες, με την οποία εισήλθαν στην ευρωπαϊκή συνεργασία οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, η Τουρκία επιχειρεί να βρει μια διέξοδο προς τα προγράμματα αρκετών δισεκατομμυρίων για την αμυντική συνεργασία των χωρών της Ένωσης, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει τις βαριές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Welt am Sonntag», η Τουρκία υπέβαλε αίτημα προς το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, της χώρας που συντονίζει το πρόγραμμα. Ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό, καθώς στην PESCO είναι μέλη τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Η PESCO δρομολογήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και μέχρι σήμερα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει δεσμευτικές υποχρεώσεις που αποτελούν της. Δεν συμμετέχει σε αυτή η Δανία, για την οποία υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης από την κοινή αμυντική πολιτική και η Μάλτα, καθώς υπάρχει ζήτημα με το Σύνταγμα της χώρας για τη ρήτρα ουδετερότητας.

Επί του παρόντος υπάρχουν 46 συνεργατικά έργα σε διαφόρους τομείς: εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, συστήματα διαμόρφωσης εδάφους, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες ή χώρο κοινής χρήσης.