ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίσης, αναφέρεται πως από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες και πολύ περισσότερο οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι ως προς ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των διαφορών των δύο λαών.
«Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρημα,» τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος. Τόνισε, δε, ότι ο ρόλος της ΕΕ στα μάτια των Ελλήνων είναι περισσότερο συνυφασμένος με οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα.
Μια άλλη «ασυμμετρία» στη συγκεκριμένη «άσκηση αυτογνωσίας», όπως χαρακτήρισε την έρευνα κ. Παγουλάτος, είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν την Τουρκία ως το μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Τούρκους.
Στο ίδιο σημείο της έρευνας στάθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Bilkent University και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης. «Η Τουρκία είναι παρούσα με πολύ πιο ισχυρό τρόπο στην Ελλάδα, απ’ ό,τι η Ελλάδα στην Τουρκία.»
Η Evren Balta, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σημείο της έρευνας ότι η Τουρκία «νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση. Προσέθεσε όμως ότι το χάσμα των απόψεων μεταξύ των πολιτών που υποστηρίζουν στο φιλοκυβερνητικό καθεστώς ή την αντιπολίτευση είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο των Ελλήνων.
Στο μεγάλο ποσοστό «δυσπιστίας» που διακρίνει τους Τούρκους για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών αναφέρθηκε και η Oya Yegen, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sabanci.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 μελών σπείρας που λήστευε σπίτια στην Αττική
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν