Μπαράζ εντολών αγοράς το τελευταίο ημίωρο επανέφεραν την αγορά στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας με κλείσιμο στις 907,08 μονάδες και κέρδη 0,85% (κέρδη 1,12% στην εβδομάδα και πάνω από 12% από την αρχή του χρόνου), παρά το γεγονός ότι υπήρξαν διακυμάνσεις και μπες – βγες στα  blue chips και ειδικά στις τράπεζες.

Το ενδιαφέρον παραμένει όπως φαίνεται αμείωτο για την ελληνική αγορά μετοχών, από τη στιγμή που οι συναλλαγές διαμορφώνονται πάνω από τα 83 εκατ. ευρώ, όπως συνέβη σήμερα. Η αγορά δίνει την ευκαιρία για ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Το αν αυτό θα μεταφραστεί σε συσσώρευση με στόχο την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Δεν είναι πάντως και λίγες εκείνες οι μετοχές οι οποίες εμφανίζουν σημάδια υπερθέρμανσης, οι αποτιμήσεις των οποίων δεν συμβαδίζουν ούτε με τις αποτι0μήσεις τους, αλλά ούτε και με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι σενάριο ανοδικής διαφυγής μπορεί να κερδίσει έδαφος από τη στιγμή που θα αρχίσει να τιμολογείται από την αγορά α) οι νέες καλύτερες προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης και της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης (4,1% η Κομισιόν έναντι 3,6% του υπουργείου Οικονομικών), β) αρθούν οι σκλητοί όροι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% οι οποπίοι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για τον στόχο της ανάπτυξης πάνω από 7% το 2022, και γ) επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την έλευση περισσότερων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πάνω από 7 δις., έναντι 4 δις. ευρώ που ανέμενε αρχικά η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, όταν ο ισχυρός μέτοχος της Eurobank κ. Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της Fairfax, δηλώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι σημαίνει για τους ξένους που παρακολουθούν τη χώρα μας, παρατηρούσαν με νόημα παράγοντες της αγοράς.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση 220 μονάδων στον Dow νωρίτερα την Παρασκευή αλλάζοντας το κλίμα στην Ευρώπη και βεβαίως στο Χ.Α. Ωστόσο η αντίδραση των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο κόκκινο, κυρίως λόγω Eurobank. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το  rebalancing που αφορά στη Eurobank αφορά δύο φάσεις. Α) Της εξόδου της από τον MSCI Small Cap, που δικαιολογεί την έξοδο κεφαλαίων από  funds που επενδύσουν στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, και Β) Της εισόδου της στην μεγάλη κατηγορία του MSCI Greece που επιτρέπει την είσοδο funds που επενδύσουν στις αναδυόμενες αγορές. Οι απώλειες στη μετοχή ξεπέρασαν το 1,6%, στα 0,78 ευρώ.

Παρά το θετικό πρόσημο, ούτε σήμερα η Alpha πέτυχε κλείσιμο πάνω από το 1,30, στην οποία, σημειωτέον, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών της χρονιάς με 21,5 εκατ. τεμάχια και τζίρο 27 εκατ. ευρώ. Στα επίπεδα των 2,53 ευρώ η ΕΤΕ και σταθερά στο 1,60 ευρώ η Πειραιώς που βλέπει την κεφαλαιοποίησή της ελαφρώς πάνω από τα 2 δισ.

Πάνω από 2% τα κέρδη που βγήκαν στον ΟΠΑΠ, τον Μυτιληναίο και τα ΕΛΠΕ. Πάνω από 4% η αντίδραση στην ΕΥΔΑΠ, η οποία πλησιάζει σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. ευρώ. Επιστροφή πάνω από τα 10 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 29/4. Κίνηση στα 5,60 ευρώ για την Aegean και κέρδη πάνω από 3,7%, ενώ πάνω από 1% η αντίδραση στην ΕΧΑΕ, την ΜΟΗ και τον ΟΤΕ.

Ισχυρά ποσοστά ανόδου για μια σειρά από μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης Λογισμός, Αλουμύλ, Κυριακούλης, ΣΙΔΜΑ, Λεβεντέρης. Η αντίδραση στην Κυριακούλης με σχεδόν 6% συνδέεται βεβαίως με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης το γύρισμα στο κλείσιμο στη μετοχή της ΔΕΗ, έστω και οριακά, στα 9,21 ευρώ.