ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα X-rays του τελωνείου του Πειραιά εντόπισαν 35 συνολικά containers με λαθραία τσιγάρα, σε τέσσερις διαφορετικές αποστολές διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίου.
Τα συνοδευτικά έγγραφα των containers ανέφεραν πως τα καπνικά προϊόντα έρχονταν από το Dubai με τελικό προορισμό τη Συρία. Το κύκλωμα δήλωνε πως πρόκειται για μηχανήματα ή για συμπληρώματα διατροφής.
Οι ελεγκτικές της χώρας μας εντόπισαν 340 εκατ. λαθραία τσιγάρα με τους αναλογούντες δασμούς να ανέρχονται στα 72 εκατ. ευρώ, που αποτελεί πόσο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απάτης, το 2015 όταν η Ελλάδα δεν διέθετε X-rays στο τελωνείο του Πειραιά είχε εντοπίσει 250 εκατ. λαθραία τσιγάρα και μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 οι τελωνειακοί υπάλληλοι μαζί με τον Ειδικό σκύλο της ΑΑΔΕ, τον Καλ, “αποκαλύψαν” διπλάσια ποσότητα λαθραίων καπνικών προϊόντων.
Πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα
“Μπροστάρης” στο διεθνές κύκλωμα είναι ένα πρόσωπο συριακής εθνικότητας, ο οποίος ελέγχεται και σε άλλες χώρες για λαθρεμπόριο.
Το κύκλωμα είχε στείλει προ τριμήνου 4 containers τα οποία κίνησαν τις υποψίες των τελωνειακών των Πειραιά, καθώς υπήρξαν υποψίες για έναν παραλήπτη, με αποτέλεσμα να τα δεσμεύσουν.
Στη συνέχεια το κύκλωμα άλλαξε τον παραλήπτη και συνέχισε τις αποστολές containers. Η δεύτερη αποστολή ήταν πιο “γενναία” με 20 εμπορευματοκιβώτια, ενώ ακολούθησε μια αποστολή με επτά containers και μια τελευταία με τέσσερα. Όλα είχαν δηλωθεί σαν μηχανήματα ή σαν συμπληρώματα διατροφής.
Το λάθος του κυκλώματος
Σύμφωνα με τις ελληνικές Τελωνειακές Αρχές, το διεθνές κύκλωμα έκανε ένα σοβαρό λάθος, που οδήγησε στην αποκάλυψή του.
Παρότι δεσμεύτηκαν τα πρώτα ύποπτα containers, το κύκλωμα άλλαξε τον παραλήπτη, αλλά όχι τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση στα δελτία αποστολής.
Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια οδήγησε τις ελληνικές αρχές στο να εντοπίσει και τα επόμενα containers με τα λαθραία τσιγάρα.
Η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και με την βρετανική Τελωνειακή υπηρεσία.
Όπως ενημερώνει αυτή τη στιγμή η ΑΑΔΕ, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, πρόκειται για 340 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.
Οι χαμένοι δασμοί αναλογούν σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ, που αποτελεί πόσο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.