Oι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που βρέθηκε στο 4,1%, επίπεδο που συνιστά το μεγαλύτερο από το 2008 (εποχή Lehman) και οδήγησαν σε πτώση 2% την Wall, μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη.

Και βεβαίως στο Χ.Α. που αντικατοπτρίζει μία υπερχρεωμένη οικονομία, η οποία όπως είπε χθες ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ για να μειωθεί χρειάζεται αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και άλματα στην ανάπτυξη.

Δεν θα απέκλειε κανείς το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηματιστών, ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συνέπεσαν με τα ιστορικά υψηλά στα οποία βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Οπότε, οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα.

Ίδια η τάση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που μεσοπρόθεσμα οι επενδυτές ανησυχούν τόσο για το χρέος, όσο και για τις πληγές που θα αφήσει η πανδημία, η οποία τείνει να ελεγχθεί με την αλματώδη πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς στη χώρα μας ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατ. και με τις δύο δόσεις.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί 1,23% στις 883 μονάδες και με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 6 εκατ. Ευρώ. Αυτό, όταν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι της τάξης του 1,5%. Η διαφορά είναι ότι το Χ.Α. δεν “διορθώνει” από τα ιστορικά υψηλά, απλά από τα υψηλά 14 μηνών!

Το ελληνικό 10ετές στο μεταξύ, έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1%, εξαιτίας του φόβου για τα επιτόκια.

Νέος γύρος πτώσης και στις τράπεζες. Η Alpha υποχωρεί πάω από 2% ΑΛΦΑ 0% 1,68, η πτώση στην ΕΤΕ ξεπερνάει το 3%, στη Eurobank το 2,5% και λιγότερο, 1,27%, στην Πειραιώς.

Το άσχημο κλίμα έχει περάσει και στα υπόλοιπα blue chips. Πάνω από 2% οι απώλειες στη Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,99% 6,15, σχεδόν 2% στη ΔΕΗ, 2,1% στο Jumbo.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα οι απώλειες αυτή την ώρα στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60, τον Μυτιληναίο, την Μότορ Όιλ.

Κάποιες εντολές βγαίνουν στην ΕΥΔΑΠ, που συνδέονται με την προσδοκία επιστροφής γενναίου μερίσματος.

Το κλίμα δεν είναι καλό αφού 69 μετοχές υποχωρούν και μόλις 10 ενισχύονται.