ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η εικόνα που προκύπτει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, μέσα από τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες το απόγευμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στοιχεία που δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, οι Έλληνες πούλησαν 7.315 χρυσές λίρες. Με την εκτιμώμενο ποσό που εισπράχθηκε να υπολογίζεται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το σύνολο των αγορών που έγινε από το ελληνικό κοινό, ήταν 1.595 χρυσές λίρες. Για τις οποίες εκτιμάται ότι καταβλήθηκαν περί τα 650.000 ευρώ…
Ειδικά σε ό,τι αφορά την προσφορά, οι λίρες που ρευστοποιήθηκαν στη διάρκεια του πρώτου εφετινού τριμήνου, ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ… Διότι από τις αρχές του 2002, καμία άλλη φορά στο πρώτο τρίμηνο των 19 ετών που μεσολάβησαν, δεν είχε εκποιηθεί τόσο μικρός αριθμός χρυσών λιρών. Η αμέσως προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν και είχαν πουληθεί 9.722 λίρες. Τώρα όμως οι πωλήσεις πήγαν 24,8% παρακάτω…
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το «απόλυτο χαμηλό» στις ρευστοποιήσεις έχει καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, όταν πουλήθηκαν 7.291 λίρες. Μόλις 24 λιγότερες από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Αναφορικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον, όλα τα τελευταία χρόνια παραμένει σε εξαιρετικά περιορισμένα επίπεδα. Παρά ταύτα η ζήτηση που εκφράστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, αν και δεν διεκδικεί δάφνες, εν τούτοις ήταν συγκριτικά η μεγαλύτερη, από τα αμέσως προηγούμενα τρία τρίμηνα.
Πώς ερμηνεύεται η κάμψη στις αγοραπωλησίες
Αναμφίβολα, το κυρίαρχο στοιχείο του ερμηνεύει το «στέγνωμα» στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, είναι τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τα οποία και δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπου και το κοινό οφείλει να πάει, αν θέλει να πουλήσει χρυσές λίρες. Όμως για να φτάσει κάποιος εκεί, χρειάζεται προηγουμένως να έχει κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού, λόγω των αυστηρών, υγειονομικού χαρακτήρα, μέτρων που ισχύουν από τις 6 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους πωλητές είναι πιθανό να επιλέγουν άλλες λύσεις για τις ρευστοποιήσεις λιρών, παρακάμπτοντας την Τράπεζα της Ελλάδος. Με συνέπεια τα στοιχεία της ΤτΕ να δείχνουν μια πολύ περιορισμένη προσφορά.
Σε ότι αφορά τους αγοραστές, η παρατεταμένη μείωση της ζήτησης οφείλεται αφενός μεν στην υψηλή τιμολόγηση που έχει επιβάλει η ΤτΕ (με το spread να φτάνει στο 20,6%) και αφετέρου στο γεγονός ότι ο χρυσός δεν συγκινεί επενδυτικά το ευρύ ελληνικό κοινό.
Οι επιδόσεις του χρυσού και της λίρας
Αργά χθές το βράδυ το πολύτιμο μέταλλο έκανε πράξεις στα 1.835,7 δολάρια ανά ουγκιά , τα οποία αντιστοιχούν σε 1.510,14 ευρώ. Η δολαριακή τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων απέχει 11,5% από τα ιστορικά υψηλά του περσινού Αυγούστου ( 2.075,1 δολάρια). Με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο χρυσός απέχει τώρα 13,7% από την ιστορική του κορυφή, που ήταν τα 1.750,1 ευρώ ανα ουγκιά.
Στο «μέτωπο» της χρυσής λίρας, η τράπεζα της Ελλάδος την αγόραζε χθές στα 334 ευρώ και την πουλούσε στα 414,74 ευρώ. Τιμές οι οποίες είναι 1,6% πιο κάτω από την αρχή του έτους. Στις 7 Αυγούστου της περσινής χρονιάς, η λίρα είχε φτάσει στα υψηλά όλων των εποχών, με την τιμή αγοράς να ήταν στα 396,05 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 477,37 ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει στην Ελλάδα