Την «πρωτιά» κέρδισαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2021, πετυχαίνοντας συναλλαγές ρεκόρ ύψους 16 δισ. ευρώ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ιταλικές.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο, σε επίπεδο ΕΕ, ο όγκος των προβληματικών δανείων –πωλήσεις και συναλλαγές- μειώθηκε κατά 27 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες να πετυχαίνουν μείωση της τάξης των 16 δισ. ευρώ.

«Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στην κορυφή των συναλλαγών το 1ο τρίμηνο 2021, υπογράφοντας deals για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 16 δισ. ευρώ, περισσότερα από το μισό ποσό των πανευρωπαϊκών συναλλαγών και αποκτώντας προβάδισμα, για πρώτη φορά, από τις ιταλικές τράπεζες», αναφέρει σε έκθεσή της η Debtwire ABS, μετά την επεξεργασία στοιχείων από τη βάση δεδομένων της Debtwire NPL Database, για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, και αφορούν συναλλαγές σε προβληματικά χαρτοφυλάκια λογιστικής αξίας 100 δισ. ευρώ.

Αναφορά κάνει η Debtwire και στις μεταβιβάσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων που έγιναν πέρυσι στον «Ηρακλή». Μάλιστα σημειώνει πως η τιτλοποίηση Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ήταν η μεγαλύτερη συναλλαγή προβληματικών δανείων στην Ελλάδα και την τρίτη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη. Επισημαίνει ακόμα πως η Davidson Kempner, μετά τη συμφωνία με την Alpha Bank για την τιτλοποίηση Galaxy, πέτυχε να έχει προβάδισμα μεταξύ των αγοραστών NPLs στην Ευρώπη.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι έχουν ανακοινωθεί πανευρωπαϊκά και νέες συμφωνίες για συναλλαγές προβληματικών δανείων ύψους 68,6 δισ. ευρώ.

Και στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με «κόκκινα» δάνεια 28,5 δισ. ευρώ, δηλαδή με περισσότερα από τα μισά προβληματικά δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους και τα οποία διαμορφώνονται στα 53,7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την ΕΒΑ- Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή).

Όπως είναι γνωστό οι συστημικές τράπεζες έχουν στα σκαριά φέτος νέες τιτλοποιήσεις ύψους 17 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η επέκταση του «Ηρακλή ΙΙ» που στόχο έχει τη μείωση των προβληματικών δανείων κατά 31 με 32 δισ. ευρώ. Μέσα από τους δύο κύκλους του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων οι τράπεζες θα μειώσουν συνολικά κατά 63-64 δισ. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει τις τιτλοποιήσεις «Sunrise I», ύψους 7 δισ. ευρώ που έχει ήδη υποβάλει αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» και την «Sunrise IΙ» ύψους 4 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται για το 2022.

Η Eurobank έχει έτοιμη την τιτλοποίηση «Mexico», ύψους 3,3 δισ. ευρώ , η Alpha Bank την τιτλοποίηση «Cosmos», ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ τιτλοποίηση ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ ετοιμάζει και η Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνές το θέμα της Attica Bank με την KPMG – Δύο δρόμοι για την σύνταξη του ισολογισμού

Fitch: Αναβάθμιση αξιολόγησης για Πειραιώς και Εθνική, στο «θετικό» αναβάθμισε τις προοπτικές της Eurobank

Τράπεζα Πειραιώς: Στα €1.250.367.223 το μετοχικό κεφάλαιο