ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινάμε με το 10% του ξενοδοχειακού δυναμικού, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, συμπληρώνει και τονίζει πως «δέκα μέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού οι επιχειρηματίες δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για να ανοίξουν τις μονάδες τους».
Οσο για τις αφίξεις και τις χώρες προέλευσης ο κ. Τάσιος λέει πως «πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, να πρασινίσει η χώρα, για να έρθουν τουρίστες».
Όπως λέει, «η κίνηση θα ανοίξει πρώτα από την Αγγλία μέσα στον Ιούλιο και από τις αρχές Αυγούστου και από τη Γερμανία».
Χειρότερα από πέρυσι σε οικονομικό επίπεδο
Σε γενικές γραμμές, ο κ. Τάσιος περιγράφει μία κατάσταση χειρότερη σε οικονομικό επίπεδο, σε σχέση με πέρυσι.
«Η κρατική στήριξη που δόθηκε αφορούσε τις απώλειες του 2020, για το 2021 δεν έχουμε πάρει ούτε σεντ, αντίθετα από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να ξεκινήσουμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια που πήραμε μέσα από το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Εμείς όμως χρειαζόμαστε σήμερα κεφάλαιο κίνησης για να μπει μπροστά η μηχανή. Τουρισμός χωρίς ξενοδοχεία δεν υπάρχει», λέει χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα των ξενοδόχων
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο:
-Ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει της επαναλειτουργίας τους.
-Ήδη θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις για τη κάλυψη των υποχρεώσεων των μελών μας προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.
-Ήδη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους.
-Ήδη θα έπρεπε να έχει διευκρινιστεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι.
Για όλα τα παραπάνω, η ΠΟΞ έχει ενημερώσει με επιστολή της τους υπουργούς Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εργασίας κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη, Χάρη Θεοχάρη, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία υπογραμμίζει πως:
«Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.
»Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους».
Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι:
«Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν. Φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες – αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο.
»Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας, με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους;
Η φετινή χρόνια είναι για τα μέλη μας ακόμα πιο δύσκολη από το 2020. Οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις μας. Ωστόσο το έτος 2020 μιλούσαμε για μια μείωση τζίρου της τάξεως του 78%, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν! Μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά.
Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει. Ελληνικός Τουρισμός χωρίς Ελληνικά Ξενοδοχεία δεν υπάρχει».