Στις 11 Μαΐου η Morgan Stanley ανακοινώνει αν θα συμπεριλάβει μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο στους δείκτες της και ποιες θα είναι αυτές. Από τις 15 Απριλίου έως και τις 29 του ίδιου μήνα, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση για το Χ.Α. πριν από τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ο αμερικανικός οίκος με τους δείκτες αναφοράς για τα ξένα funds επέλεξε δύο τυχαίες ημερομηνίες για να δει αν πληρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει για την ένταξη των μετοχών στους δείκτες.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς:

α) η Eurobank είναι η μόνη από τις τράπεζες που πληροί τις προϋποθέσεις επανένταξης στους δείκτες, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 2,9 δισ. ευρώ. To 31,27% της τράπεζας ανήκει στο Fairfax και το 4,93% στην Helikon Investments.

Β) Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αγγίζει σε κεφαλαιοποίηση τα 2,3 δισ. ευρώ. Όμως, υπάρχει ζήτημα διασποράς της μετοχής, αφού το 40% ανήκει στο ΤΧΣ.

Γ) Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Alpha. Στην αγορά θεωρούν ότι πρόκειται για… ντέρμπι η επανείσοδος της Alpha στον MSCI. H μετοχή της Alpha Bank για να ενταχθεί στον MSCI έπρεπε να βρίσκεται στο 1,30 ευρώ μετά τις 15/4. Σε δύο ημερομηνίες η μετοχή βρέθηκε πάνω από το 1,30: τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Δευτέρα, 26/4. Από τα επίπεδα αυτά και πάνω αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων, του ΤΧΣ με 11% και του Τζον Πόλσον με 7,3%, η καθαρή κεφαλαιοποίηση διαμορφωνόταν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Οι εισροές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στο μεταξύ, μπορεί να είναι πολλαπλάσιες των 200 εκατ. ευρώ.

Αν υπάρχει είσοδος νέων εταιρειών στον ελληνικό MSCI, το rebalancing που θα γίνει θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά όλων των μετοχών που βρίσκονται στους εν λόγω δείκτες, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo ή π.χ. της Motor Oil, που βρίσκεται στη small cap κατηγορία.

Το αντίθετο, δηλαδή sell off, είχαν βιώσει οι Έλληνες επενδυτές πέρσι.

Τον Μάιο του 2020 είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τιτάν και μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Ο δείκτης MSCI Greece μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.

Αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση – Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο – με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως.

Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, ο δείκτης εξισορροπείται και σταθμίζονται οι συμμετοχές των μεγάλων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.