ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βρίσκονταν στο κέντρο της αρένας αντιμέτωποι με τα λιοντάρια κι ολόγυρα από πάνω τους το πλήθος αλάλαζε. ( Όχι υπέρ τους). Από τότε έχουν περάσει αιώνες αλλά κάθε ξενάγηση στο Κολοσσαίο περιλαμβάνει και τέτοιες ιστορίες.
Με μία διαφορά. Από τον 19ο αιώνα που άρχισαν οι ανασκαφές, κανείς δεν μπορεί να πατήσει στην αρένα του, καθώς το δάπεδο έχει αφαιρεθεί, ώστε να αποκαλυφθούν οι στοές που βρίσκονται από κάτω. Κάτι, που αναμένεται να αλλάξει σε δύο χρόνια, αφού η αρένα πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να καλυφθεί από αναιρέσιμο δάπεδο. Οι επισκέπτες έτσι, θα μπορούν πλέον να έχουν την πλήρη αίσθηση, που είχαν και οι μονομάχοι (gladiatores) της Ρώμης, πολεμώντας για τη ζωή τους και προσφέροντας ταυτόχρονα ένα θέαμα στο κοινό, άγριο αλλά απολύτως αποδεκτό ως ένα είδος διασκέδασης.
Το νέο πάτωμα θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, χημικά επεξεργασμένο και θα διαθέτει πλέγμα από ξύλινες ράγες που θα περιστρέφονται, ώστε να αποκαλύπτονται οι θάλαμοι που βρίσκονται από κάτω. Κόστος, 15 εκατομμύρια ευρώ.
Tην είδηση έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι, ανακοινώνοντας και τον νικητή του διαγωνισμού, που ανέλαβε την κατασκευή, μία εταιρεία μηχανικών την Milan Ingegneria. Όπως δήλωσε μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλός της Μασιμιλιάνο Μίλαν αυτή η νέα κατασκευή θα είναι απολύτως αναστρέψιμη. «Σε 30, 50 ή 100 χρόνια θα είναι δυνατή η αποκατάσταση του μνημείου όπως είναι τώρα», όπως λέει ο ίδιος.
Σήμερα _για την ακρίβεια από το 2000 _ υπάρχει μόνον ένα μικρό τμήμα του δαπέδου πάνω από το υπόγειο δίκτυο σηράγγων, όπου περίμεναν, ζώα και μονομάχοι για να εισέλθουν στην αρένα. Το σχέδιο για κάλυψη ολόκληρου του πατώματος βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014, όταν ο αρχαιολόγος Ντανιέλε Μανακόρντα παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα με άρθρο του στο περιοδικό «Archeo».
«Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο θάρρος για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα», είχε δηλώσει ευθύς εξ αρχής ο Φραντσεσκίνι, που στη συνέχεια φρόντισε για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου έργου. Ο σκοπός άλλωστε είναι διπλός. Αφ΄ ενός θα λειτουργήσει προστατευτικά για τα αρχαία που έχουν αποκαλυφθεί και αφ΄ετέρου θα επαναφέρει την αρχική εικόνα του Κολοσσαίου.
Όπως αναμένεται λοιπόν, το δάπεδο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, μάλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τους θεατές, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραστάσεων μονομαχιών (!). Το υπάρχον μικρής έκτασης δάπεδο άλλωστε είχε εγκαινιαστεί με παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το Κολοσσαίο είχε δεχθεί μεγάλη αναστήλωση και συντήρηση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το 2014.
Είναι γνωστό, ότι πριν από την πανδημία το Κολοσσαίο ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, προσελκύοντας 7,6 εκατομμύρια επισκέπτες, το 2019. Η επίσκεψη στο μνημείο επιτράπηκε πάλι από την περασμένη εβδομάδα και ήδη δέχεται 1.260 άτομα την ημέρα. Πολύ κάτω βέβαια από τις 25.000 προ της πανδημίας αλλά, όπως και στην Ελλάδα για τα ελληνικά μνημεία, όλοι ελπίζουν ότι τα νούμερα αυτά θα ανεβούν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»