ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης χαρακτήρισε «πολύ καλή» την εκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε, τα καφέ της πόλης άρχισαν να γεμίζουν κόσμο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ στα εστιατόρια οι κρατήσεις για σήμερα είναι στο 50% και για αύριο, στο 80%, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, Σταυρό, Ασπροβάλτα, Μηχανιώνα και αλλού.
«Η εστίαση θα μπορούσε να είχε ανοίξει από τον Απρίλιο με τους ίδιους όρους και τα ίδια μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τα καταστήματα σε ορεινές περιοχές, που δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε υπαίθριους χώρους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στον Χορτιάτη, το Πανόραμα, τον Σοχό και σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν οι πελάτες να καθίσουν σε υπαίθριους χώρους. Δεν πρέπει να αποκλείονται τα εστιατόρια σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων τους». Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα «είναι μέρα χαράς, γιορτή για την Ελλάδα, επειδή με την επαναλειτουργία της εστίασης επανέρχεται η καθημερινότητα των Ελλήνων».
Πρόβλημα ωστόσο, όπως εξήγησε, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης, δεν μπορούσαν να προμηθευθούν δωρεάν self-tests, τα οποία διανέμονται κατά το υποχρεωτικό ωράριο των φαρμακείων μέσω της πλατφόρμας με τους ΑΜΚΑ των πολιτών. «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα καταστήματα έμαθαν πότε θα εργαστούν τη Μ. Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε προμηθεύθηκαν self- tests καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο», είπε.
Ανοιχτά τα καφέ και οι ταβέρνες στη Χαλκιδική
Στο μεταξύ, άνοιξε σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από τις καφετέριες στη Χαλκιδική, όπως επίσης και ένα μικρότερο ποσοστό από ταβέρνες και εστιατόρια, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επειδή προηγήθηκε το Πάσχα και υπήρξε θέμα προμηθειών από τα καταστήματα εστίασης, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες θα ανοίξουν σε 15 μέρες, μαζί με την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων και το άνοιγμα του τουρισμού». Ένα μεγάλο ποσοστό καταστηματαρχών στη Χαλκιδική, όπως σημείωσε, επέλεξε να περιμένει έως τότε, για να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει προσέλευση πελατών.
Στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα, γίνονται συνεχώς επισημάνσεις να τηρούνται τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. «Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά, να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, να γίνουμε πράσινη από κορονοϊό περιοχή, να παραμείνουμε πράσινη και να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία» τόνισε ο κ. Κουφίδης. Σε ό,τι αφορά άλλωστε, τα beach bar, αυτά δεν έχουν ανοίξει στη Χαλκιδική, καθώς αναμένεται να καθοριστεί η επανέναρξη λειτουργίας τους με επόμενο ΦΕΚ.
Κρατήσεις τραπεζιών μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Τον ενθουσιασμό του κόσμου που επισκέφθηκε τα καφέ και τα εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στα Λαδάδικα μετέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ταμίας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μαυρομάτη. «Έχουμε κρατήσεις τραπεζιών μέχρι τέλη Αυγούστου» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς προτίμησαν το φαγητό από τον καφέ. Επισήμανε πάντως, ότι τις επόμενες μέρες η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει λείψει η εστίαση στον κόσμο. Νομίζω ότι αυτά τα γυμνάσια μάθανε στον κόσμο ποιος ήταν ο ρόλος ο δικός μας και πραγματικά πιστεύω ότι όσο εξελίσσονται και προχωρούν, οι εμβολιασμοί ο κόσμος θα βγαίνει περισσότερο. Διψάει να βγει έξω. Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που ανοίγουμε. Δεν είναι μόνο τρία καλά πιάτα. Είναι η συναναστροφή που έλειψε από όλους».
Στο ερώτημα ποιο μήνυμα απευθύνει στον κόσμο, απαντά, «να κάνουν το εμβόλιο» και διαβεβαιώνει: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα μέτρα λόγω ήθους. Ο κόσμος, από την άλλη πλευρά, πρέπει να προστατευτεί, γιατί οι Έλληνες είμαστε και λίγο απείθαρχοι».
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας
Το κέντρο της πόλης επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί σε καφέ και εστιατόρια. Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πελάτες.