ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αυτό υπογράμμισαν κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες από τον χώρο της βιομηχανίας στο πλαίσιο του Capital Link, τονίζοντας πως δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική πρόοδος, εάν δεν αλλάξουν επίπεδο και μέγεθος οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Imerys Hellas, Αθανάσιο Κεφαλά είναι η άρση μιας σειράς εμποδίων, τα οποία ταλανίζουν ακόμη την ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως ο πολύ αργός κύκλος των αδειοδοτήσεων, η πολυνομία, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και το πολύπλοκο εργατικό πλαίσιο. «Είμαστε ικανοί να κάνουμε πρωταθλητισμό… ας μας δοθεί ελεύθερο πεδίο και θα κερδίσουμε μετάλλια και ρεκόρ στο διεθνή στίβο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να φέρουν πίσω, τους ταλαντούχους νέους που εγκατέλειψαν την χώρα τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι οι «πρωταθλητές του αύριο».
Η «κρίσιμη μάζα»
Σε ανάλογο μήκος και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλα εταιρικά σχήματα που θα έχουν την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Εάν επιμείνουμε στα σχήματα των 15 ατόμων, επισήμανε, δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα απαραίτητα βήματα ούτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλα ούτε και για την στροφή στην πράσινη οικονομία.
«Αντί να κυνηγάμε ο ένας τον άλλο, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να βοηθήσουμε την χώρα να πάει μπροστά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Καθοριστικής σημασίας, υποστήριξε το στέλεχος της Eldorado Gold, είναι και η αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου και η άρση της πολυνομίας, δυο παράγοντες που περιορίζουν την επιχειρηματική δράση, φέρνοντας ως παράδειγμα την εξορυκτική βιομηχανία, όπου όπως είπε υπάρχει ένας «στενός κορσές» που υπονομεύει την ανάπτυξη. «Χρειάζεται ξεκάθαρους όρους και ελευθερία δράσης», σημείωσε διευκρινίζοντας πάντως πως δεν εννοεί να αφεθούν ανεξέλεγκτες οι επιχειρήσεις. Τουναντίον, όπως είπε, χρειάζεται να στηθούν μηχανισμοί που θα ελέγχουν την ουσία και όχι τον τύπο.
Η μάχη της εξωστρέφειας
«Τρομερή ευκαιρία» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium, Γιάννης Καντώνιας το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνοντας πεπεισμένος πως η ελληνική επιχειρηματικότητα θα την εκμεταλλευθεί πλήρως, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και στελεχωμένη. Δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του κατά πόσο αυτός ο πακτωλός χρημάτων που θα εισρεύσουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια θα διανεμηθεί δίκαια στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Καντώνιας από την πλευρά του, σχολιάζοντας την στήριξη που θα περίμενε από την ελληνική πολιτεία σημείωσε ότι δεν χρειάζεται κρατική προστασία, αρκεί όπως είπε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες τις ισονομίας με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ενεργειακό κόστος, το οποίο παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
Κλείνοντας υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις εταιρείες του εξωτερικού, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει να ξεπεράσουν έναν γενικότερο φόβο προς το άγνωστο. Θα πρέπει όπως είπε να δουλέψουν στο θέμα της νοοτροπίας και της αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας πως χρειάζεται να επιδείξουν επαγγελματισμό και ειλικρίνεια στις σχέσεις με τους ξένους πελάτες τους, για να κερδίσουν τη μάχη της εξωστρέφειας.
Διαβάστε επίσης:
Στα κόκκινα η ακτοπλοΐα – Με ναυλώσεις στο εξωτερικό και πωλήσεις πλοίων αντιδρούν οι εταιρείες
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση