ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα νέας τεχνολογίας από το βήμα του «Capital Link» ανέφερε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται αρχίζει και αποδίδει καρπούς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε πως αρχίζουν και δημιουργούνται μια σειρά από τεχνολογικές εταιρείες από ταλαντούχους νέους, οι οποίες στοχεύουν στη διεθνή αγορά με «όπλο» τα διαφοροποιημένα προϊόντα.
Αυτή τη στιγμή, είπε, το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας απαρτίζεται από εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ και απασχολούν 2.000 εργαζομένους, όταν πριν από περίπου δέκα χρόνια ήταν ανύπαρκτο και υπογράμμισε τη «μετάλλαξη» του προφίλ των start up επιχειρήσεων.
«Δεν μιλάμε πλέον για οικογενειοκρατούμενες εταιρείες αλλά πολυμετοχικές, τις οποίες φτιάχνουν ομάδες ικανών ανθρώπων, με πολύ μεγάλα όνειρα που πιστεύουν ότι είναι εφικτό να πετύχουν… Είναι εξωστρεφείς και έχουν στο μυαλό τους τη διεθνή αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσει το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας είναι για τον κ. Βερέμη και το επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει καθώς όπως είπε εκατό εταιρείες κατάφεραν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε ελάχιστο διάστημα περίπου τριών χρόνων.
Οι νέες ευκαιρίες
Νέες ευκαιρίες αναζητά και η εταιρεία που ηγείται ο ίδιος από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου και εταίρου, δίνοντας έμφαση σε όσες προσφέρουν λύσεις b2c. Η Big Pi Venture Capital έχει επενδύσει ήδη σε περισσότερες από 33 εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.
Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην «αφύπνιση» των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να επικεντρωθούν στις εξαγωγές παράγοντας διεθνώς ανταγωνιστικά και πολύ διαφοροποιημένα προϊόντα.
Κάτι που μπορεί να προσφέρει η καινοτομία, στην οποία όπως λέει πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο ως χώρα εάν θέλουμε να αυξήσουμε το εξαγωγικό αποτύπωμά μας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη Σουηδία, μια εξαγωγική υπερδύναμη, η οποία δαπανά το 4% με 5% του ΑΕΠ της στην έρευνα, με αποτέλεσμα το 50% των εξαγωγών της να αφορά προϊόντα τεχνολογίας.
Το «μυστικό όπλο»
Αν και υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, προκειμένου να φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο, δήλωσε αισιόδοξος και την ικανότητά της χώρας να πετύχει, καλύπτοντας το χάσμα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας που οδήγησε την χώρα –μαζί με τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα- σε τεράστια ελλείμματα και τελικά στο χείλος της καταστροφής.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι με την στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, η καινοτομία και η τεχνολογία θα μπορέσουν σε βάθος χρόνου να συνεισφέρουν ένα «σεβαστό» ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ.
Στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, θα μπορούσε να συνεισφέρει και η Ελληνική Διασπορά, την οποία χαρακτήρισε το «μυστικό όπλο» της χώρας μας. Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς αλλά και όσους έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης (brain drain), οι οποίοι διαπρέπουν σήμερα στο εξωτερικό στον τομέα της τεχνολογίας δείχνουν, όπως είπε τι μπορούμε να καταφέρουμε εάν δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για αυτούς, εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
Τι σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις της Prodea στον κλάδο των ξενοδοχείων και τη Ιταλία
Forthnet: Στα €55,6 εκατ. τα EBITDA το 2020
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ