Στο 25% της συνολικής ζήτησης  φαίνεται να «κλειδώνει» η προσφορά νέων μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, για τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην κεφαλαιακή αύξηση χωρίς να έχουν το δικαίωμα της προνομιακής κατανομής. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι για κάθε εγγραφή 1.000 μετοχών, θα διατεθούν αναλογικά 250 νέες στην τιμή των 1,15 ευρώ η μία.

Από την άλλη πλευρά για τους έχοντες το προνομιακό «δικαίωμα» παλαιούς μετόχους της τράπεζας, ικανοποιείται πλήρως η ζήτηση στο βαθμό που αυτή διατηρεί αναλλοίωτο το υφιστάμενο ποσοστό τους. Στην περίπτωση αυτή οι συγκεκριμένοι μέτοχοι αποκτούν 23,82 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά που διαθέτουν. Παράλληλα όμως, όσοι από τους παλαιούς μετόχους  εξέφρασαν ενδιαφέρον για να πάρουν παραπάνω «χαρτιά», η συνολική τους κατανομή ( από το «δικαίωμα» και τις επί πλέον εγγραφές) μπορεί να φτάσει να ικανοποιήσει μέχρι το 62,5% της ζήτησης.

Επί του παρόντος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατανομής των νέων μετοχών της Πειραιώς. Αυτό μπορεί να γίνει αύριο Πέμπτη ή και ενδεχομένως μετά από τις αργίες του Πάσχα και του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Δηλαδή στις 5 Μαΐου. Σε μια τέτοια περίπτωση μένει να διακριβωθεί το αν οι νέες μετοχές θα τεθούν προς διαπραγμάτευση στις 7 Μαΐου ή λίγο αργότερα.

Σε ότι αφορά το ελληνικό σκέλος της ΑΜΚ της Πειραιώς, αυτό ανάγεται στη διάθεση 180 εκατ. νέων μετοχών ( επί συνόλου 1,2 δισ.). Το ύψος της εγχώρια ζήτησης έφτασε στα 450 εκατ. μετοχές, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 517,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 2,5 φορές πάνω από την αναλογούσα προσφορά.

Οι παλαιοί μέτοχοι της Πειραιώς ζήτησαν να λάβουν 180 εκατ. μετοχές. Ωστόσο το προνομιακό τους «δικαίωμα» συμμετοχής συμμετοχές αντιστοιχούσε σε  90 εκατ. μετοχές που όντως και θα τις λάβουν.

Τα «ντεσού» του ενδιαφέροντος και της κατανομής

Τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών που μέχρι τώρα δεν είχαν θέσεις στην Πειραιώς ζήτησαν να λάβουν 270 εκατ. μετοχές από την ΑΜΚ. Εν τέλει αυτή η κατηγορία ενδιαφερομένων μαζί με την πλεονάζουσα ζήτηση από τους παλαιούς μετόχους ( 270+90=360 εκατ. μετοχές) θα μοιραστεί το υπόλοιπο των 90 εκατ. μετοχών της ελληνικής έκδοσης. Κάτι που αντιστοιχεί σε 1 νέα μετοχή ανά 4 που ζητήθηκαν, ικανοποιώντας το 25% του ενδιαφέροντος.

Με τα δεδομένα αυτά οι παλαιοί μέτοχοι της τράπεζας ζήτησαν 180 εκατ. νέες μετοχές και  λαμβάνουν 90+ 22,5 εκατ. μετοχές από την πρώτη και τη…δεύτερη κατανομή. Ήτοι 112,5 εκατ. μετοχές, με κόστος κτήσης 129,37 εκατ. ευρώ, που ικανοποιεί κατά 62,5% την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Εκείνοι που δεν είχαν καθόλου «χαρτιά» της Πειραιώς θα λάβουν 67,5 εκατ. νέες μετοχές με αντίτιμο 77,63εκατ. ευρώ.

 Από το βιβλίο της έκδοσης στο εξωτερικό θα διανεμηθούν 1,020 δισ. νέες μετοχές, με την άντληση κεφαλαίων να ανέρχεται στα 1,173 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 380 εκατ. ευρώ καλύπτονται από την τριάδα των βασικών επενδυτών.

Τα 265 εκατ. ευρώ από family office  του Τζόν Πόλσον, τα 75 εκατ. ευρώ το Helikon Fund και τα υπόλοιπα 40 από τον Τέλη Μυστακίδη. Το Τ.Χ.Σ αναμένεται να εισφέρει περί τα 360 εκατ. ευρώ αποκτώντας νέες μετοχές που μαζί με εκείνες που κατέχει θα διαμορφώσουν το ποσοστό συμμετοχής του στην Πειραιώς στα επίπεδα του 27,5%. Τα υπόλοιπα 433 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει η τράπεζα από το εξωτερικό, θα αφορούν σε διανομές νέων μετοχών σε διεθνή χαρτοφυλάκια με κριτήρια ποιοτικά και όχι μόνο με όρους της ζήτησης που εκφράστηκε.

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή της Πειραιώς συνέχισε και χθες τις (ακατανόητες) υψηλές πτήσεις με την τιμή της να κλείνει στα 2,70 ευρώ. Δηλαδή 134,8% πιο πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα το «χαρτί» βρέθηκε να κάνει πράξεις μέχρι τα 3,3 ευρώ χωρίς κανένας να μπορέσει να δώσει μια λογική εξήγηση… Αν υποτεθεί ότι σήμερα έμπαιναν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές τότε η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα ξεκινούσε από τα 3,37 δισ. ευρώ…

Διαβάστε επίσης: 

Πώς αντιδρούν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις ΑΜΚ – Αναλυτικά στοιχεία και η «τρέλα» με το «χαρτί» της Πειραιώς

Tι αποδόσεις γράφει το Helikon σε ΔΕΗ και Eurobank και τι περιμένει από την Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου στο Bloomberg: Η Πειραιώς θα ενισχύσει την ηγετική θέση στην αγορά και θα στηρίξει την οικονομία