Στα 10 δισ. δολάρια ανέρχονται πλέον οι ζημιές που καταγράφουν οι διεθνείς τράπεζες από την κατάρρευση του οικογενειακού γραφείου του Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), Archegos Capital Management, μετά τις αποκαλύψεις ότι το συνολικό πλήγμα των Nomura και UBS ξεπερνά τα 3,7 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, η ιαπωνική τράπεζα κατέγραψε ζημίες περίπου 245,7 δισεκατομμυρίων γιεν (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειές της από το 2009, και αναμένει ένα ακόμη “χτύπημα” περίπου 62 δισεκατομμυρίων γιεν φέτος.

Η UBS Group από την πλευρά, της, ανακοίνωσε ότι οι συνολικές απώλειες που θα καταγράψει λόγω της Archegos θα διαμορφωθούν έως και το δεύτερο τρίμηνο στα 861 εκατ. δολάρια.

Nursing Losses

Οι δύο τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από το φιάσκο της Archegos, η οποία κατέρρευσε όταν ανέπτυξε θέσεις με υψηλή μόχλευση σε μετοχές και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα margin calls των τραπεζών.

Η Nomura είναι η δεύτερη τράπεζα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, μετά από την Credit Suisse που ανακοίνωσε συνολική απώλεια περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η UBS βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ακριβώς πίσω από τη Morgan Stanley, η οποία επίσης εξέπληξε τους επενδυτές και τους αναλυτές με ζημιές 911 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε κέρδη την Τετάρτη, η JPMorgan και η Citigroup ήταν μεταξύ των τραπεζών που κατάφεραν όλοι να περιορίσουν τις ζημιές ή να γλυτώσουν από αυτές. Τόσο η Morgan Stanley όσο και η UBS αποφάσισαν ότι οι απώλειές τους δεν ήταν αρκετά σημαντικές ώστε να προχωρήσουν σε ανακοίνωση πριν από τις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις των τριμηνιαίων κερδών.

Οι Goldman Sachs και Wells Fargo κατάφεραν να αποφύγουν εντελώς τις απώλειες από την έκθεση τους στην Archegos, ενώ η Deutsche Bank δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι διαχειρίστηκε τις θέσεις των πελατών της και δεν ανέμενε να υποστεί ζημιές.

Η καταστροφή που προκάλεσε η Archegos οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες να εκθέσουν τις εσωτερικές λειτουργίες των οικογενειακών γραφείων και τις ρυθμίσεις που τα διέπουν, τη στιγμή που διαχειρίζονται περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν αυστηρότερες απαιτήσεις γνωστοποίησης των τοποθετήσεων τους, μετά την Archegos.

Παράλληλα οι χρηματιστηριακές αρχές διερευνούν τρόπους να αυξήσουν την διαφάνεια για τις επενδύσεις σε παράγωγα προϊόντα όπως αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες «αόρατες» περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

Ποιος ήταν o «τίγρης» πίσω από τα πακέτα «μυστήριο» των $23,5 δισ. που αναστάτωσαν τη Wall Street

Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για νέες καταρρεύσεις όπως αυτή της Archegos Capital

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση