Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκινούν σήμερα στην Γενεύη οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, βρίσκεται εκεί από χθες, συνοδεία 65 πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ σήμερα φτάνει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,

Η Άτυπη Πενταμερής, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, θα διαρκέσει ως τις 29 Απριλίου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες την Μεγάλη Τετάρτη και την ίδια ημέρα θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Την Μ. Τρίτη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, που οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην άτυπη πενταμερή

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης (Κυπριακή Δημοκρατία), Ερσίν Τατάρ (τουρκοκυπριακή πλευρά), Νίκος Δένδιας (Ελλάδα), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Τουρκία) και Ντομινίκ Ράαμπ (Βρετανία), ενώ τελικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν προσκάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, πάντως, θα βρεθούν στην ελβετική πόλη με πεπειραμένους ανώτερους διπλωμάτες προκειμένου να έχουν διμερείς επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι θέσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς

Η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά μένουν σταθερές στην θέση ότι η όποια διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν Μοντανά, αλλά και στο πλαίσιο που οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019.

Η Κύπρος απορρίπτει την πρόταση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών», πρόταση με την οποία σκοπεύει να κατέβει στην πενταμερή η γειτονική χώρα.

Όπως τονίζεται πάντως στην Κύπρο, επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και να μην αξιοποιηθεί περαιτέρω για κωλυσιεργία από πλευράς Άγκυρας, με στόχο μια επίσημη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά μέσα στο καλοκαίρι.

Οι θέσεις της Τουρκίας

Τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά σημειώνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από το 2017. Τατάρ και Τσαβούσογλου πάνε στη Γενεύη έχοντας επαναλάβει το τελευταίο διάστημα ότι απορρίπτουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και προωθώντας τη λύση των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Στέκονται στην λύση «δύο κρατών» που δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά.

Εν τω μεταξύ, πριν από το ταξίδι στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επισκέφτηκε στην Άγκυρα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τατάρ είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Τούρκο πρόεδρο -σύμφωνα με το Sigmalive- και αντάλλαξαν απόψεις εν όψει της πενταμερούς στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι στη Γενεύη ο Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας», όπως γράφει η Kıbrıs Postası.

Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι ο Τατάρ τοποθετήθηκε στον «θώκο», στον οποίο κάθεται εκ μέρους της Τουρκίας με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Στην Γενεύη θα επιδείξει συμπεριφορά κατά τρόπο που θα είναι ο παπαγάλος της Άγκυρας».

Σημειώνοντας ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία» στο Κραν Μοντάνα, ο Ακιντζί είπε ότι «ήταν μια στιγμή που πλησιάσαμε πολύ στη λύση» και υποστήριξε ότι «δεν κατέστη δυνατό να επιδειχθεί βούληση» γι’ αυτό, κατηγορώντας την Άγκυρα πως «πέταξε στον κάλαθο των σκουπιδιών» τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι «ο Τατάρ προβαίνει σε δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση».

Δήλωσε σίγουρος ότι δεν θα βγάλει αποτέλεσμα η πενταμερής, ενώ τα λόγια του προκάλεσαν την αντίδραση του Τατάρ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ απευθύνθηκε στον Ακιντζί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εσύ ποιου ο παπαγάλος ήσουν άραγε όταν πήγες και έδωσες χάρτη στους Ελληνοκύπριους;».

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Οι θέσεις μας συμπίπτουν – Λύση μόνο στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ

Ζοζέπ Μπορέλ: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα της ΕΕ και έχει σημασία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Καλίν: Η Άγκυρα θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών