Παράταση στη δυνατότητα αίτησης για την υποβολή χωριστών δηλώσεων των συζύγων έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Ωστόσο, οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν πολλές «παγίδες», κυρίως στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο οι σύζυγοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τεκμήρια διαβίωσης: Πέραν από τους πληττόμενους που απαλλάσσονται από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος φορολόγησής τους με μεγαλύτερα ποσά, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα. Επισημαίνεται ότι με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν e- αποδείξεις στον άλλο σύζυγο, εφόσον έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών δαπανών. Ωστόσο, αυτή την επιλογή δεν έχουν τα ζευγάρια που θα επιλέξουν την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος του προστίμου 22% σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει καλύψει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές αποδείξεις ή 11% για όσους έχουν καλύψει με e- δαπάνες πάνω από το 20% του ετήσιο εισοδήματος έως του και το 29,9% αυτού. Το πέναλτι στις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν ισχύει φέτος για τους πληττόμενους, αλλά και όσους είναι άνω των 60 ετών

Τα παιδιά: Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση, όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης κρύβει πολλές «φοροπαγίδες» και πρακτικά συμφέρει στις περιπτώσεις που ένας εκ των δυο συζύγων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να βρουν έναν χρηστικό οδηγό με τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

1.Ερώτηση: Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Απάντηση: Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης | ΑΑΔΕ είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

2.Ερώτηση: Στις  περιπτώσεις κοινής δήλωσης Φ.Ε. συζύγων, θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου;

Απάντηση: Όχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

3.Ερώτηση: Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Απάντηση: Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

4.Ερώτηση: Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

Απάντηση: Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

5.Ερώτηση: Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Απάντηση: Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

6.Ερώτηση: Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης;

Απάντηση: Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη “συνοίκηση με σύζυγο”. Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

7.Ερώτηση: Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Απάντηση: Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους

8.Ερώτηση: Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Ε.;

Απάντηση: Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

9.Ερώτηση: Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων;

Απάντηση: Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

10.Ερώτηση: Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο;

Απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

11.Ερώτηση: Ποιος από τους δύο συζύγους μπορεί να γνωστοποιήσει την επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε.;

Απάντηση: Οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.

12.Ερώτηση: Εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

Απάντηση: Όχι, δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

13.Ερώτηση: Πρέπει και οι δύο σύζυγοι να διαθέτουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Απάντηση: Ναι, η σύζυγος που δεν έχει μέχρι τώρα κωδικούς πρόσβασης, οφείλει να αποκτήσει προκειμένου και αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.