ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελληνική οικονομία θα έχει μια ισχυρή, ρωμαλέα ανάκαμψη μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. «Θα μοιάζει με το τέλος ενός πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, που ανακοινώθηκαν χθες, υπογράμμισε τον μόνιμο χαρακτήρα τους, τονίζοντας ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και το διαγενεακό χάσμα.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επανέλαβε ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένονται εντός του 2021, ενώ σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος το χαρακτήρισε βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «κανείς δεν θα μας δάνειζε».
«Είχαμε μία ύφεση της τάξης του 8,2%, πολύ βαθιά. Όχι μόνο η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα συστημικό σοκ. Έχει, όμως, άλλα χαρακτηριστικά από προηγούμενες υφέσεις.
» Δεν θέλω να μπω σε λεπτομερή μακροοικονομική ανάλυση, να πω μόνο ότι αυτό το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Όπως είχαμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος ενός πολέμου, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, διότι οι ουλές πιστεύω, τα τραύματα -γιατί υπάρχουν τραύματα στον παραγωγικό ιστό- δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Άψογος ο Ν. Δένδιας»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα ελληνοτουρκικά με αφορμή και την επεισοδιακή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας άψογους τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών: «Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος. Γιατί υπήρξε άψογος; Μην σταθείτε μόνο στην αντιπαράθεση η οποία θέλω να θυμίσω ότι προκλήθηκε διότι επέλεξε ο κ. Τσαβούσογλου να απαντήσει στον κ. Δένδια -υπό κανονικές συνθήκες- θα είχαμε δύο πρωτολογίες, θα είχε τελειώσει η συζήτηση εκεί.
Επίσης, είπε ότι η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα αργήσει πολύ: «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Και όπως σας έχω πει και σε προηγούμενη συνέντευξή μου, δεν θα έπρεπε να είναι είδηση μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
» Θα είναι είδηση προφανώς, τώρα, γιατί θα έχει μεσολαβήσει μια περίοδος μεγάλης έντασης. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο. Διότι εάν δεν συμφωνήσουμε ότι σεβόμαστε στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο πώς θα λύσουμε τις διαφορές μας;».
Η Νέα Σμύρνη ήταν ένα λάθος
Αναφερόμενος στα μεγάλα επεισόδια που έγιναν στην Νέα Σμύρνη, κ. Μητσπτάκης τόνισε ότι «ήταν ένα λάθος»: Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν ένα λάθος. Ήταν μία αστοχία. Ήταν ένα γεγονός το οποίο δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή. Με δική μου απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς, θα έλεγα, δεύτερη σκέψη και πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν και η γραμμή εξ αρχής. Δεν ήταν η λογική αυτή, η εικόνα που παρουσιάζεται περί αστυνομικού κράτους είναι αστεία όλη αυτή η επιχειρηματολογία και συγκρούεται νομίζω πλήρως και με την αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τον ρόλο της Αστυνομίας».
Σε ερώτηση εάν μετά την Νέα Σμύρνη σταμάτησαν οι έλεγχοι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά: «Τα στοιχεία δεν δείχνουν αυτό, εξακολουθούν και επιβάλλονται πρόστιμα. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι έχουμε περάσει 14 μήνες σε αυτό το καθεστώς των περιορισμών οι οποίοι έρχονται και φεύγουν. Και νομίζω ότι και η Αστυνομία έχει γίνει πιο αποτελεσματική, πιο έξυπνη ενδεχομένως, στο πώς κάνει τους ελέγχους. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα…».
Και συμπλήρωσε για όσους επιχειρήσουν να φύγουν από την Αθήνα το Πάσχα: «Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας».
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός επανήλθε στην συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ειδικά των υγειονομικών: «Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς, θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων κατηγοριών εργαζόμενων, ειδικά των υγειονομικών, πρέπει να ανοίξει».
Μάλιστα, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει το φθινόπωρο σχετική γνωμοδότηση από την νεοσύστατη επιτροπή βιοηθικής: «Και επειδή έχουμε συστήσει και μια καινούργια επιτροπή βιοηθικής -ίσως δεν το γνωρίζετε- με υψηλοτάτου επιπέδου επιστήμονες, έχω ήδη ζητήσει από την επιτροπή βιοηθικής να γνωματεύσει, να μας συμβουλεύσει, να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για την ηθική διάσταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζόμενων οι οποίοι είναι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, ειδικά στους υγειονομικούς».
Διαβάστε ακόμη:
Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό