ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά τροφίμων δημιουργεί η εξαγορά της «Δωδώνης» από το CVC, το οποίο πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την απόκτηση της Vivartia. Το αμερικάνικο fund, το οποίο «σαρώνει» την ελληνική αγορά με μπαράζ εξαγορών προχώρησε σε μια «έξυπνη κίνηση» που έρχεται να ισχυροποιήσει την παρουσία του στον κλάδο των γαλακτοκομικών.
Πηγές με καλή γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως από το συγκεκριμένο deal θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, ανοίγοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές τόσο για την Δωδώνη όσο και την ΔΕΛΤΑ (θυγατρική της Vivartia) ενώ αποκλείουν τον ενδεχόμενο «σύγκρουσης», αφού οι δυο ιστορικές ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες λειτουργούν συμπληρωματικά. Εκτιμούν δε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου αναμένεται να φτάσει η εξαγορά για να λάβει και την τελική έγκριση.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τom Seepers, Διευθύνοντος Συμβούλου της Δωδώνης, ο οποίος σχολιάζοντας την «αλλαγή σελίδας» της εταιρείας ανέφερε πως το CVC θα βοηθήσει στην προσπάθεια μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, διατηρώντας την σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρουμε τόσο στους εργαζομένους μας, όσο και στους προμηθευτές.
«Αποκτάμε έναν ισχυρό συνεργάτη που εστιάζει στη δημιουργία βιώσιμης αξίας, μοιράζεται τις αρχές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πορείας μας και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης της Δωδώνη», σημείωσε εμφατικά.
Η Δωδώνη, η οποία ιδρύθηκε το 1963, θεωρείται από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες παραγωγής φέτας και στραγγιστού γιαουρτιού, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου. Συνεργάζεται με περίπου 5.500 Έλληνες παραγωγούς γάλακτος και παράγει 100 ξεχωριστούς κωδικούς. Πέρυσι εμφάνισε τζίρο στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ ενώ απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου, όπου βρίσκονται και οι παραγωγικές μονάδες της. Διατηρεί επίσης εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο.
Η ΔΕΛΤΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1952 από τον Αριστείδη Δασκαλόπουλο, είναι ηγέτιδα ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και συνεργάζεται σταθερά με 1.100 φάρμες, απορροφώντας το 25% της Ελληνικής παραγωγής γάλακτος. Διαθέτει ηγετική παρουσία στο φρέσκο γάλα, στο σοκολατούχο γάλα, στους φυσικούς χυμούς ψυγείου αλλά και στα παιδικά γιαούρτια και απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους ενώ το 2019 παρουσίασε πωλήσεις ύψους 282,5 εκατ. ευρώ. Ορισμένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα της εταιρείας είναι οι Μικρές Οικογενειακές Φάρμες, το Milko, τα ΔΕΛΤΑ Advance, οι χυμοί Life, το γιαούρτι Complet και το γάλα Βλάχας.
Να σημειωθεί ότι το CVC μέσω της Vivartia ελέγχει και το 43,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ.
Οι ανταγωνιστές
Η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις, και πως ακριβώς θα ξεδιπλωθεί το επενδυτικό πλάνο των δυο εταιρειών υπό τον νέο κοινό μέτοχο, ο οποίος διαθέτει τη δύναμη πυρός και τα κεφάλαια να κάνει τη διαφορά. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει κλειδώνει η εξαγορά της βιομηχανίας γάλακτος Κολιός η οποία παράγει κυρίως γαλακτοκομικά, αλλά και η ενδυνάμωση της παραγωγικών δομών της ΔΕΛΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό των γαλακτοκομικών Danone, για την παραγωγή του γιαουρτιού Activia στα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα φανούν στην πράξη, όπως και πως θα αντιδράσουν οι βασικές ανταγωνιστές, και εάν πέρα από τις επενδύσεις προχωρήσουν και αυτοί σε επιθετικές εξαγορές για να στήσουν αναχώματα στην «επέλαση» του αμερικάνικου στον χώρο των τροφίμων.
Τα βλέμματα στρέφονται στη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος των αδελφών Σαράντη, στη γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος, που παράγει την ομώνυμη φέτα της οικογένειας Παντελιάδη, στην Κρι Κρι της οικογένειας Τσινάβου, στη Φάρμα Κουκάκη και στην Εβροφάρμα, καθώς και στους υπόλοιπους παίκτες που συνθέτουν τα βασικά κομμάτια του παζλ της ελληνικής αγοράς γάλακτος.
Διαβάστε επίσης: