Επιλογή μεταξύ πέντε υποψηφιοτήτων

Μεταξύ 5 υποψηφίων θα γίνει η επιλογή από το selection panel του ΤΧΣ για το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μεταξύ αυτών και τραπεζίτες διεθνούς διαμετρήματος. Οι υποψηφιότητες είναι από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό και οι αποφάσεις δεν θα αργήσουν να ληφθούν.

Πάντως, οι υποψηφιότητες στις οποίες έχουν κατατεθεί αναμένεται να ανακοινωθούν στην κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών ίσως κα σήμερα και η επιλογή δεν εκτιμάται θα αργήσει.

Κάποιοι μιλούν για “επιθυμία” αυτή τη φορά ο Διευθύνων Σύμβουλος να είναι Έλληνας. Όμως η “επιθυμία” αυτή απ’ όπου και εάν προέρχεται προσκρούει στην αυτονομία του Selection Panel που θα κληθεί να δώσει μια έγκυρη και αξιόπιστη πρόταση επιλέγοντας το καλύτερο βιογραφικό που μπορεί να φέρει σε πέρας το νέο έργο.

Και ποιο είναι το έργο αυτό; Ονομάζεται exit strategy δηλαδή στρατηγική εξόδου του Ταμείου από τις επενδύσεις του. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει σε πόσο χρόνο αυτό θα συμβεί, ωστόσο αποτελεί ζητούμενο που ήδη η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς. Στόχος είναι η πλήρης αποκρατικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές προς αυτήν την κατεύθυνση τίποτα δεν είχε γίνει σε όλο το διάστημα που είχε προηγηθεί. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν και οι δικαιολογίες στέρεψαν δεδομένου πως μεταξύ άλλων ψηφίστηκε νόμος ο ο οποίος προστατεύει πια τα μέλη του Ταμείου για τυχόν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης που καλούνται να λάβουν.

Σημειώνεται πως η συνεισφορά του Ταμείου μέχρι πρότινος ήταν μηδενική σε ότι αφορά τις τιτλoποιήσεις του Ηρακλή, ενώ συχνά το Ταμείο επιχειρούσε να βρει ρόλο χωρίς να το επιτυγχάνει.

Τώρα ωστόσο μετά την επιτυχία του Ηρακλή 1, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και τη στοχοθεσία των τραπεζών τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά.

Αλλάζει η φυσιογνωμία του Ταμείου

-Το Γενικό Συμβούλιο φαίνεται πως θα είναι αυτό που λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των αρμοδιοτήτων και έτσι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή στο σύνολό της ουσιαστικά θα κληθεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου περιορίζοντας de facto με τον τρόπο αυτόν το δισυπόστατο της διοικητικής μέριμνας

-Με δεδομένο το παραπάνω θα εξεταστούν ενδελεχώς όλες στο πλαίσιο της αναθεώρησης της λειτουργίας του Ταμείου αν υπάρχουν conflicts of interest στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και στο τι αυτά εκπροσωπούν με τις ιδιότητές τους.

Τα παραπάνω έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κυβέρνησης και θεσμών και θα υπάρξουν καταληκτικές απαντήσεις εντός των προσεχών ημερών ώστε αυτό να γίνει και αντικείμενο θεσμοθέτησης. Μαζί με τα παραπάνω εκκρεμεί και η διόρθωση του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο επιλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη:

Ετοιμάζεται το νέο σχέδιο νόμου για τα ΔΣ των τραπεζών: Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Άρθρο παρέμβαση: Σε «τράπεζα επενδύσεων» μετατρέπεται το ΤΧΣ – Ανύπαρκτη διοίκηση

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση