ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει αρκετά ισχυρά, είπε χθες ο Νουριέλ Ρουμπινί αναφερόμενος στους λόγους που επιτρέπουν αισιοδοξία και θετικές στην Ελλάδα, όπως και της Ευρώπης.
Ο διάσημος οικονομολόγος οπως είπε, στη συζήτηση που διοργάνωσε o Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus Capital Management και ιδρυτής και πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece, Στέλιος Ζαββός, στην Ελλάδα η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών θα βελτιωθεί καθώς συνυπάρχει μια σειρά από θετικές προϋποθέσεις.
Το Harvard Business School Club of Greece ένα από τα κορυφαία φόρουμ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ασχολείται με τα οικονομικά, γεωπολιτικά και κοινωνικά θέματα
Σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, τα χαμηλά επιτόκια, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο σταδιακός περιορισμός των κρουσμάτων, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η χρηματοδότηση από το Next Generation Fund, και η χρήση των ομολόγων από τις τράπεζες ως collateral στην ΕΚΤ, είναι οι θετικοί παράγοντες που επιτρέπουν αισιοδοξία.
Αναφερόμενος στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και συνάντησε χθες το πρωί, σημείωσε ότι θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται στην χώρα, έδειξε ηγετικές ικανότητες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα στη χώρα και με τις σωστές πολιτικές και σε διεθνές επίπεδο πλέον και οι επενδυτές αναζητούν καλές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης με το σωστό τρόπο, στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη οικονομία και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο τουρισμός στο μέλλον, δημιουργεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακάμψει πολύ ισχυρά. Βέβαια πρέπει να γίνουν τα πράγματα σωστά αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση που έχει ένα ισχυρό ηγέτη ωθεί την Ελλάδα στην σωστή κατεύθυνση.
Σχέσεις Κίνα-ΗΠΑ: Κίνδυνος στρατιωτικής αναμέτρησης
Σε μια ψυχροπολεμική περίοδο μπαίνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, εκτιμά ο κ. Ρουμπινί, βλέποντας ότι υπό συνθήκες αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και εμπόλεμη σύρραξη. Όπως εξηγεί πιθανό ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί με αφορμή την Ταϊβάν, που η Κίνα θέλει να ενοποιήσει, και τονίζει ότι τον κίνδυνο μιας τέτοιας σύρραξης δεν τον υπολογίζουν οι αγορές.
Ειδικότερα, σημείωσε ο κ. Ρουμπινί:
“Η Κίνα διαχειρίστηκε την κρίση Covid αρκετά καλά, κατάφερε να τελειώσει γρήγορα, άνοιξε την οικονομία της και φέτος αναμένει ένα ρυθμό αύξησης στο 6%, αφού ανέκαμψε γρηγορότερα από τις άλλες οικονομίες. Καθώς η Κίνα κινείται ανοδικά, υπάρχει αυξημένη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στο εμπόριο, στην οικονομία, στα νομισματικά, στην πολιτική και στα γεωπολιτικά.
Η Κίνα ετοιμάζεται πλέον και στη στρατιωτική ασφάλεια και τα γεωπολιτικά.
Αν μέχρι πρόσφατα η Κίνα έκρυβε τη δύναμή της αγοράζοντας χρόνο, πλέον ο Σι Ζινπίνγκ λέει κρύβαμε τη δύναμή μας για αρκετό καιρό τώρα ανεβαίνουμε, δεν θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο. Θέλει ασφάλεια και θέλει να εμφανιστεί ο ενωτικός Πρόεδρος και με την Ταιβάν.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι στρατηγικοί αντίπαλοι που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στους κλάδους του μέλλοντος. Τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, ρομποτική, αυτοματισμοί, ηλεκτρικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα, και στις τεχνολογικές εξελίξεις όπως το AI, Big Data, Internet of Things, 5G και 6G τεχνολογίες που θα φέρουν επανάσταση σε μια σειρά υπηρεσιών.
Ανησυχώ ότι μπαίνουμε σε μια ψυχροπολεμική περίοδο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που θα αφορά το εμπόριο, την τεχνολογία, τα δεδομένα, την πληροφορία, την κίνηση κεφαλαίων και τις επενδύσεις. Η Κίνα έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στην ψηφιακή έρευνα και ανάπτυξη με στόχο να χρησιμοποιήσει το 5G δίκτυό της, στις αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές και το σύστημα παρακολούθησης να χρησιμοποιηθεί από τα αυταρχικά καθεστώτα. Δεν είναι μόνο ο ψηφιακός ανταγωνισμός, ο στόχος είναι μέσω αυτού σταδιακά να απεξαρτηθεί από το δολάριο και το χρηματοδοτικό σύστημα του δολαρίου και να μην επηρεάζεται από το ενδεχόμενο πιθανών κυρώσεων.
Και δυστυχώς αυτός ο ψυχρός πόλεμος, μπορεί να γίνει ψυχρότερος και να καταλήξει σε στρατιωτική αναμέτρηση. Γιατί αν για την Κίνα εννοεί σοβαρά ότι θέλει να ενωθεί με την Ταιβάν, για τις ΗΠΑ είναι εξίσου σοβαρό η Ταιβάν να είναι ανεξάρτητη. Γιατί αν χαθεί η Ταιβάν, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία όπως η Ιαπωνία και η Κορέα θα αμφιβάλουν αν οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίξουν αν προκύψει ανάγκη. Το θέμα της Ταϊβάν θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε στρατιωτική αναμέτρηση. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που οι αγορές δεν υπολογίζουν.
Θα μπορούσαν από την άλλη, οι δύο μεγάλες δυνάμεις να βρουν μια ισορροπία και να ανταγωνίζονται σε κάποιους τομείς αλλά να συνεργάζονται σε άλλους, όμως η πανδημία ή η κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε ότι θα συμβεί.”
Για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Δυνατό δεύτερο εξάμηνο με με ισχυρή ανάκαμψη προέβλεψε ο Νουριέλ Ρουμπινί για την Ευρωζώνη, ελπίζοντας να μην υπάρξει τρίτο ή τέταρτο κύμα της πανδημίας.
“Σε σύγκριση με την αμερικάνικη οικονομία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μοιάζει καθυστερημένη γιατί μετά την ισχυρή ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου του 2020, η ευρωπαϊκή οικονομία επλήγη ξανά το 4ο τρίμηνο από το επόμενο κύμα της πανδημίας.
Και θα είναι αρνητική και το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένεται μικρή ανάκαμψη γιατί ακόμη δεν έχει περάσει το κύμα της πανδημίας και γιατί ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ πιο αργός από τις ΗΠΑ που εμβολιάζουν 3,2 εκ. ανθρώπους την ημέρα.
Όμως στο δεύτερο εξάμηνο η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή στην Ευρωζώνη και οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν σωστές, για τους ίδιους λόγους που αναμένεται και η ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
Η άνοδος της θερμοκρασίας, η υποχώρηση της πανδημίας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με νομισματική και οικονομική πολιτική και τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια και την ευκολία πιστώσεων, θα αυξήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων, επενδυτών και καταναλωτών.
Το κλειδί είναι πράγματι να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας και να μη έχουμε ένα τέταρτο και ένα πέμπτο κύμα”, τόνισε.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στις αργίες της εορταστικής περιόδου
- Τσουκαλάς σε Μαρινάκη για εποχικούς πυροσβέστες: Γιατί η κυβέρνηση αρνείται κάθε πρωτοβουλία που στηρίζει την κοινωνία;
- Πλήγμα κατά της τηλεοπτικής πειρατείας στην Ελλάδα
- Ζελένσκι: Δεν αρκούν οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας – Αληθινή εγγύηση είναι το ΝΑΤΟ