ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο κινεζικός όμιλος Fosun είναι ο τελευταίος κατήγορος της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο μακρύ κατάλογο των μηνυτών της για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie.
Ο Δημήτρης, ο Τζώρτζης και η Καίτη Κουτσολιούτσου, με παραγγελία του εισαγγελέα, κλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες και έδωσαν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη ακόμα τριών κακουργηματικών πράξεων: απάτη, πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Από τη φυλακή πατέρας και γιος απέστειλαν το πολυσέλιδο υπόμνημα τους, με τη μητέρα να συνυπογράφει τις ανωμοτί εξηγήσεις με το γιο της.
Περιμένουν τώρα εάν ο εισαγγελέας θα τους ασκήσει ακόμα μία ποινική δίωξη, λίγες ημέρες μετά την πρόταση της εισαγγελέως να παραπεμφθούν σε δίκη, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, για τη βασική υπόθεση με τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων, τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της Folli Folli Group, τη χειραγώγηση της αγοράς και την εξαπάτηση των επενδυτών της.
«Εξαπατηθήκαμε και χάσαμε 120 εκατομμύρια», υποστηρίζει και ο κινεζικός όμιλος Fosun International που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της FFG, με ποσοστό 16,37%.
Η νέα μήνυση
Στις αρχές του φθινοπώρου δύο θυγατρικές εταιρείες του κινεζικού επενδυτικού ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση σε βάρος των Δημήτρη, Καίτης και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του Ιωάννη Μπεγιέτη, στενής συνεργάτιδος της οικογένειας και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Στη μήνυση τους οι θυγατρικές της Fosun περιγράφουν τους λόγους που το 2011, «μπήκαν» με ποσοστό 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie, πληρώνοντας περίπου 85 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, υποστηρίζουν, βάσει των ισολογισμών της και των ταμειακών αποθεμάτων της παρουσίαζε μία μεγάλη οικονομική ευρωστία. Πίστεψαν έτσι ότι η αγορά ενός μεγάλου ποσοστού μετοχών της θα ήταν μία εξαιρετική επένδυση για τον Ομιλο τους.
Μάλιστα όταν «έσκασε» η «βόμβα» της QCM με τα πρώτα στοιχεία για τους «πειραγμένους» ισολογισμούς, οι Κινέζοι αγόρασαν κι άλλες μετοχές της Folli «για να στηρίξουν την εταιρεία», πληρώνοντας άλλα 14 εκατ. ευρώ και φτάνοντας στο 16,37% των μετοχών της.
«Πέσαμε θύματα απάτης και πλαστογραφίας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργούς της», υποστηρίζουν τώρα στη μήνυση τους, απαριθμώντας όσα «εκ των υστέρων αποκαλύφθηκαν με τα πλαστογραφημένα εξτρέ των τραπεζών, τις εικονικές πωλήσεις εμπορευμάτων και τις δανειοδοτήσεις βάσει ανύπαρκτων αποθεματικών».
Τι υποστηρίζει η οικογένεια στο υπόμνημα των εξηγήσεων
Ιδιες πράξεις για τις οποίες ήδη έχουν κατηγορηθεί και απολογηθεί, στη βασική ανάκριση για την υπόθεση της FFG, υποστηρίζουν οι ιδρυτές της εταιρείας ότι είναι αυτές οι πράξεις που τώρα κλήθηκαν σε ανωμοτί εξηγήσεις.
«Για την απάτη, την πλαστογραφία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουμε ήδη ερευνηθεί, έχουμε διωχθεί ποινικά, έχουμε απολογηθεί στην ανακρίτρια και όλες αυτές οι πράξεις περιλαμβάνονται στη βασική δικογραφία της υπόθεσης της FFG», υποστηρίζει η οικογένεια Κουτσολιούτσου, στα υπομνήματα των εξηγήσεων της τα οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι τους, πριν από λίγες ημέρες, στον πταισματοδίκη.
Η σύζυγος και ο γιος της συνεχίζουν να αρνούνται τα πάντα, ο πατέρας συνεχίζει να αναλαμβάνει μικρό μερίδιο ευθύνης για τη μεγάλη απάτη, επιμένοντας ότι συναίνεσε για μία προσωρινή παραποίηση των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να σώσει την εταιρεία που «ήταν σαν παιδί του», χωρίς να γνωρίζει ότι η επίτευξη της «σωτηρίας» θα ερχόταν μέσω πλαστογραφιών.
Πράγματι, στη βασική δικογραφία της Folli που βρίσκεται πλέον στο δικαστικό συμβούλιο για να αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των συνολικά 29 κατηγορουμένων, υπάρχει, μεταξύ άλλων, και η κατάθεση του εκπροσώπου του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα.
Στην κατάθεση του, η οποία περιλαμβάνεται στην πρόσφατη εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη για 21 κατηγορουμένους, o Haolei Zhang υποστηρίζει ότι η ζημία για τον Ομιλο ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.
«Οι δικηγόροι μας στην Ελλάδα- κατέθεσε- μας εξήγησαν ότι πέρα από το χρονοβόρο των διαδικασιών, κινδυνεύουμε να μην πάρουμε ποτέ πίσω τα 120 εκατομμύρια ευρώ που χάσαμε, αλλά ούτε και μέρος τους.»
Μετά τη μήνυση σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, συνεργατών της αλλά και όποιου άλλου υπευθύνου προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Fosun εξετάζουν την προσφυγή και στα αστικά δικαστήρια, με την κατάθεση αγωγής.
Διαβάστε επίσης
Folli Follie: Πόσα είναι τα μηνιαία έξοδα και η προσπάθεια για ειδικό εντολοδόχο
Fosun για Folli Follie: Η «ευκαιρία» που κατέληξε σε ζημιά 120 εκατ. – Τι κατέθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στον εισαγγελέα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις