ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Το αναθεωρημένο σχέδιο της διοικητικής ομάδας του κ. Βασίλη Ψάλτη βασίζεται στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας –την οποία ο CEO έχει χαρακτηρίσει ως «θεμέλιο»- και η αγορά θεωρεί πιθανή την ανακοίνωση και νέας τιτλοποίησης, αφού ο στόχος είναι τα «κόκκινα» δάνεια να περιοριστούν κάτω από το 10%.
Οι νέες κινήσεις του επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, έχουν στόχο να «καθαρίσουν» την τράπεζα από τα NPLs ώστε να πρωταγωνιστήσει στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Η αγορά εκτιμά ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει και νέα τιτλοποίηση –ή επέκταση της τιτλοποίησης Cosmos-, σημειώνοντας πως μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ και εκτιμούν ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα 3 ή και στα 3,5 δισ. ευρώ. Ενώ και οι αναλυτές της JPMorgan, στην έκθεση τους αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, αναφέρουν μεταξύ των άλλων πως η τράπεζα προγραμματίζει μία ακόμη τιτλοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 για να πετύχει τον στόχο της.
Η αγορά εκτιμά πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την τράπεζα προκειμένου να κινηθεί πιο επιθετικά και να πετύχει το στόχο της, λαμβάνοντας υπόψη και τη θετική ανταπόκριση που έχουν από τους επενδυτές τα σχέδια που έχει ήδη ανακοινώσει για τον περιορισμό των NPLs.
Στις 23 του περασμένου Μαρτίου η Alpha Bank δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα 2020 και ο κ. Ψάλτης ενημέρωσε πως η τράπεζα θα προχωρά νέα τιτλοποίηση, την Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ , καθώς και δύο πωλήσεις προβληματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο. Η τιτλοποίηση Cosmos περιλαμβάνει στο 50% μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 22% είναι καταναλωτικά, το 23% μικρά επαγγελματικά και το 5% μεγάλα επιχειρηματικά.
Παράλληλα προγραμματίζει στην Ελλάδα την πώληση του πακέτου Orbit, ύψους 900 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει σε ποσοστό 91% «κόκκινα» καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά και 3% στεγαστικά. Και στην Κύπρο το Project Sky, ύψους 400 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει 48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια. Δεν αποκλείεται και τα πακέτα προς πώληση να είναι μεγαλύτερα απ΄ότι αρχικά ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Επίσης η διοίκηση της Alpha Bank έχει αναφέρει πως υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές για την πώληση των καθυστερούμενων δανείων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, σημειώνοντας πως οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το κλείσιμο των συναλλαγών μέσα στο 2021.
Η Alpha Bank, που υλοποίησε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη, το Project Galaxy των 10,8 δις ευρώ, την τελευταία τριετία μείωσε τα προβληματικά δάνεια κατά 65% (και κατά 71% τα καταγγελθέντα προβληματικά δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 ημέρες).
Η Alpha Bank βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και είναι συνεχείς οι παρουσιάσεις της στρατηγικής της, για την περαιτέρω μείωση των NPEs σε επίπεδα κάτω του 10%.
Όπως έγινε γνωστό στην τελευταία παρουσίαση συμμετείχαν διαχειριστές από περισσότερα από 20 ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως Robeco, Jo Hambro, Algebris , NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά., με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται:
– Στη στρατηγική της τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα NPEs μετά το Project Galaxy, διατηρώντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – περί του 17% – χωρίς να χρειάζεται άμεση ή έμμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
-Στο καινούργιο πλάνο μείωσης NPEs που θα καταθέσει η Alpha Bank στις εποπτικές αρχές τέλος Απριλίου, με νέες συναλλαγές NPEs και περαιτέρω χρήση του «Ηρακλή ΙΙ».
Διαβάστε επίσης:
Alpha Bank: Μπαράζ επαφών με πάνω από 20 ξένους θεσμικούς επενδυτές
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Οι κινήσεις για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων