Ο Ρουμάνος (από την Αλβανία) της Vodafone και τα “γαλλικά” του Μεγάρου Μαξίμου
Δεν ξέρω εάν ο CEO της Vodafοne Χάρης Μπρουμίδης μπορεί να επιβάλει στην μητρική στο Λονδίνο, για το πια στελέχη θα του φέρουν (καπέλο;) από το εξωτερικό, όμως στην κυβέρνηση τα έχουν “ψιλοπάρει” στο κρανίο με την Vodafone.
Προ ημερών και για την ακρίβεια από την 1η Απριλίου 2021, προσελήφθη σε μια από τις κορυφαίες θέσεις αυτή του CTO (Chief Technology Officer) στην Vodafone, ένας Ρουμάνος υπήκοος που πριν την Ελλάδα, εργαζόταν στην Αλβανία.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι για να προσληφθεί ο Ρουμάνος, απολύθηκε Έλληνας από αυτή την top θέση με τα πολλά λεφτά.
Μιλάμε για θέση, που οι μηνιαίες αποδοχές (μαζί με ΙΧ, κάρτες, σπίτι κλπ) αγγίζουν τις 15.000 ευρώ.
Στην κυβέρνηση δε σχολιάζουν την απόλυση καθώς είναι δικαίωμα της κάθε εταιρείας, όμως σχολιάζουν, όχι και τόσο χαμηλόφωνα και μάλιστα εις την γαλλική γλώσσα:
«Χιλιάδες Έλληνες δουλεύουν σε κορυφαίες θέσεις στο εξωτερικό. Ένας Έλληνας δεν μπορούσε να βρεθεί;
Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση έχει καθιερώσει φορολογικά κίνητρα ότι όσοι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και προσλαμβάνονται στην Ελλάδα, θα πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο φόρο;»
Στην κυβέρνηση σχολιάζουν δεικτικά: «H κίνηση αυτή έγινε την ώρα που η VODAFONE θέλει να χτυπήσει και δουλειές του Ελληνικού δημοσίου».
Μάλιστα στην κυβέρνηση θυμίζουν, ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναπατρισθούν όσοι πιο πολλοί Έλληνες γίνεται.
Να επαναπατρισθούν και μάλιστα με καλούς μισθούς και φορολογικές ελαφρύνσεις, για κάποια χρόνια.
Οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν επί ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της κρίσης και των capital controls.
Μάλιστα κυβερνητικός, μου έλεγε το παράδειγμα της AXIA Ventures Group των Αντώνη Αχχιλεούδη και Γιώργου Λινάτσα, η οποία, προ μηνών, προσέλαβε 2 Έλληνες του Λονδίνου, με σούπερ μισθούς.
Σε άλλες εποχές δύσκολα μια εταιρεία θα μπορούσε να προσλάβει Έλληνα, με ανταγωνιστικό Λονδρέζικο μισθό.
Καθώς η Ελλάδα έχει ακόμα ειδικά στους μεγάλους μισθούς, υψηλούς φόρους και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Όμως τώρα οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να το κάνουν εκμεταλλευόμενες την νέα νομοθεσία.
Τράπεζα Πειραιώς: Το bonus στα στελέχη και τους εργαζόμενους
Μπορεί στην τράπεζα Πειραιώς να τρέχουν με 100 για να μην πάει τίποτε στραβά στο σημαντικό εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εργάζονται σε πολλαπλά μέτωπα.
Ένα από αυτά είναι ο σχεδιασμός του 5ετούς προγράμματος παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Πειραιώς Holding αλλά και σε όσους εργάζονται σε συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες.
Η επιλογή του timing για την ενεργοποίηση του προγράμματος δεν είναι τυχαία και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της στήριξης και της επιβράβευσης.
Μπορεί να πέρασε στα ψιλά – καθώς η επικαιρότητα της τράπεζας Πειραιώς επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση κεφαλαίου – ωστόσο το θέμα των stock options πήρε το πράσινο φως από τους μετόχους της Πειραιώς στην πρόσφατη γενική συνέλευση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου δεν αρκέστηκε στην απλή ανακοίνωση αλλά ανέφερε ότι με την πρότασή της αυτή η διοίκηση Μεγάλου αναγνωρίζει σε μακροπρόθεσμη βάση τις προσπάθειες του προσωπικού και των στελεχών, δίνει κίνητρα και ευθυγραμμίζει την απόδοση των μετόχων με αυτή των στελεχών και των εργαζομένων.
Και όπως σας ανέφερα το πρόγραμμα είναι 5ετούς διάρκειας, εντός της οποίας όπως λένε και τα στελέχη της τράπεζας, θα καταφέρουν να δουν και μέρισμα…
Το πλήγμα από την Johnson&Johnson
Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις περιπέτειες που άνοιξε σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σταματήσει, προσωρινά, την χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson, με το οποίο οι περισσότερες χώρες – μεταξύ των οποίων και εμείς – είχαν προγραμματίσει να εμβολιάσουν την κρίσιμη και πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού, όσους δηλαδή είναι από 30 έως 50 ετών.
Μπορεί στους διαδρόμους του Μεγάρου – όπως μου μετέφερε η πηγή μου – να ακούστηκαν αστεία τύπου τι περιμένεις από μια εταιρεία που κάνει λοσιόν και σαμπουάν, το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας καθώς κόβει την φόρα… όχι ακριβώς των εμβολιασμών αλλά των πολιτών καθώς αυξάνει το δείκτη ανησυχίας.
Και όπως έλεγε στην στήλη ένας παλιός της αγοράς τώρα όλοι – σε παγκόσμιο επίπεδο – θα πέσουν στα πόδια του Μπουρλά (Pfizer) για να αυξήσει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία την παραγωγή της…
Προς το παρόν σύμφωνα με τον ξένο τύπο αύξησε την τιμή, αλλά με τις αρρυθμίες της Astrazeneca και της J&J δεν είναι η κατάλληλη στιγμή οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν τις τσιγκουνιές…
Λέω εγώ τώρα.
Ο Ευτύχης και οι τράπεζες
Κάνουν ό,τι μπορούν οι τράπεζες για να στηρίξουν την Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 με παρατάσεις στην αποπληρωμή του κοινού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ που έδωσαν στην εταιρεία πριν από ένα χρόνο.
Τραπεζίτης έλεγε στην στήλη ότι ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης είναι απόλυτα συνεργάσιμος, μέτρια αισιόδοξος αλλά έχει κάνει αγώνα δρόμου για να διατηρήσει συμπαγές το μετοχικό σχήμα της εταιρείας…
Κι αυτό του το πιστώσουν στα θετικά καθώς για τους τραπεζίτες αποτελεί σφραγίδα εγγύησης για το μέλλον και της προοπτικής της Aegean.
Σε απλά ελληνικά η παραμονή των ισχυρών μετόχων (Λασκαρίδης, Κωνσταντακόπουλος) ηρεμεί στους CEO των τραπεζών ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν…
Καταλυτικό ρόλο βέβαια παίζει και η στήριξη του δημοσίου.
Οι βλέψεις του υιού Μελισσανίδη
Ακούω ότι μετά την απόκτηση της Ναυτεμπορικής η οικογένεια Μελισσανίδη κάνει σχέδια και για την απόκτηση μια εκ των θεματικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, όποτε αυτές δοθούν…
Αποφάσεις βέβαια δεν έχουν ακόμη ληφθεί καθώς και η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν επιδιώκει επί του παρόντος να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.
Τώρα προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό όπως μου μεταφέρουν δεν αλλάζει τα σχέδια των εν δυνάμει διεκδικητών και η οικογένεια Μελισανίδη, συγκεκριμένα ο υιός Γιώργος, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο όταν ανοίξει ο διαγωνισμός να τεστάρει τα νερά…
Ελλάκτωρ: Μια ωραία ατμόσφαιρα…
Εννέα ημέρες απομένουν μέχρι την επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ με θέμα την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, πλέον των 120 εκατ. ευρώ και άρχισαν οι “πυροβολισμοί” καθώς το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη δεν… ευθυγραμμίζεται και οι Ολλανδοί βλέπουν ξεκάθαρα σε όλη αυτή την στάση τον τέως CEO Σάκη Καλλιτσάντση.
Κι άρχισαν να του βγάζουν σιγά-σιγά, γιατί μαθαίνω ότι υπάρχουν κι άλλα, όλες τις ατασθαλίες…
Η πρώτη δυνατή κανονιά έπεσε με την αγωγή βάσει της οποίας κατηγορούν τον Σάκη και τον Εξάρχου για απιστία, απάτη, υπεξαίρεση.
Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση υπάρχει το ιερό τεκμήριο της αθωότητας αλλά σαν πολλά να μαζεύονται κ. Σάκη μου…
Επιμένω, αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εφοπλιστές δεν κάνουν στροφή 180ο οι Ολλανδοί θα ξανακτυπήσουν και όπως ακούω δυνατά…
Στο μεταξύ όλο αυτό το κλίμα το μόνο που καταφέρνει είναι να πλήττει την κατασκευαστική εταιρεία ακόμη περισσότερο και τους ανταγωνιστές να τρίβουν τα χέρια τους πίνοντας εις υγείαν της Ελλάκτωρ.
Διότι σου λένε και να στρώσει η δουλειά, θα τους πάρει καιρό να συνέλθουν από όλο αυτό το στραπάτσο…
Allianz: Τι κοινό έχει η πανδημία με το Tetris και πώς μπορεί να ασφαλιστεί;
Ένα αξιοπρόσεκτο σημείωμα έχει αναρτήσει στο site της η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, της οποίας CEO στην Ελλάδα είναι η κ. Φιλίππα Μιχάλη.
Συγκρίνει το διάσημο παιχνίδι Tetris με την πανδημία.
Οφείλω να ομολογήσω ότι βρήκα την ιδέα έξυπνη.
Γράφουν λοιπόν οι άνθρωποι της Allianz:
«Όσοι έχετε παίξει Tetris θα γνωρίζετε ότι σκοπός είναι να τοποθετήσει ο παίκτης τα τουβλάκια ώστε να ταιριάζουν και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.
Τα τουβλάκια πέφτουν από το πάνω μέρος της οθόνης, ασταμάτητα, αρχικά με αργό ρυθμό και στη συνέχεια με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Στην αρχή όλοι τοποθετούν τα τουβλάκια με σωστό τρόπο και οι πλήρεις γραμμές εξαφανίζονται, αλλά καθώς η ταχύτητα αυξάνεται οι συνθέσεις έχουν συνεχώς κενό χώρο, με αποτέλεσμα η οθόνη να γεμίζει και το παιχνίδι να τερματίζει με ήττα του παίκτη.
Η ταχύτητα με την οποία ο Tetris ρίχνει τα τουβλάκια καθιστά αδύνατη τη διαχείριση.
Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία Covid, η οποία εμφανίστηκε αρχικά ως επιδημία και θεωρήθηκε ως κάτι διαχειρίσιμο.
Σύντομα όμως εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και με τρομερές συνέπειες. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γίνει πανδημία.
Η ίδια η λέξη έχει ελληνική προέλευση και προκύπτει από τις λέξεις πας=όλος και δήμος=πληθυσμός.
Εξαπλώθηκε γρήγορα και σε όλο τον κόσμο και ήταν ένα ξέσπασμα που παρέλυσε και έβλαψε την υγεία, τις οικογένειες, τις χώρες και τις οικονομίες.
Πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.
Σε αντίθεση με το Tetris, ευτυχώς, είναι δυνατή η διαχείρισή της.
Σύμφωνα με την Allianz, η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την ασφάλισή της.
Επιπλέον, άνοιξε νέους δρόμους για μελλοντικές ασφαλιστικές λύσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τέτοια παγκόσμια γεγονότα μεγάλων διαστάσεων.”
Έξυπνο κείμενο για την εταιρεία που προωθεί την δουλειά της.
O Θέμης Πετράκης και ο Πετράκης junior
Από το πλευρό του πέρασαν πολλές.
Πολλές και εντυπωσιακές γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλες τον πολιόρκησαν στενά.
Όμως, ένα κορίτσι κατάφερε, τελικά, να κατακτήσει και να ηρεμήσει τον «άτακτο» εφοπλιστή Θέμη Πετράκη.
Ο Θέμης Πετράκης είναι γνωστός στους ναυτιλιακούς και κοσμικούς κύκλους.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε και προ ολίγων ημερών γεννήθηκε και ο Πετράκης junior.
Ο μοναχογιός του εφοπλιστή Ανδρέα Πετράκη και της Αννυς Πετράκη, έχει αναλάβει πλέον με επιτυχία διευθυντικά καθήκοντα στην Iolcos Hellenic Maritime.
Οι Αγγελόπουλοι, ο Μυλωνάς και η Χαλυβουργική
Συζητήθηκε προ ολίγων ημερών στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για υπαγωγή της Χαλυβουργικής (Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Η Εθνική υπό τον Παύλο Μυλωνά είχε και συμμάχους καθώς υπέρ της αίτησης της , τάχθηκαν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η ΔΕΗ.
Οι απαιτήσεις των 4 (τράπεζες – ΔΕΗ ) ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση αφορά την μεγαλύτερη εκκαθάριση ελληνικής επιχείρησης με βάση το ύψος των υποχρεώσεων των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα χρέη της σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στο Πρωτοδικείο ξεπερνούν τα 560 εκατομμύρια ευρώ.
Η Εθνική διατηρεί απαίτηση κατά της Χαλυβουργικής η οποία στα τέλη του 2018 ήταν άνω των 295 εκατ. ευρώ και στα τέλη του 2020 είχε φτάσει με τις προσαυξήσεις στα 343,77 εκατ. ευρώ .
Πρακτικά η Εθνική εκπροσωπεί ποσοστό υψηλότερο του 40% των απαιτήσεων πιστωτών που απαιτεί ο νόμος για να γίνει δέκτη η εξέταση της αίτηση της.
Κουίζ Ι:
Αληθεύει ότι το ufficio – ακόμη δεν έχει μπει ούτε ένα τούβλο – ενός μεγάλου επιχειρηματικού project, στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας έχει προκαλέσει μικρο-έριδες και μικρο-επεισόδια μεταξύ τριτοκλασσάτων στελεχών των δύο επιχειρηματικών ομίλων που έχουν δεσμευθεί ότι θα φέρουν εις πέρας το όλο εγχείρημα;
Ακούω ότι οι κοντρίτσες σιγοβράζουν και όταν αρχίσουν να μπαίνει το μπετόν μάλλον θα βγουν τα μαχαίρια…
Δεν ξέρω αν το γνωρίζουν αυτό τα μεγάλα αφεντικά, μάλλον όχι αλλά και να τους το έχουν μεταφέρει καταλαβαίνω ότι δεν είναι η εποχή να ασχοληθούν με τις έριδες των υπαλλήλων τους…
Βέβαια, όταν έρθει η ώρα θα κληθούν να σβήσουν την φωτιά…
Κουίζ ΙΙ:
Καιρό είχα να σας γράψω κουίζ και το τώρα που πήρα φόρα θα σας βάλω περισσότερο στην πρίζα:
Αληθεύει ότι η υπόθεση του Μένου Φουρθιώτη, πέραν του χρήματος, κρύβει όπως ακούω και μια ιστορία πάθους -αγάπης (;) – με νεανικές τρελίτσες;
Οι πρωταγωνιστές δύο νέοι με εξουσία στα χέρια τους, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ιδιαίτερα ψαγμένοι στις τάσεις και στη θεώρηση των πραγμάτων που επιβάλει η εποχή, οι οποίοι βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας, ο καθένας από το δικό του ξεχωριστό, ως προς τη φύση της δουλειάς, μετερίζι…
Και κάπου εκεί ο ένας μπέρδεψε τα όρια…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Επενδύουν 580 εκατ. δολάρια στα λιμάνια
- ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό