To δεύτερο εξάμηνο του 2021 τοποθετεί η  Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.  Ωστόσο ξεκάθαρα δήλωσε πως μπορεί να επεκτείνει και μετά τη λήξη του το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώστε η ECB να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην ανάκαμψη.

Συγχρόνως επισημαίνει πως τώρα είναι οι ώρα να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τις πολιτικές ευθύνες.

Nομίζω ότι υπάρχει ανάκαμψη. Σίγουρα καθυστερεί, αλλά δεν εκτροχιάζεται. Έχει καθυστερήσει επειδή η Ευρώπη έχει πληγεί από το τρίτο κύμα του ιού. Συνεχίζουμε λοιπόν ορισμένα μέτρα lock down σημειώνει η «σιδηρά κυρία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό το κλείδωμα εξακολουθεί να επιβραδύνει την οικονομία, η οποία επιστρέφει με πολλούς τρόπους, επειδή επιλέχθηκαν πολλές και έξυπνες λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα που αντιστάθηκε με πολλές εφευρέσεις και πολλή καινοτομία αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την κατάσταση.

Νομίζω πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και μπορούμε να το δούμε. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Αλλά σίγουρα το 2021, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει ανάκαμψη που θα κινείται γρήγορα είπε η κα Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις υψηλές αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και την αύξηση των προγραμμάτων αγοράς προκειμένου αυτό να καταπολεμηθεί η κα Λαγκάρντ σημείωσε πως όταν το Δ.Σ. συνεδρίασε νωρίτερα τον Μάρτιο, παρατηρήθηκε για μερικές εβδομάδες μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων χωρίς κίνδυνο σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα. Εκτιμήθηκε ότι αυτό ήταν ανεπιθύμητο και αδικαιολόγητο, και ότι θα οδηγούσε σε κάποια σύσφιξη που δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση στην οποία η Ευρώπη. Και δεν είναι επιθυμητό να αντιμετωπίσουμε κινδύνους οικονομικών περιορισμών πριν από μια οικονομική ανάκαμψη που θα μπορούσε να συμβεί στην γηραιά Ήπειρο πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Χαρακτήρισε δε τη δράση αυτή – της αγοράς ομολόγων – αποτελεσματική. «Στόχος είναι να διατηρηθούν ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης», σημείωσε.

Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά το Μάρτιο του 2022

Παρά την προσδοκία για μια ανάκαμψη φέτος, το πρόγραμμα μπορεί αν διατηρηθεί και μετά το Μάρτιο του 2022 οπότε και λήγει. Ερωτηθήσα σχετικά η κα Λαγκάρντ είπε:

Αυτό το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης πανδημίας χαρακτηρίζεται από πλήρη ευελιξία – ευελιξία διαχρονική ευελιξία σε ότι αφορά κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σε διάφορες χώρες. Έτσι επεκτάθηκε δύο φορές. Εάν είναι απαραίτητο να το ξανακάνουμε.

Εάν είναι απαραίτητο να δαπανήσουμε περισσότερα από όσα έχουν προσδιοριστεί, θα το κάνουμε είπε αποφασιστικά η Κριστίν Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε γιατί ενώ αναμένει ανάκαμψη φέτος μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα μετά το Μάρτιο του 2022 που είναι και η λήξη του.

Δεν απέκλεισε ωστόσο η ECB να περιορίσει τους διαθέσιμους πόρους αν υπάρξει γρήγορη βελτίωση της κατάστασης. Εάν πάντως το πρόγραμμα πρέπει να παραταθεί επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι η κρίση είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο, θα το επεκτείνουμε σημείωσε η κα Λαγκάρντ.

Μπορούμε να μειώσουμε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης πανδημίας όταν έρθει η ώρα, όταν βλέπουμε την κρίση να τελειώνει είπε. Αυτό είναι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Έχουμε επίσης ένα άλλο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Και όπως είπα, ανέφερε, οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν μέχρι να αρχίσουμε να εξετάζουμε την αύξηση των επιτοκίων .

Ταμείο Ανάκαμψης- Τώρα είναι η ώρα

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης η κα Λαγκάρντ σημείωσε πως ολόκληρο το πακέτο που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους, το οποίο περιλαμβάνει αυτό το ειδικό Ταμείο, συν τον πολυετή προϋπολογισμό, φθάνει περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Έχει συμφωνηθεί, ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να επικυρώσουν το πακέτο. Γνωρίζω ότι 16 από αυτούς το έχουν κάνει. Έχουν ακόμη λίγες εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί ότι τα κεφάλαια θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε αυτό βασίζουμε τις προβλέψεις μας επισημαίνει.

Λοιπόν, ήταν υπέροχο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι φορολογικές και νομισματικές ενέργειες παρακολούθησαν οι μεν τις δε και αυτό πρέπει να συνεχιστεί είπε η κα Λαγκάρντ.

Η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει πραγματικά το παιχνίδι της μέσα από ψηφιακή αναβάθμιση να γίνει πιο πράσινη και πιο αποτελεσματική.