ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Την ανταγωνιστικότητά τους σκοπεύουν να ενισχύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα από τα κριτήρια περιβάλλοντος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις κεφαλαιαγορές.
Παραμένει ωστόσο βασικό ερώτημα κατά πόσον τα σκληρά πράσινα κριτήρια που θα κληθούν να εφαρμόσουν θα διευκολύνουν τις χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που οι βιομηχανίες και γενικότερα η παραγωγή βρίσκεται πολύ πίσω από την «πράσινη» ανάκαμψη.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα κληθεί να γεφυρώσει τη διαφορά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Στην εποχή των κριτηρίων περιβάλλοντος κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) ο νέος δείκτης «πράσινου» χαρτοφυλακίου μπορεί να δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να κερδίσουν πλεονέκτημα έναντι των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ με έναν προτεινόμενο «δείκτη πράσινων περιουσιακών στοιχείων» που έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους επενδυτές σαφήνεια σε όλο και πιο σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Αυτό αναφέρει ανάλυση της S&P Global στο πλαίσιο των κριτηρίων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για το taxonomy (τη νέα κατηγοριοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα).
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών συνέστησε στις τράπεζες να υιοθετήσουν μια αναλογία πράσινων περιουσιακών στοιχείων για να δείξουν πώς οι οικονομικές τους δραστηριότητες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, θέτοντας την πρόταση σε διαβούλευση.
Η αναλογία θα μετρήσει το άθροισμα των φιλικών προς το κλίμα δανείων, προκαταβολών και χρεογράφων μιας τράπεζας σε σύγκριση με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων. Ο δείκτης θα καταρτιστεί σύμφωνα με τους κανόνες taxonomy της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησαν πέρυσι, οι οποίοι κατηγοριοποιούν τις οικονομικές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους στην αλλαγή του κλίματος. Οι γνωστοποιήσεις βάσει του νέου μέτρου αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2022.
Ο Gerald Podobnik, CFO της Deutsche Bank AG, δήλωσε ότι η κίνηση προς μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Δεν περιμένω ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες», είπε μέσω email. «Αντιθέτως, νομίζω ότι η Ευρώπη ηγείται του εγχειρήματος και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν».
Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Μάρτιο ζήτησε στοιχεία από τις επιχειρήσεις καθώς αναπτύσσει τα δικά της σχέδια για περιβαλλοντικά , κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης
Καλύτερη διαφάνεια
Η Barclays PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η BNP Paribas SA της Γαλλίας κατατάσσονται στις 12 κορυφαίες τράπεζες που χρηματοδοτούν παγκοσμίως ορυκτά καύσιμα την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020, επεκτείνοντας συνολικά δάνεια 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του μη κυβερνητικού οργανισμού BankTrack με έδρα την Ολλανδία. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι η JPMorgan Chase & Co. με έδρα τις ΗΠΑ.
Η αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πιθανό να καταστήσει την αναλογία πράσινου ενεργητικού ελκυστική μέτρηση, δήλωσε ο Sam Theodore, ανεξάρτητος αναλυτής και ανώτερος σύμβουλος του Scope Group, ενός οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και χρηματοοικονομικής ανάλυσης.
Ένα κοινό παράπονο από τους επενδυτές είναι ότι οι εταιρείες που καλύπτουν, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, δεν είναι αρκετά διαφανείς όσον αφορά ζητήματα ESG.
«Η καθιέρωση ενός δείκτη GAR πιθανότατα σε λίγα χρόνια από τη στιγμή που η κανονιστική γνωστοποίηση σχετικά με το κλίμα καθίσταται υποχρεωτική και διαδεδομένη – κάτι που δεν θα συμβεί πριν από το 2022-23 το νωρίτερο – θα πρέπει στην πραγματικότητα να αυξήσει την ελκυστικότητα των τραπεζών της ΕΕ για επενδυτές, καθώς θα έχουν «άγκιστρο για να κρεμάσουν το καπέλο τους».
H κίνηση της ΕΕ πιθανότατα θα ασκήσει πίεση στις ρυθμιστικές αρχές σε άλλες δικαιοδοσίες να ακολουθήσουν το αίτημα καθώς αυξάνονται τα αιτήματα των επενδυτών για περαιτέρω διαφάνεια σε περιβαλλοντικά θέματα.
Πράγματι, η πιθανότητα να ακολουθήσουν οι τράπεζες αλλού είναι ήδη μέρος της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το θέμα. Η ΕΑΤ είναι ένας ρυθμιστικός οργανισμός της ΕΕ.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι η πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ στο σύνολό της, μαζί με το δείκτη GAR μπορεί να είναι υπερβολικά περιοριστική.
Ο Mark Carney, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι ενώ οι στόχοι της ταξινόμησης της ΕΕ είναι αξιέπαινοι, θα ήταν καταστροφικό εάν ήταν πολύ άκαμπτοι ώστε να εφαρμοστούν. Πρότεινε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση “50 αποχρώσεων του πράσινου” για να επιτρέψει την αναγνώριση των εταιρειών που βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης από “καφέ” δραστηριότητες σε πιο πράσινες διαδικασίες.
Ο Maureen Schuller, της ING Groep NV, σημείωσε ότι μια τράπεζα που χρηματοδοτεί τη μετάβαση ενός κτιρίου από το χαμηλότερο επίπεδο πιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης σε βαθμολογία μεσαίου επιπέδου θα συνέβαλε πιθανότατα σε μεγαλύτερα κέρδη ενεργειακής απόδοσης από ό, τι όταν χρηματοδοτεί τη μετάβαση ενός ήδη αρκετά αποδοτικού κτιρίου σε η κορυφαία βαθμολογία, αλλά η πρώτη δεν θα αντικατοπτρίζεται στο δείκτη GAR.
«Όταν έρχεστε να αναλύσετε το GAR, πρέπει να γνωρίζετε ότι λείπουν ορισμένα μέρη και ότι ορισμένα πράγματα δεν αντικατοπτρίζονται σε αυτό», δήλωσε ο Schuller. Μια χαμηλή ή αρνητική “καφέ” ταξινόμηση θα έκανε τέτοιες προσπάθειες πιο ορατές, είπε.
Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι προετοιμασμένες, δήλωσε ο Podobnik της Deutsche.
«Δεδομένου ότι η ESG είναι τόσο μεγάλη, κάθε εταιρεία ή περιοχή που βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων θα είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρει η μετάβαση», ανέφερε.