Έργο που θα συμβάλει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας είναι ο εκσυγχρονισμός του Ωδείου Αθηνών και η μετατροπή του σε έναν σύγχρονο πόλο πολιτιστικής δημιουργίας.

Αυτό το σημαντικό έργο βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, όπως διαπίστωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που έκανε σήμερα αυτοψία στο χώρο με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. «Και με τους άλλους πολιτιστικούς χώρους που υπάρχουν σε άμεση γειτνίαση στην περιοχή – το Βυζαντινό Μουσείο, το Λύκειο του Αριστοτέλους, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μέγαρο Μουσικής σε μικρή απόσταση– δημιουργείται ένας πολιτιστικός πυρήνας, πολύτιμος για τη φυσιογνωμία της Αθήνας», όπως λέει η υπουργός.

Να σημειωθεί άλλωστε, και όπως επισήμανε η ίδια, ότι πρόκειται για μία εκκρεμότητα, που υφίσταται από την δεκαετία του ΄70. «Πλέον όμως είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτος να ολοκληρώσει τις υποδομές του Ωδείου, στο πλαίσιο σύμβασης ανάμεσα στο Ωδείο Αθηνών, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», προσθέτει η ίδια.

Οι εργασίες προβλέπουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου, τύπου black box, δυναμικότητας 200 θέσεων, το οποίο θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους.

Αυτοψία στο Ωδείο Αθηνών από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη

Παράλληλα προβλέπεται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών-χρηστών των χώρων του Ωδείου, η διαμόρφωση του β΄ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος εξάλλου, πρόκειται για έργο 7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΤΠΑ, ενταγμένο στον Θεματικό Στόχο «Προστασία Περιβάλλοντος – Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 06 «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον». Σε αυτά όπως είπε η κυρία Μενδώνη θα προστεθούν άλλα 2.300.000 ευρώ, τα οποία αφορούν σε ένα έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας του ΕΣΠΑ, το έργο «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Λειτουργία της Στέγης των Ελληνικών Ιδεών». Ένα έργο, το οποίο εντάχθηκε το 2018 και ξεκίνησε να υλοποιείται στα τέλη του 2019 από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Από την μεριά του πάντως ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι με αφορμή και το επόμενο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, θα κατευθυνθούν και άλλοι πόροι του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων που στοχεύουν στην ανάδειξη, την προβολή και τη διάχυση του πολιτιστικού πλούτου.
Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο γεν, γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος και ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος.

Διαβάστε επίσης:

«Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη με τον Μανόλη Κορρέ»: Το πολύπλοκο σύστημα προσπέλασης στον ιερό βράχο

Ο Ηνίοχος των Δελφών στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

Η αλήθεια για τις πινακίδες στην Ακρόπολη – Γκάφα της αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση