ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το Ίδρυμα Ευγενίδου ως μέλος του ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ, έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και τον συντονισμό του webcast, καθώς και την φιλοξενία του στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι:
-H Δρ. Κατερίνα Γαλάνη, οικονομική ιστορικός και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στην ομιλία με τίτλο «Εμπόριο και Ναυτιλία κατά την Ελληνική Επανάσταση». Το γενικό πλαίσιο της ομιλίας αφορά στη συγκρότηση του εμπορικού στόλου και στην δραστηριοποίησή του τις παραμονές αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Εξετάζεται η οργάνωση του εμπορίου και της ναυτιλίας από την Προσωρινή Διοίκηση και τον Καποδίστρια, η προσπάθεια διαφοροποίησης του εμπορικού στόλου από τον πολεμικό, η διατάραξη των αγορών και των εμπορικών δικτύων και εν γένει η οικονομική λειτουργία του πλοίου και η συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
-O Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ιστορικός – επιτελής της ΥΙΝ, στην ομιλία με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση και το πώς φθάσαμε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου». Το γενικό πλαίσιο της ομιλίας αφορά στη συνεισφορά του Πολεμικού Στόλου στον Αγώνα. Ιδιαίτερες αναφορές θα γίνουν στα ακόλουθα: Μετατροπή εμπορικών πλοίων σε πολεμικά. Τύποι πλοίων. Καθοριστικές πολεμικές επιχειρήσεις-ναυμαχίες. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου. Προβολή της σπουδαιότητάς της και της σημασίας της στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Πώς φθάσαμε στο Ναβαρίνο. Η έλευση του Ι. Καποδίστρια και του Όθωνα και η συγκρότηση του πρώτου εθνικού στόλου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κουρουβακάλης, Βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το Δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών δημιουργήθηκε το 2011 με την πρωτοβουλία και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αποτύπωνε την πρόθεση των τριών βιβλιοθηκών να προχωρήσουν σε συνεργασία στον τομέα των συλλογών τους που αφορούν στη ναυτιλία και γενικότερα θέματα σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές, όπως και τη δήλωση για την ενσωμάτωση στο δίκτυο και άλλων βιβλιοθηκών. Σήμερα, πέραν των τριών αυτών βιβλιοθηκών, μέλη του Δικτύου αποτελούν και οι βιβλιοθήκες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
H Κατερίνα Γαλάνη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc) στην Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Wolfson College. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή, η οποία το 2012 απέσπασε το βραβείο Frank Broeze από την International Maritime Economic History Association. Διετέλεσε Junior Research Fellow στο Saint Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Postan Post-Doctoral Fellow στο Institute of Historical Research (IHR) στο Λονδίνο.
Σήμερα, βρίσκεται με την ιδιότητα της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών συμμετέχοντας στο ερευνητικό πρόγραμμα ERC Seafaring Lives in Transition. Mediterranean Maritime Labour and Shipping and the Challenge of Globalization. Παράλληλα διδάσκει Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την οικονομική ιστορία, τη ναυτιλιακή ιστορία, την ιστορία των επιχειρήσεων και των τραπεζών στη Μεσόγειο τον 18ο και 19ο αιώνα. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη ναυτιλιακή και οικονομική ιστορία σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Η πρώτη της μονογραφία με τίτλο British shipping in the Mediterranean during the Napoleonic Wars. The untold story of a successful adaptation κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Brill το 2017. Το 2021 θα εκδοθεί ο συλλογικός τόμος που συνεπιμελήθηκε με την Τζ. Χαρλαύτη από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με τίτλο, Η Ναυτιλία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης. Ο εμπορικός και πολεμικός στόλος.
Ο Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Φοίτησε και αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Αυτήν την περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Από το 2008 υπηρετεί στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού με την ιδιότητα του υπεύθυνου ιστορικών μελετών. Παράλληλα έχει αναλάβει και την επιμέλεια ύλης του περιοδικού Ναυτική Επιθεώρηση. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά ιστορικής και ναυτικής θεματολογίας όπως η Ναυτική Επιθεώρηση, η Ναυτική Ελλάς και ο Περίπλους.
Είναι ο συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945» και ο δημιουργός της ομώνυμης φορητής εκπαιδευτικής έκθεσης, η οποία ταξιδεύει κοινωνώντας την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Ελλάδα. Από το 2019 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας Νεότερης ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου.