• Big Story

    Ένας Σκουρλέτης με μέλλον

    • Contributor
    Πάνος Σκουρλέτης

    Πάνος Σκουρλέτης


    Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, ο Πάνος Σκουρλέτης αποτελούσε τον πολιορκητικό κριό του κόμματος στα ΜΜΕ. Θα τον έβλεπε κανείς να δίνει από το πρωί ως το βράδυ τη μάχη στα τηλεοπτικά παράθυρα, συνήθως σε υψηλούς τόνους. Άλλωστε, αυτό επέβαλε η ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το κλίμα της εποχής.

    Η θέση αυτή του έδινε προνομιακή πρόσβαση στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και τον εμπιστευόταν πλήρως, ενώ τον έκανε βουλευτή Επικρατείας στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, παρότι ένα μήνα πριν, στις εκλογές του Μαϊου ήταν σε πολύ χαμηλή σειρά στην Β’ Αθηνών.

    Από τότε ως σήμερα κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι, και ο κ. Σκουρλέτης εξελίσσεται στο υπ’ αριθμόν ένα εσωκομματικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό. Η (αριστερή) ομιλία που έκανε στο συνέδριο,  η άρνησή του να αποδεχτεί τη θέση του γραμματέα του κόμματος και η δήλωσή του ότι θέλει να παραμείνει υπουργός Ενέργειας, δυσκολεύουν πάρα πολύ τον κ. Τσίπρα.

    Μάλιστα, η αναφορά του κ. Σκουρλέτη ότι οι δανειστές απαιτούν την αποχώρησή του από το υπουργείο επειδή τους αντιστέκεται στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μπλέκει ακόμα περισσότερο την ιστορία του ανασχηματισμού. Διότι, αν ο κ. Τσίπρας τον αλλάξει, θα του χρεώνουν-εχθροί και φίλοι-ότι υπακούει στα αιτήματα των δανειστών, ενώ αν τον διατηρήσει στο πόστο του, θα φανεί ότι συνδιαχειρίζεται την εξουσία. Όποια και αν είναι η εξέλιξη με τον κ. Σκουρλέτη, είναι σαφές ότι αρχίζει σταδιακά να οικοδομείται ένα ισχυρό μπλοκ εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

    skourletis - tsipras
    Αλέξης Τσίπρας – Πάνος Σκουρλέτης

    Είναι γνωστό στους παροικούντες την Κουμουνδούρου ότι ο υπουργός Ενέργειας έχει στενή πολιτική αλλά και προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ενώ είναι σε επαφή με πολλούς βουλευτές και τη βάση του κόμματος, όπως έδειξε και η έκτη θέση που κατέλαβε στο συνέδριο, αν και δεν ανήκει σε κάποια τάση. Και η περίπτωση του τελευταίου είναι σύνθετη, μιας και ο κ. Φίλης ήρθε δεύτερος στο συνέδριο και ο κ. Τσίπρας καλείται να αποφασίσει αν θα τον κρατήσει στο εν λόγω υπουργείο ή θα ικανοποιήσει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για αντικατάστασή του.

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα απόλυτης εσωκομματικής ηρεμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να εμφανίζει τα συμπτώματα των κομμάτων εξουσίας. Με ομάδες, φατρίες, εσωκομματικά μαχαιρώματα, μπλοκ εξουσίας και προσωπικές φιλοδοξίες. Τα συμπτώματα αυτά, άλλωστε, είναι προφανές ότι θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες, ιδίως στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος στο παρασκήνιο δέχεται τα βέλη μιας σειράς υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τι θα κάνει με τον στενότερό του συνεργάτη. Προσώρας, πάντως,  τον στηρίζει στον απόλυτο βαθμό.

    Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπου συνεχώς εμφανίζονται ζητήματα, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου, αλλά και τα εργασιακά, θα καθορίσουν το χρόνο του ανασχηματισμού. Η απόφαση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ειλημμένη, το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος που θα ανακοινωθούν και ποιες ισορροπίες θα αποφασίσει να τηρήσει ο κ. Τσίπρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη αγωνία του ΑB. Οι τακτικές του Λεωνίδα Βρεττάκου για να κρατήσει τα μερίδια αγοράς που απέκτησε

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρελάνς Σαββίδη στην Coca Cola για τη “Σουρωτή”. Το μυστικό της οικογένειας Δαυίδ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ