• What's happening

    Να γιατί ο Τσίπρας θέλει να δανειστεί από τις αγορές. Για να προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους (και να κάθονται)


    Η έξοδος στις αγορές είναι το νέο όνειρο του Αλέξη Τσίπρα. Μια και κανείς σώφρων άνθρωπος δεν δέχεται να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα (τουλάχιστον όχι χωρίς να απαιτεί τον απόλυτο έλεγχο του πώς, πότε και πού θα δοθούν αυτά τα χρήματα), ο πρωθυπουργός ελπίζει πως μετά και τη δεύτερη αξιολόγηση, αν αυτή ολοκληρωθεί χωρίς επιπλοκές, το κλίμα θα είναι καλύτερο για τη χώρα μας και θα είναι εφικτό να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια που τουλάχιστον δεν θα είναι απαγορευτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι πέριξ του 4 έως 5% ενώ τώρα το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δανείζουν με συντριπτικά  χαμηλότερο κόστος.

    Θα ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά ισχύει 100%: Μη σώσει και βγει στις αγορές!

    Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος 

    Και εξηγούμαστε: αυτή τη στιγμή μπορεί η κυβέρνηση να προτάσσει ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας το εξωτερικό χρέος της και να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ελάφρυνσή του, όμως όχι, δεν είναι αυτό το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας – ας μην ξεχνάμε ότι τα επιτόκια για το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι σχεδόν μηδενικά. Και οι επόμενες μεγάλες δόσεις θα αρχίσουν να πληρώνονται από το 2022 και μετά. Επίσης το χρέος δεν είναι πρόβλημα εάν κάποιος ξένος θέλει να έλθει στην Ελλάδα να επενδύσει. Άλλωστε η Fraport και Cosco επένδυσαν στην Ελλάδα πολλά εκατομμύρια ευρω.

    Το πραγματικό πρόβλημα είναι το εσωτερικό χρέος των πολιτών, που εκτιμάται ότι φτάνει τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά σε οφειλές προς εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

    Πού θα πάνε τα χρήματα τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα από μία μελλοντική έξοδο στις αγορές; Δυστυχώς, αν κρίνουμε από τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα χρήματα αυτά θα πάνε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό που δεν πρέπει να πάνε: για την πρόσληψη νέων δημοσίων υπαλλήλων…

    Το βλέπουμε παντού γύρω μας: άνθρωποι ισοπεδωμένοι από την υπερφορολόγηση αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, τα δάνειά τους, τις εισφορές τους. Αν το κάνουν, άλλωστε, πιθανότατα δεν θα τους περισσέψουν χρήματα για να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

    Ποια είναι η αντίδραση της (αριστερής, πρέπει να το υπενθυμίσουμε) κυβέρνησης σε όλα αυτά; Ακόμα περισσότεροι φόροι, ακόμα πιο επώδυνες επιβαρύνσεις, ακόμα λιγότερη κατανόηση για τα βάσανα που περνάει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος στην Ελλάδα των μνημονίων. Και βέβαια προκλητικές δηλώσεις όπως αυτή του διοικητή του ΟΑΕΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους να πάνε…στη Βουλγαρία!

    Αυτό που θέλει να μας πει η κυβέρνηση, αν το αποκρυπτογραφούμε σωστά, είναι ότι ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δουλεύει για να τρέφει το Δημόσιο, σε όλες τις εκφάνσεις του. Από απλούς υπαλλήλους του Δημοσίου, μέχρι πρωθυπουργικούς συμβούλους τύπου Καρανίκα. Και στη λογική αυτή, για τους σημερινούς κατοίκους του Μεγάρου Μαξίμου από τα όποια λεφτά περάσουν από τα δημόσια ταμεία, προτεραιότητα έχει πάντα το Δημόσιο. Το να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία με μέτρα τόνωσης του ιδιωτικού τομέα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα – ίσως και ακόμα πιο χαμηλά…

    Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο ακόμα και επιχειρηματίες που στήριξαν αρχικά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, να προτιμούν να εγκαταλείψουν το συριζαϊκό… φρενοκομείο που έχει καταντήσει η Ελλάδα, και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους οπουδήποτε αλλού εκτός από τη χώρα μας, προκειμένου να βρουν την υγειά τους.

    Γιατί σε αυτή τη χώρα, ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τίποτα δε φαίνεται να έχει αλλάξει: αν δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος ή δεν φεύγεις στο εξωτερικό, δεν προκόβεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στροφή από Κυριάκο για το ΕΣΡ: «Ναι» στη συγκρότησή του αν το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ