ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλλαγή σελίδας το 2021 για τις εισηγμένες. Πήραν όλες τις ζημιές, αυτό που οι χρηματιστές αποκαλούν «σκελετούς», σε μία χρήση, ώστε απαλλαγμένες από τα δεινά του 2020, φέτος να εμφανίσουν αξιόπιστο και καθαρότερο αποτέλεσμα.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην πρώτη χρήση μετά τα μνημόνια, στη χρήση του 2010, όταν οι εισηγμένες, ακόμα και οι κερδοφόρες μέχρι τότε, είχαν εμφανίσει ζημιές. Για την ιστορία, αυτό είχε γίνει για έναν ακόμα λόγο: Ήταν η πρώτη χρονιά που ο αλήστου μνήμης, υπουργός Οικονομικών τότε, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αύξανε τις προκαταβολές φόρου για όλες τις επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών έχουν συνδράμει στην βελτίωση της ψυχολογίας καθώς, αναμενόμενα, η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση ωστόσο του lockdown στο δ’ τρίμηνο φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση της κίνησης στο διαδίκτυο.
Οι έκτακτοι παράγοντες φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά καθώς οι εταιρίες χρησιμοποίησαν λογιστικές εφεδρείες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζες, ομόλογα) ή μείωσαν το αποτέλεσμα τους με σημαντικές απομειώσεις για να έχουν ένα καθαρότερο ξεκίνημα το 2021 (Τιτάν, Ελλάκτωρ, Τράπεζες, προβλέψεις μελλοντικών τιτλοποιήσεων κ.ά.). Παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα μερίσματα και φέτος θα κινηθούν ικανοποιητικά, τηρουμένων των συνθηκών. Ήδη από τις 40 εταιρείες, οι 15 έχουν ανακοινώσει μέρισμα, υποστηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετοχών τους.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σήμερα το mononews, 42 είναι οι εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.
Συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, για τη χρήση του 2020 ανακοινώθηκαν ζημιές 452,5 εκατ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ κέρδη στη χρήση του 2019!
Μόνο στις τράπεζες, η συνολική ζημιά ανήλθε στο 1,077 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 1,095 δισ. ευρώ κατά το 2019.
Από εκεί και πέρα, η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων, πλην τραπεζών, που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα έχει μειωθεί στα 625,077 εκατ. ευρώ, από 1,410 δισ. ευρώ κέρδη το 2019. Η πτώση στην καθαρή κερδοφορία ανέρχεται σε 55,69%.
Τα EBITDA, ωστόσο, διατηρήθηκαν ισχυρά, παρά την μείωσή τους κατά 24,15%, στα 3,842 δισ. ευρώ, έναντι 5,065 δισ. ευρώ το 2019. Οι δε πωλήσεις έδειξαν επίσης σημάδια αντοχής, διαμορφούμενες στην περασμένη χρήση στα 30,150 δισ. ευρώ, έναντι 36,221 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία