ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το ηλεκτρονικό σφυρί να «κτυπάει» και πάλι από την 1η Ιουνίου, ενώ δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τον ιδιωτικό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων από πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε άτυπο «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
«Θα πάμε σε συμφωνία κυρίων τράπεζες, κυβέρνηση και servicers, ώστε να μην βγουν σπίτια ευάλωτων στο σφυρί μέχρι το τέλος του χρόνου» αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος στο mononews και σημειώνει πως, αυτή είναι η μόνη λύση καθώς επισήμως δεν μπορεί να ζητηθεί –και ούτε θα δώσουν το «πράσινο φως» τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα- παράταση για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Η ίδια πηγή προσδιορίζει την λειτουργία του φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης των ακινήτων που θα προκύψουν από τους πλειστηριασμούς την Άνοιξη του 2022, σε ένα χρόνο δηλαδή από τώρα.
Όπως λέει θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προσέλκυση των επενδυτών και την επιλογή του σχήματος που θα αναλάβει τον φορέα, και προβλέπει ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει του χρόνου το Πάσχα.
Όμως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πλειστηριασμοί ανοίγουν για όλους, ευάλωτους και μη από τον Ιούνιο, σε λιγότερο από δύο μήνες. Όσοι λοιπόν από τους ευάλωτους «κοπούν» από την πλατφόρμα και δεν μπορέσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, οι κατοικίες τους θα δρομολογηθούν για πλειστηριασμό.
Η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι πρώτες υποθέσεις θα ωριμάσουν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, όμως φορέας ακινήτων δεν θα υπάρχει. Ωστόσο σύμφωνα με το νέο νόμο είναι απαραίτητος για την επαναμίσθωση του ακινήτου που βγήκε σε πλειστηριασμό στον πτωχευμένο ιδιοκτήτη του.
Σε μία πρώτη συζήτηση που έχει γίνει για το θέμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μην επισπεύσουν πλειστηριασμούς για κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών.
Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών που πτωχεύουν τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς θα τα διαχειρίζεται ο φορέας και θα τα εκμισθώνει στους οφειλέτες για μια 12ετία. Μετά τη λήξη των 12 ετών ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο, ωστόσο ο οφειλέτης έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Σκοπός είναι να μην υπάρξουν εξώσεις δανειοληπτών μετά τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Μάλιστα ο νόμος έχει προβλέψει πως ο οικονομικά αδύναμος θα λαμβάνει επίδομα στέγασης από το Δημόσιο, και συγκεκριμένα ποσό μέχρι 210 ευρώ το μήνα, για να καλύπτει τμήμα του ενοικίου που θα καταβάλλει στον φορέα. Το επίδομα αυτό λειτουργεί στη λογική του προγράμματος επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το Υπουργείο Εργασίας σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
Ακόμα ο φορέας απαλλάσσει τις τράπεζες από τη διαχείριση των ακινήτων που περνάνε σε αυτές από τους πλειστηριασμούς. Μέχρι στιγμής στις τράπεζες καταλήγουν τα 8 στα 10 ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί. Με τον πτωχευτικό της Δεύτερης Ευκαιρίας θα αυξηθεί το πλήθος των ακινήτων χαμηλής εμπορικής αξίας, τα οποία βγουν στον πλειστηριασμό, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι μικρού επενδυτικού ενδιαφέροντος και δύσκολα μεταβιβάσιμα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής